Klassiek gevalletje schiphollen: hinder wegrekenen
Deze week kwam de luchtverkeersleiding van Schiphol met een ‘heuglijk’ bericht dat een nieuwe aanvliegroute de hinder zou gaan beperken van maar liefst 700 inwoners ten noorden van Schiphol.
Volgens de luchtverkeersleiding gaan piloten voortaan via het groene bochtige traject aanvliegen op de Zwanenburgbaan (illustratie: lvnl.nl). Opmerking redactie vlieghinder.nl. Zie via onderstaande link naar het originele artikel.
Dat de wijziging een verslechtering betekent voor de ruim 9.000 inwoners van Kudelstaart, werd in dat bericht helaas niet vermeld. Dat bleek even later wél uit een artikel in Het Parool van de oplettende journalist Herman Stil. Lees hier.
Het ‘nieuws’ is dan ook niet meer of minder dan een klassiek gevalletje schiphollen: het voorliegen en bedriegen van omwonenden.
Wisseltruc
Hoe zit het echt? De 700 inwoners van een woonkern in Uitgeest worden iets meer ontzien en kunnen zo van de lijst van ernstig gehinderden worden geschrapt. De meer dan 9.000 burgers van Kudelstaart stonden tóch al op die lijst en zorgen dus niet voor een uitbreiding van het aantal mensen met zware geluidsoverlast.
Resultaat: op papier hebben 700 mensen minder hinder. Schiphol kan nu hetzelfde aantal mensen elders gaan hinderen, zonder dat het de wettelijke afspraken hoeft te schenden.
De extra overlast voor Kudelstaart komt nergens terug in de statistieken. De inwoners waren immers al ernstig gehinderd en blijven dat.
Op naar de 540.000
Al met al realiseren Schiphol en de luchtverkeersleiding hier hand in hand een volgend stapje naar de 540.000 toegestane vliegbewegingen, zonder echte verbeteringen te hoeven opleveren.
In het verleden presteerde Schiphol het ook al eens om de meer dan 2.000 studentenwoningen in de Amstelveense wijk Uilenstede niet langer op te nemen in het gehinderde woningbestand.
Dat schept weer ruimte om elders 2.000 extra huizen in de hinderzone te drukken door een toename van het vliegverkeer aldaar. ‘Zonder’ negatieve bijeffecten. De rekenmeesters van Schiphol verdienen een Nobelprijs voor hun vindingrijkheid.