Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 292 
|
 welingelichtekringen.nl - 22-09-2023 
flight_tickets_rechtenvije_afvelding_Afbeelding_van_mohamed_Hassana_via_pixabay.com.jpg

ANP/BLOOMBERG

KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

KLM zegt echter dat dit een nadelig effect zal hebben op de vliegverbindingen vanaf Schiphol waardoor reizigers vanuit Nederland mogelijk niet meer rechtstreeks naar bepaalde bestemmingen kunnen vliegen. Daardoor zouden reizigers kunnen kiezen voor andere luchthavens, wat dus grote gevolgen heeft voor KLM omdat veel omzet verloren gaat.

KLM zegt dat Nederland het enige land ter wereld zou worden dat een dergelijke overstapbelasting heeft. De maatschappij moet het voor een belangrijk deel hebben van reizigers die op Schiphol van een Europese vlucht overstappen op een intercontinentale vlucht. KLM stelt dat zes van de tien passagiers van de maatschappij overstappen op Schiphol.

Immense gevolgen

"Het spreekt voor zich dat KLM niet zomaar een voorstel kan accepteren dat zulke immense gevolgen zal hebben voor ons als bedrijf en voor Nederland als geheel", aldus een verklaring. Door de belasting zouden de ticketprijzen vanaf januari volgend jaar met 80 tot 100 euro kunnen stijgen, zegt de maatschappij.

Een woordvoerder van Schiphol zei dat de luchthaven als belangrijk luchtverkeersknooppunt van grote waarde is voor de Nederlandse economie. Door de belasting op overstappende passagiers kan de Nederlandse concurrentiepositie ernstig ondermijnd worden, aldus Schiphol.

In de motie is ook een belasting op privévliegtuigen meegenomen. Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Bekijk bericht op "welingelichtekringen.nl - 22-09-2023"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Dat is nu precies de bedoeling, minder overstappers op Schiphol, die alleen maar het (al geringe) verdienmodel van KLM bedienen maar hier niets te zoekenh hebben! Hinder kan alleen minder met minder vluchten! Alle andere voorgestelde oplossingen zorgen alleen maar voor meer vluchten en continue herrie! Laat KLM nu eens ophouden met de boel te besodemieteren!

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Overstappers zijn twee keer zo belastend als Nederlanders die in het buitenland moeten zijn of buitenlanders die Nederland als eindbestemmingen hebben. Minder overstappers is dubbele winst voor de omwonenden, de natuur en het klimaat.
Ach, ook met minder overstappers blijft het mogelijk om vanaf Schiphol naar elke vliegveld, waar ook ter wereld, te kunnen vliegen. Voor een aantal van die bestemmingen waar je nu nog rechtstreeks naar toe kan, zul je een keer moeten gaan overstappen. Dat zijn bestemmingen die sowieso voor Nederland van weinig belang zijn, want anders waren die bestemmingen ook zonder overstappers rendabel geweest. En anders kun je ook de frequentie naar bestemmingen verlagen, waardoor je automatisch meer origin and destination passagiers krijgt.
Voor de KLM geen leuk verhaal, want overstappers zijn hun verdienmodel, Maar de wereld is aan het veranderen; we zullen wel moeten.