Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM is de milieutop in Glasgow dus ontgaan?

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 360 
|
 ad.nl 
HvS_KLMcargo_afval.JPG

OPINIE

Rob van Tilburg is directeur Programma's Natuur & Milieu en Koenraad Backers is programmaleider Luchtvaart, Natuur en Milieu.

De KLM bewijst de samenleving een slechte dienst door te pleiten voor groei van de luchtvaart, stellen Rob van Tilburg en Koenraad Backers. Zij reageren op een interview met topman Pieter Elbers in deze krant.

KLM-topman Pieter Elbers draait de samenleving een rad voor ogen als hij stelt dat met het aanpassen van het luchtruim en innovaties de CO2-uitstoot van de luchtvaart voldoende kan worden verlaagd. Dat is simpelweg niet genoeg. Minder vliegen is óók noodzakelijk en zal bovendien niet zoveel mensen raken als Elbers het doet voorkomen, want lang niet iedereen vliegt veel.

Lees verder via onderstaande link...............

Bekijk bericht op "ad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ed uit oegstgeest

De luchtvaart, Schiphol en KLM in het bijzonder, voert een niet te winnen achterhoede gevecht waarmee slechts tijd wordt gerekt. Een intelligentere reactie zou zijn om de nieuwe werkelijkheid te omarmen en de business modellen hierop aan te passen. Dat vraagt veel visie en lef. Bedrijven die hiertoe niet in staat zijn en krampachtig blijven vasthouden aan het verleden zullen niet overleven. Niets wijst erop dat KLM in staat is om de noodzakelijke transitie te maken. Gevreesd moet worden dat zowel de aankoop van aandelen AF/KLM door de staat (700 miljoen) als de steun aan KLM (6 miljard) hier weinig aan kan veranderen. Daarbij is die 6 miljard mogelijk onrechtmatig omdat KLM niet voldeed aan de voorwaarden en al voor de corona crisis verre van gezond was. Dit valt de politiek, en met name minister Hoekstra aan te rekenen.

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

"Te midden van alle onzekerheid is ieder mens op zoek naar verbinding. Zelfs onder het dikste pantser leeft altijd het verlangen om samen met anderen aan een betere toekomst te werken.", aldus onze koning in zijn Kersttoespraak.

Hij benadrukte dat ieder mens zijn eigen verhaal heeft, en dat we vrij zijn om te denken en geloven wat we willen. "Wij mensen zijn immers heel verschillend. We kijken op heel verschillende manieren tegen het leven aan. We zijn vrij om ons eigen wereldbeeld te vormen en onder woorden te brengen. Gelukkig maar!"

Hij kwam met mooie verhalen over trots en ambitie. “Studenten op de TU Delft die werken aan de mobiliteit van morgen: schoon en klimaatneutraal. En het bedrijf in Deurne. Het maakt elektrische bussen met lichtgewicht materialen en technieken uit de luchtvaart.” Maar niet genoemd werden de Flying V of de mooie ‘veelbelovende elektrische vliegtuigen’! Ik zeg hierbij: Gelukkig maar!

Hij noemde vele gedupeerden en door de politiek in het nauw gedreven mensen, zonder uiteraard deze harde woorden te gebruiken. De toeslagenouders en agrariërs, die twijfelen over de toekomst van hun bedrijf, werden eruit gelicht. Ook sprak hij lovende woorden voor de medewerkers van de politie, brandweer en ambulancezorg die tijdens hun ondersteunende werk aangevallen werden door relschoppers in Rotterdam. Hij bedankte de artsen, verpleegkundigen en zorgmedewerkers heel terecht voor hun krachtsinspanning de afgelopen tijd in de nog steeds voortdurende coronacrisis.

Aan het einde van de toespraak stond de koning stil bij de behoefte om gehoord te worden. "Kijk naar me. Luister naar me. Verplaats je in mijn situatie. Laat me erbij horen. Laat me een bijdrage leveren! Misschien ligt in de verbinding de kiem voor een gezamenlijk verhaal." Dat is belangrijk, benadrukt de koning "om mee te helpen aan de oplossing van problemen die ons allemaal raken. Zoals de coronapandemie. Maar ook de klimaatverandering, die we zelf hebben gecreëerd en waarvan we nu de gevolgen aan den lijve ondervinden." Hij pleitte voor een wenkend perspectief, voor een gezamenlijke onderneming ter bescherming van ons leven op aarde. Inderdaad een opmerkelijke en heel ware constatering.

De koning deed tenslotte een beroep op iedereen. "Wij maken de geschiedenis. Welk verhaal zal men later over ons vertellen? Welke inbreng leveren wij? De invloed van ons is groter dan we vaak denken.

Laten we hopen, dat dit ook gaat gelden voor onze invloed als strijders tegen een te grote, veel te lawaaiige, blijvend vervuilende, klimaatbedreigende en leugenachtige luchtvaart. Dat is dan mijn persoonlijke kerstwens.