Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Klimaat op een kantelpunt: ‘De komende jaren zijn bepalend’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1384 
|
 nos.nl/nieuwsuur - 07-08-2018 
tb_leefomgeving_castricum_Kerkedijk.jpg

De komende jaren zijn bepalend voor hoe de aarde eruit ziet in het komende millennium. Dat zegt Marten Scheffer, hoogleraar aquatische ecologie. "Wij hebben als mens de mogelijkheid om de aarde op een goed spoor te zetten. Dat hebben we eerder onbedoeld ook gedaan: door de industriële revolutie voorkwamen we een nieuwe ijstijd."

Scheffer is betrokken bij een groot internationaal onderzoek naar klimaatverandering, geleid door een team in Zweden. Dit waarschuwt dat als de wereld door klimaatverandering nog 2 graden warmer wordt, er een hittetijd aanbreekt. Op dit moment stijgt de temperatuur met 0,17 graad per decennium.

Nadat het kantelpunt van 2 graden is bereikt, kunnen we niets meer doen, is te lezen. De gevolgen zullen dan na een tot twee eeuwen merkbaar zijn. "Ons eco-systeem verandert dan van een vriend in een vijand", zegt een van de auteurs, Johan Rockström.

Scheffer doet specifiek onderzoek naar dit soort kantelpunten. "Het onderzoek gaat over een traag kantelpunt over eeuwen heen: het smelten van de ijskappen. Ik denk dat dit onderzoek veel impact gaat hebben."

Uitgedroogde bomen
De aanhoudende hitte en droogte maakt meer mensen bewust van het veranderende klimaat. Scheffer verwacht dat de Nederlandse natuur er weer bovenop komt na de droogte van de afgelopen tijd. Wel moeten we uitkijken. "Eén jaar droogte gaat nog wel, maar waar ligt het kantelpunt?"

Zo zorgt de zomer dit jaar voor uitgedroogde bomen en planten. Iets wat Scheffer wil onderzoeken. "Bomen houden altijd rekening met droogte op basis van wat ze in het verleden aan reserves hebben opgebouwd, plus een veiligheidsmarge. Maar wanneer wordt die marge overschreden?"

De onderzoekers benadrukken dat het van wereldwijd belang is dat de klimaatdoelen worden gehaald. "Dat kan alleen als we de uitstoot van fossiele brandstoffen inperken, bomen planten, bossen beschermen en uitvinden hoe we de wereld kunnen beschermen tegen zonnestralen", aldus onderzoeker Rockström.

Bijbehorende video hier.


Lees (en luister) hier van Een Vandaag (07-08-2018) "Vrees voor 'hittetijd' als aarde verder opwarmt".

Bekijk bericht op "nos.nl/nieuwsuur - 07-08-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

Onze regering is lekker adequaat maar niet heus, ze maken zich schuldig door geen actie te ondernemen. De vieze smerige vliegtuigen blijven vliegen, de schappen liggen vol met goedkoop vlees en fruit dat een milimeter te klein is wordt weggepleurd. Als burger kun je niets doen, als regering wel. Alleen de Partij voor de Dieren durft echt stelling te nemen. Stem op hen

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Inderdaad. Partij voor de dieren staat voor een wereld in balans met dier en wereld, daarmee ook voor de mens en dus een duurzame economie.
Stem je VVD of CDA dan maken ze je bang met schade voor de economie, pakt men al je geld af om rond te strooien aan multinationals en als de onhoudbare korte termijn economie straks instort kunnen we vast nog een keer betalen.

Geplaatst door M uit U

Ik word soms zo depri van dit toekomstbeeld dat ik het liefst alles inpak en naar een eiland in Scandinavië verhuis om daar zelfvoorzienend te gaan leven. We gaan namelijk die temperatuurstijging niet voorkomen: daar zijn we te gemakzuchtig en kortzichtig voor. Onze korte-termijn-lolletjes als vliegvakanties, goedkoop vlees en het bevredigen van onze koopzucht vinden we veeeeel belangrijker. Ik ken niemand die zijn vliegvakantie annuleert vanwege het milieu. Zeker 70 tot 80% van mijn collega's neemt minstens 1x per jaar het vliegtuig, ondanks dat ze bij een duurzaam bedrijf werken en dus donders goed zouden moeten weten dat het niet goed is om te vliegen. Ze praten over een weekje Peru alsof ze een weekje naar Drenthe zijn geweest: het gemak waarmee iedereen overal naartoe kan vliegen, is groter dan het nemen van de bus naar een dorp verderop..... Minder vlees eten? Biologisch vlees? Vegetariër? Je tuintje niet plaveien met tegels maar vol zetten met groen? Nee, de meeste mensen lijkt het geen ene moer te schelen. Ze zien het probleem niet zo. Totdat de pleuris uitbreekt......

