KLM: Geen groei Schiphol is rampscenario

Frans van den Berg
SCHIPHOL - Wanneer Schiphol niet verder kan groeien, zal het bestemmingennetwerk verschralen. Een groot deel van de bedrijven die zich in Nederland gevestigd heeft, zal dan vertrekken. Een rampscenario, zo waarschuwt de KLM.
De nationale luchtvaartmaatschappij komt met deze onheilstijding in de aanloop naar de onderhandelingen eind deze week over de groei van Schiphol tot 2030. Het verzet tegen nog meer vliegtuigen wordt steeds groter, zo bleek ook zaterdag tijdens de Luchtvaartdag in Amsterdam. Greenpeace demonstreerde daar en ook de meeste van de 900 aanwezigen lieten zich kritisch uit over de geluidsoverlast en de uitstoot van CO2 en ultrafijnstof.
Schipholdirecteur Dick Benschop stelde opnieuw voor om na 2020 slechts zeer beperkt te groeien en om Lelystad te openen voor vakantievluchten. KLM benadrukte dat het netwerk van bestemmingen vanaf Schiphol uniek is en dat om die reden veel internationale bedrijven voor Nederland kiezen. „Het netwerk van KLM is geen vanzelfsprekendheid. KLM en de partners Delta en Jet Airways willen graag uitbreiden. Als groei in Nederland niet mogelijk is, gebeurt dat elders wel”, waarschuwt het bedrijf.
KLM zegt realistisch te zijn. „Luchthavens buiten Nederland groeien namelijk wel gewoon door. Passagiers reizen dan bij voorbeeld via het Midden-Oosten. De uitstoot is dan wereldwijd hetzelfde en KLM’s bestaansrecht zou onder druk komen te staan”, vreest de maatschappij, die er tevens op wijst dat de sector de afgelopen jaren al 754 miljoen euro heeft bijgedragen aan geluidsisolatie, het schadeschap, het verplaatsen van woonschepen en aankoop van woningen. „Ondanks extra vluchten is het aantal ernstig gehinderden met 55 procent afgenomen.”
Verzet
KLM droeg zaterdag haar standpunt uit in een nieuwe brochure. Maar de meeste aanwezigen vinden toch dat de geluidsoverlast inmiddels te groot is. Dat blijkt ook uit de internetconsultatie die de Omgevingsraad Schiphol heeft gehouden. Ruim 4500 mensen vulden die open vragen in. Van hen is slechts 29,8 procent voor extra vluchten, 38 procent wil het op het huidige niveau van 500.000 vluchten laten en 24 procent wil juist minder vluchten. De voorstanders van groei zijn vooral te vinden in plaatsen als Haarlem, Heemstede, Almere, Alphen aan den Rijn, Almere, Amsterdam en Haarlemmermeer.
Het verzet tegen nachtvluchten is nog veel groter. Maar liefst 66 procent wil minder nachtvluchten en slechts 15 procent meer. Vooral in Amsterdam, Haarlemmermeer, Bussum, de IJmond en de Leidse regio wil men minder nachtvluchten. Zij vinden hun nachtrust en gezondheid belangrijker.
Die boodschap kreeg ook luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen mee. Zij kreeg een petitie en haar toespraak werd verstoord door het geluid van een opstijgend vliegtuig. De minister hield zich op de vlakte. Zij wacht eerst of en met wat voor advies de Omgevingsraad Schiphol gaat komen, waarbij de kans klein is dat sector, overheden, bewoners en milieugroepen met een unaniem advies gaan komen.
Geplaatst door Wim uit Castricum