Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM en Schiphol botsen over bouw

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1630 
|
 telegraaf.nl 
hvs_logo_schiphol_9-4-2017_13-58-54.jpg

Door Yteke de Jong

AMSTERDAM - Schiphol en diens grootste klant KLM botsen over de verhoging van de havengelden in relatie tot de miljardeninvesteringen op de luchthaven.

Het is uiterst onzeker of de nieuwe A-pier eind volgend jaar opgeleverd wordt, zo melden ingewijden. Uit documentatie voor de bouwers blijkt een opleverdatum van april 2020 in plaats van 2019, zoals Schiphol bevestigt.

De luchthaven gaat de komende jaren helemaal op de schop. Het paradepaardje is de nieuwe terminal, waarvan het ontwerp vorig jaar september werd gepresenteerd. Projectdirecteur Bernardo Gogna is echter deze zomer met stille trom naar Los Angeles vertrokken. Hij gaat niet in op een verzoek om commentaar op zijn vertrek. Schiphol meldt dat hij vertrokken is om privéredenen.

€4 miljard
In totaal wil Schiphol €4 miljard investeren, hoewel de politiek haar zegen nog moet geven over hoeveel de luchthaven mag groeien in de komende jaren. „KLM vindt het voorgenomen investeringsvolume van Schiphol zeer fors en een behoorlijke trendbreuk met het verleden”, zegt directeur luchthavenstrategie Pieter Cornelisse van KLM tegen De Telegraaf. Hij wijst erop dat de havengelden omhoog schieten. Stichting Economisch Onderzoek komt op een verhoging van 50% tot 2025.

„Deze investeringen verklaren echter slechts een deel van de stijgingen. Een groot gedeelte van de stijging betreft verhoging van de operationele kosten van Schiphol. KLM had graag gezien dat deze kosten beheerst worden door een efficiëntere bedrijfsvoering”, zegt Cornelisse. Schiphol betwist dat. Volgens de luchthaven gaat 90% van de stijging naar ’projecten’. Maar uit de halfjaarcijfers van de luchthaven blijkt een uitgave als ’baanonderhoud’ explosief gestegen te zijn, terwijl dit vooraf te plannen is. „De kosten zijn gestegen”, aldus een zegsman.

Groeiruimte
Vorige week bleek uit de milieueffectrapportage meer groeiruimte voor de vliegmaatschappijen dan Schiphol op inzet voor de komende jaren. Als klap op de vuurpijl dreigt weer uitstel van de opening van Lelystad Airport in 2020. De uitplaatsing van vluchten naar het nieuwe vliegveld wordt bemoeilijkt door de Europese Commissie.

„KLM kan tot 2021 niet meer verder groeien op Schiphol. Anderzijds wordt zij de komende jaren met een enorme verhoging van kosten geconfronteerd die cumulerend in de kwetsbare luchtvaarteconomie in Nederland een zeer groot negatief effect kan hebben”, zegt Cornelisse.

Vertraging
Naast de vertraging van de A-pier wordt de nieuwe businessclasslounge van KLM een aantal maanden later dan oorspronkelijk gepland opgeleverd. Deze had eigenlijk nu klaar moeten zijn bij de start van het jubileumjaar, maar dat is naar verwachting pas volgend jaar zomer. Volgens KLM is de bouw ’complex’.

De luchtvaartmaatschappij sluit eventuele schadeclaims richting Schiphol en bouwer Ballast Nedam niet uit. „We verwachten dat de oplevering in lijn is met gemaakte afspraken plaatsvindt. Als die vertraging heeft voor onze operatie dan gaan we hierover in overleg”, aldus KLM.

Onder Gogna is een batterij aan internationaal vooraanstaande adviseurs aangetrokken voor verschillende onderdelen van de bouw, zoals Arup, bekend van het Sydney Opera House, maar ook Arcadis en Royal Haskoning DHV. Daar zit een prijskaartje aan en verhoogt het risico op vertragingen, zo beaamde Gogna vorig jaar nog tegenover deze krant.

Daarbij houdt de luchthaven zogeheten one-terminal concept, waardoor in het hart van Schiphol gebouwd wordt. Dat is duurder, nog los van de onzekerheid of dat terugverdiend gaat worden. „Deze investeringen doen we onafhankelijk van de lopende gesprekken over de toekomst van Schiphol. De extra ruimte en kwaliteit willen we namelijk sowieso creëren. Met het huidige aantal vluchten kunnen we de nieuwe pier en terminal goed gebruiken.”

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Een investering die nooit zijn rendement zal opleveren. Weggegooid (gemeenschaps) geld.
Kan je beter besteden aan een verlaging van die idiote belastingmaatregelen op energie in 2019.

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Het zal als volgt gaan:

1. Men investeert en bouwt gewoon door en deze investeringen moet renderen, toch?.
2. A-pier komt op tijd klaar.
3. Lelystad gaat toch open in 2020, protesten verstommen omdat het niets uithaalt.
4. Schiphol krijgt zijn 540 k met vele beloften van de regering om studies te doen naar duurzaam opereren met evaluatiemomenten in de toekomst.
5. Deze evaluaties laten zien dat het mileiu er toch op vooruitgegaan is ondanks de selectieve groei, dankzij de veel stillere vliegtuigen.
6. In 2023 lopen ze weer tegen het plafond en al jaren daarvoor gaat men de volgende stap voorbereiden: 600 k vtb's. Het spel begint opnieuw.

PS: Wat wonen we toch in een prachtig land!!!!

Geplaatst door Jos

Schiphol is de goedkoopste grote luchthaven door het uitstellen van investeringen (ook op aandringen KLM), dit houdt een keer op. Het geeft aan dat het business model van de KLM onhoudbaar is. KLM is de prijsvechter onder de traditionele netwerkmaatschappijen. De concurrenten zijn nu echter maatschappijen zoals Emirates en Turkisch airlines die werken met een structureel lager kostenniveau en een Hub hebben in een omgeving zonder veel omwonenden. Elbers voert een achterhoede gevecht. En hij weet ook nog zijn personeel op te jutten voor petities terwijl die beter af zouden zijn met het stoppen van de race to the bottom. Ryanair op Eindhoven geeft aan waar je als personeel eindigt met dit groeimodel.