Geplaatst door S uit a'veen uit amstelveen

Zo moe dat ik er al twee nachten eigenlijk niet van kan slapen ( en sochtens wordt je wakker van de luchtsnelweg er zit echt geen eens een minuut tussen). We hebben een taak voor de volgende generatie vind ik.

'' Ze praten over een weekje Peru alsof ze een weekje naar Drenthe zijn geweest: het gemak waarmee iedereen overal naartoe kan vliegen, is groter dan het nemen van de bus naar een dorp verderop..... Minder vlees eten? Biologisch vlees? Vegetariër? Je tuintje niet plaveien met tegels maar vol zetten met groen? Nee, de meeste mensen lijkt het geen ene moer te schelen. Ze zien het probleem niet zo. Totdat de pleuris uitbreekt...... ''

Dat komt bekent voor en niet vergeten het onkruid tussen de stenen even flink weg spuiten.. want dat staat zo slordig. Zombies. Zelfs goede vrienden pakken ''even'' het vliegtuig naar Ibiza of Zwitserland voor nog een festivalletje. '' ja maar ik heb mijn CO2 gecompenseerd''

We zijn bezig met een soort rapport over ultra-fijnstof en de gezondheid ( voor de actie tegen het laagvliegen maar ook als informatie voor de huidige stand van zaken). Elke keer als ik de onderwerpen heb afgebakend ( er is zoveel wetenschappelijk onderzoek dat ik bijna door de bomen het bos niet meer kan zien) open ik weer een doos van Pandora. Gister sprongen de tranen in mijn ogen. Het gaat over luchtverontreiniging en het ongeboren kind. Het is moeilijk om aan menselijk materiaal te komen in de wetenschap. Maar de placenta is weefsel dat wel goed beschikbaar is voor het onderzoek en een goede maat voor hoe gezond we zijn. En inderdaad: meer dan 300 publicaties van bevindingen uit deze placenta welke laten zien dat er een impact is die zeer waarschijnlijk schade geeft aan het ongeboren kind. Op een manier die echt naar is: we geven door deze waanzin, die welvaart heet, onze nakomelingen waarschijnlijk een gevoeligheid voor het krijgen van kanker. Nu wordt de lucht in Nederland schoner, alleen zoals we weten.... Shiphel. Shithole. We kunnen als mensen zo veel, waarom zetten we dat niet in voor het goede en waarom leven we niet gewoon met iets minder, we zijn waarschijnlijk net zo blij.

Hoe hoog we hier (als klagers) worden blootgesteld is nog steeds de vraag de metingen van het RIVM die nu lopen... ( het huidige onderzoek waar ik zelf geen echt vertrouwen in heb) heeft iemand daar meer info over? Vooralsnog zie ik dat dat de helft van het aantal beloofde meetpunten actief op de luchtmeetnet site. In het onderzoek dat nu loopt zouden deze punten ''mobiel zijn'' en in 2018 afgerond''
Het punt Kalfjeslaan is niet gebruikt tot op heden: deze zomer extreem veel Buitenveldert vliegbewegingen, de informatie van het gebruik name van de Buitenveldertse baan gaat verloren... vervelend ook om dat in de zomer waarschijnlijk de waarden hoger zijn en de hele Is er iemand die daar meer info over heeft of zich ook mee heeft bezig gehouden? Ook of er in bv Castricum punten zijn ?

Geplaatst door M uit U

'' ja maar ik heb mijn CO2 gecompenseerd''
Heel fijn. Zijn de fijnstof, herrie en verloren woongenot en nachtrust ook gecompenseerd? Overigens is de aanplant van bomen natuurlijk een lapmiddel. Je slaat CO2 alleen maar ergens op, en als de boom afsterft komt het weer vrij. Per saldo heb je er weinig aan als je gewoon doorgaat met CO2 uitstoten. Je moet de uitstoot verminderen, en tegelijk bomen planten. Dat herstelt de balans weer.

Eigenlijk moet je andersom redeneren. Je compenseert je vliegvakantie niet door zonnepanelen te nemen; je middels zonnepanelen bespaarde CO2-uitstoot wordt gecompenseerd (lees: teniet gedaan) door op vliegvakantie te gaan. Per saldo stoot je nog net zo veel uit.