Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM is vogelvrij

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 945 
|
 telegraaf.nl 
onb__vliegtuig.jpg

Paul Eldering en Inge Lengton

DEN HAAG/PARIJS - De Air France KLM Holding wil hoe dan ook de zeggenschap over KLM versneld naar zich toe trekken, inclusief de Nederlandse kas. Gisteravond is daarvoor tegenover De Telegraaf gewaarschuwd door hoge KLM-managers.

Hanjo Redèl, voorzitter van de KLM-ondernemingsraad, bevestigde deze dreiging. „Het gaat niet alleen om het financiële beheer, maar ook om het samenvoegen van andere afdelingen en banen in Parijs.”
Afgelopen twee jaar is volgens hem meegewerkt aan een bundeling van commerciële activiteiten en technologie om efficiënter te werken. „Daar trekken we nu een dikke streep. Er zijn heldere afspraken over gemaakt: tot hier en niet verder”, zo vertelde hij aan deze krant. De or staat volgens hem pal achter KLM-baas Pieter Elbers.

Goede sier
Franse opperbazen De Juniac en Riolacci moeten goede sier maken naar aandeelhouders en zouden volgens interne bronnen juridische stappen onderzoeken om hun zin bij ’dochter’ KLM door te drijven. Nederlandse vakbonden spreken van ’wazige rookgordijnen’. Op 2 februari worden in het groepsbestuur spijkers met koppen geslagen.
Tijdens een debat in de Tweede Kamer gisteravond kon staatssecretaris Mansveld (Luchtvaart) geen garanties geven over een zelfstandig KLM, „ondanks ons blauwe hart; het Franse moederbedrijf beslist, de Nederlandse regering heeft geen reddingsplan”.
Een Kamermeerderheid eiste gisteren van Mansveld de garantie dat Air France met de vingers uit de KLM-portemonnee blijft. De PvdA-bewindsvrouw kon die echter niet geven. „Garantie krijg je alleen bij spullen als koffieapparaten”, liet ze weten.

Politieke druk
Partijen als CDA, SP, D66 en VVD vroegen zich af of Mansveld wel alles op alles zet om het onheil af te wenden. PVV’er Graus heeft daar een hard hoofd in. „De Fransen lachen zich kapot. Nederland laat zich de kaas van het brood eten”, schatte hij in. Ook VVD’er Elias maakt zich zorgen. „Wordt er wel genoeg politieke druk gezet?”, vroeg hij zich af.
Mansveld zelf bestrijdt dat zij weinig doet. „Ik span me maximaal in om het financieel beheer bij KLM te houden, maar heb geen rol in de besluitvorming. Dat is aan het bedrijf zelf.”
De PVV had graag gezien dat ook premier Rutte wordt ingeschakeld om druk op de zaak te zetten. Dat kon Mansveld gisteren niet toezeggen.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht