Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Klarenbeek hangt kabaal luchthavens Lelystad én Teuge boven het hoofd

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1209 
|
 destentor.nl 
hv_overig_2692.jpeg

Door Gep Leeflang

Het geluid van veertigduizend inkomende vliegtuigen per jaar van vliegveld Teuge is niet meegenomen in de 'gerepareerde' milieueffectrapportage (MER) voor Lelystad Airport. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bevestigd aan een werkgroep van de dorpsraad in Klarenbeek. De hoeveelheid vlieglawaai waar zij mee te maken krijgt is onaanvaardbaar, vinden de dorpsraadbestuurders.

Sinds minister Van Nieuwenhuizen de opening van Lelystad Airport een jaar uitstelde en aanpassing van de vliegroutes bekend maakte, heerst er verbijstering in Klarenbeek. Voor het dorp onder de rook van Apeldoorn wordt het nog erger dan al was gevreesd.

Kruisen
Twee routes van 'uitgaande' vliegtuigen en één van inkomende vluchten gaan elkaar pal boven Klarenbeek kruisen. Op maximaal 2700 meter hoogte komen de vakantie-Boeings over. Als vertrekkende en aankomende aankomende Lelystad-vliegtuigen tegelijk over Klarenbeek komen moeten die vierhonderd meter hoogteverschil hebben, weet dorpsraad-voorzitter Erik Neuteboom. ,,Er wordt hier dus ook op slechts 2300 meter hoogte gevlogen. Niet af en toe, maar in het seizoen iedere tien minuten, een groot deel van de dag. Als Lelystad Airport uitbreidt wordt dat zelfs nog meer,'' zegt Neuteboom.

Lelygate
Samen met Wilco Nieuwenhuis runt hij een werkgroep onder de naam Lelygate Klarenbeek. Geen enkele plek wordt zo hard geraakt door de lage vliegroutes van en naar Lelystad als Klarenbeek, benadrukt Neuteboom. ,,Daarbij gaan ze volledig voorbij aan het geluid van vliegveld Teuge. Veertigduizend inkomende vluchten komen hier op 210 meter over,'' zegt Nieuwenhuis. ,,Het wordt hier een opeenstapeling van geluidsbronnen.''

Drie lijnen komen samen boven Klarenbeek. Zie hier.

'Bromvliegen', zo noemen ze de vliegtuigjes die op Teuge vliegen. In het seizoen komt er daarvan iedere vijf minuten een over. Een 'bromvlieg' op 210 meter, een vertrekkende vakantie-Boeing op 2300 meter en een aankomend Lelystad-vliegtuig om 2700 meter pal boven elkaar... Voor vliegtuigspotters wordt Klarenbeek een Mekka, zeggen Neuteboom en Nieuwenhuis cynisch. Dat het Teuge-geluid niet is meegenomen in de Lelystad-MER snappen ze niet. Vanuit het dorp zullen diverse juridische procedures tegen de Lelystad-plannen worden gevoerd, kondigen ze aan.

Rust pakken
Tussen het gebrom van twee 'bromvliegen' door is het even stil op het erf. Zo moet het zijn, vinden ze. ,,De wereld is haastig; thuis moet je je rust kunnen pakken'', zegt Nieuwenhuis. ,,Als deze plannen doorgaan is dat echter niet meer mogelijk.''

Bekijk bericht op "destentor.nl"

Reacties op dit bericht