Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM-directeur: trein is geen alternatief voor vliegtuig

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 938 
|
 spoorpro.nl - 16-06-2021 
hs+vt.png

Volgens KLM-directeur Pieter Elbers zijn er niet veel mogelijkheden om op grote schaal KLM-vluchten te vervangen door treinreizen. “Behalve Brussel zal het een hele uitdaging blijven, simpelweg omdat het enorm veel geld gaat kosten om de benodigde infrastructuur aan te leggen”. Investeren in zuinige vliegtuigen en schone brandstoffen is volgens Elbers een beter idee.

Verschillende Europese luchtvaartmaatschappijen boekten tijdens de coronapandemie vooruitgang bij het verschuiven van vluchten naar treinen. Zo schrapte Air France binnenlandse vluchten tussen Parijs Orly en Bordeaux, Lyon en Nantes ten gunste van de TGV-hogesnelheidstreinen. Dit in ruil voor financiële steun vanuit de Franse overheid in het kader van het Covid-19 steunpakket. En in afwachting van klimaatwetgeving zouden nog minstens drie routes kunnen worden geschrapt op een vergelijkbare manier.

Brussel, Londen en Berlijn
KLM ziet geen mogelijkheden voor soortgelijke acties en eisen vanuit de overheid. Maar dat betekent niet dat het niet op zoek is naar mogelijkheden om reizigers op de trein te zetten. Begin vorig jaar, net voor de pandemie, verving de luchtvaartmaatschappij een van haar toen vijf dagelijkse vluchten tussen Amsterdam en Brussel door een aansluiting op de Thalys.

“Behalve Brussel zal het een hele uitdaging blijven door het simpele feit dat het enorm veel geld gaat kosten om de nodige spoorinfrastructuur aan te leggen”, aldus Elbers in een interview met reissite Skift.com. Hij noemt daarbij Londen, ongeveer 3 tot 3,5 uur met de trein vanuit Amsterdam, als een plek waar treinverbindingen zouden kunnen werken. Maar Berlijn, met een treinreis van 8 uur, is dan weer geen goede bestemming is om de trein te pakken in plaats van het vliegtuig, ondanks dat het slechts 200 kilometer verder is dan Heathrow van Schiphol. “Ik zie echt geen mogelijkheden om op grote schaal vluchten te vervangen.”

Bekijk bericht op "spoorpro.nl - 16-06-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

Het is een kwestie van tijd. Even wennen voor Elbers en zijn vrienden, maar het toekomstscenario is andersom: "Het vliegtuig is geen alternatief voor de trein".

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Weer zo'n nepverhaal uit de sector. Op nu al bestaande HSL-lijnen in Frankrijk, België, ZO Engeland en West Duitsland kunnen zonder investeringen ca 40.000 korte vluchten van en naar NL door de trein worden vervangen. En dat gebedel om financiële steun is net een stap te ver.

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

NS Directeur: vliegtuig is geen alternatief voor trein

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Doorgaan op de oude voet is geen alternatief ter bestrijding van de klimaatcrisis!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Blijf maar vliegen en blijf maar rotzooi uitstoten!
Steek maar net als een struisvogel je kop in het zand!
Vandaag heeft het weer duidelijk aangetoond dat het zo niet langer kan met het uitstoten van klimaatslopende gassen en fijnstof!
Laat ik de herrie maar even achterwege…..dat dat onze levens sloopt doet toch niet ter zake…..