KLM-baas: voorkom dat ’blauwe trots’ wordt ingehaald

Door Yteke de Jong
KLM-baas Pieter Elbers wil snel duidelijkheid over de groei van Schiphol na 2020. De luchtvaartmaatschappij heeft te maken met felle concurrentie en een zustermaatschappij die op veel routes verlies draait. Om te voorkomen dat de ’blauwe trots’ wordt ingehaald op het wereldtoneel, is groeien noodzakelijk. Dat zegt de topman in zijn eerste grote interview nadat het kabinet een belang nam in moedermaatschappij Air France KLM.
Het 100-jarig bestaan van de Nederlandse luchtvaartsector zorgt voor feestvreugde, maar vooruit kijken baart de branche tegelijkertijd zorgen. Het kabinet moet grote knopen doorhakken ten aanzien van de verdere ontwikkeling van de luchtvaart. Schiphol zit tot en met 2020 op slot, terwijl de overloopluchthaven van Lelystad nog niet open is.
"Voor ons als bedrijf is voorspelbaarheid belangrijk met het oog op aanschaf van nieuwe vliegtuigen"
Topman Elbers hoopt dat er snelle beslissingen volgen. „Voor ons als bedrijf is voorspelbaarheid belangrijk met het oog op aanschaf van nieuwe vliegtuigen. Het Aldersakkoord uit 2008 stelde ons in staat om 12 jaar vooruit te kijken. We zijn als KLM gebaat bij perspectief van 2025 tot 2030.”
KLM staat momenteel gedwongen door de stop op Schiphol stil in de ontwikkeling, iets wat in de vervoercijfers van februari al was te zien. De grootste gebruiker van Schiphol heeft enige ruimte nodig.
Wereldtoneel
„Groei is geen doel op zich, maar een middel om mee te doen op het wereldtoneel. In China en India razen ze gewoon door, daarom is het zaak om ons netwerk verder te ontwikkelen” Anders halen anderen de luchtvaartmaatschappij in, waarschuwt Elbers. „De afgelopen jaren hebben we als totale groep stilgestaan op het Europese podium. Het is nog niet te laat, maar we moeten onze rol op het Europese luchtvaarttoneel weer terugpakken.”
Deze boodschap lijkt maar moeilijk aan te komen in verkiezingstijd.
"In China en India razen ze gewoon door, daarom is het zaak om ons netwerk verder te ontwikkelen"
De politieke partijen lijken over elkaar heen te buitelen als het gaat om het aanpakken van de luchtvaart, zoals met de voorgenomen vliegtaks.
Elbers hamert op het belang van geven en nemen. „We moeten samen verder, waarin een juiste balans tussen de lusten en lasten van luchtvaart centraal staat. Een stillere en schonere vloot draagt het meeste bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Vliegtuigen kan ik alleen maar betalen als we als KLM geld verdienen. Ruimte voor groei gaat hand in hand met de verdere verduurzaming van de luchtvaart, onder meer door biobrandstof en synthetische kerosine.”
De luchtvaart vertegenwoordigt veel banen in Nederland, benadrukt de KLM-baas. „„We moeten niet vergeten dat de luchtvaart veel banen in Nederland vertegenwoordigd met een grote verscheidenheid aan werk. KLM heeft banen voor hoogopgeleide werknemers, techneuten en ook laaggeschoold werk. En we vliegen niet omdat wij dat zo leuk vinden, we doen dat voor onze klanten.”
"We vliegen niet omdat wij dat zo leuk vinden, we doen dat voor onze klanten"
Elbers pleit ervoor om het kind niet met het badwater weg te gooien. Het routenetwerk vanaf Schiphol is goed voor een toegevoegde waarde van €35 miljard voor de economie.
Dat ziet de regering kennelijk ook, gezien het belang dat de Nederlandse Staat twee weken geleden nam in moedermaatschappij Air France KLM. Het voorgenomen ontslag van Elbers door zijn Franse baas Benjamin Smith deed het kabinet mede daartoe besluiten. Minister Hoekstra (Financiën) heeft in de afgelopen weken meerdere malen gezegd dat het bedrijf concurrerender moet worden.
Besparen
„Ingrijpen in de kosten is niet moeilijker, we houden vast aan de koers van kosten besparen en investeren”, zegt Elbers.
Het KLM-personeel kwam drie weken geleden massaal in actie voor Elbers. Er werden door het personeel 25.000 handtekeningen ingezameld om zijn herbenoeming kracht bij te zetten. Maar ondanks deze steun moet Elbers de komende tijd harde noten kraken. „Ik mag dit bedrijf 4,5 jaar leiden en we hebben de voortdurende uitdaging van kostenverlaging. Natuurlijk heb ik mijn discussies met de vakbonden en ondernemingsraad, maar ik heb er vertrouwen in dat we samen het beste van ons bedrijf willen maken.”
"Ik mag dit bedrijf 4,5 jaar leiden en we hebben de voortdurende uitdaging van kostenverlaging"
Elbers wil niet terugkijken op de pijnlijke soap rond zijn herbenoeming. „Samen met Ben Smith en mijn Franse collega Anne Rigail zal ik strategische beslissingen nemen en hen zo goed mogelijk bijstaan als het gaat om de kosten omlaag te brengen”, zegt de KLM-baas.
Bij de presentatie van de jaarcijfers van de luchtvaartcombinatie in Parijs werd KLM een paar weken geleden neergezet als de maatschappij voor vrijetijdsverkeer, waar Air France het ’premium’-merk zou moeten zijn van de luchtvaartcombinatie. „KLM een B-merk? Dat gaat niet gebeuren”, zegt Elbers desgevraagd.
Jarig
Gisteren werd het 100-jarig jubileum gevierd in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, zelf 737-piloot bij KLM. Zowel het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en onderdelenfabrikant Fokker als KLM zijn jarig.
„Honderd jaar luchtvaart is een feestje waard. De sector is van grote waarde voor onze economie, voor werkgelegenheid en het vestigingsklimaat. Niet alleen voor multinationals, maar ook voor het midden-en-kleinbedrijf.”
Het gesprek van de dag op het feest was de stilstand van de Boeing 737 Max. „Dit is een tamelijk unieke gebeurtenis, die wij met interesse volgen”, zegt Elbers.
"Wij oriënteren ons voortdurend, maar voor onze vervanging van de 737-vloot maakt de stilstand van de Max in die zin niet uit"
KLM vliegt de Max zelf nog niet, maar moet nog een besluit te nemen over de vervanging van de huidige 737-vloot.
„Wij oriënteren ons voortdurend, maar voor onze vervanging van de 737-vloot maakt de stilstand van de Max in die zin niet uit.” Bekijk bericht op "telegraaf.nl"
Geplaatst door Elodie uit Wintelre
Succes en moedertje Aarde grijpt wel in.