Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Klachtenregen over vliegbasis Volkel en F-35 houdt aan

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 928 
|
 gelderlander.nl 06-10-2022 
1280px-Aankomst_F-35_Leeuwarden-8.jpg
F35 boven Friesland
Credit: Defensie

Door Hans van Alebeek

Het blijft klachten regenen over het lawaai van de F-35’s en F-16’s die vanaf vliegbasis Volkel vliegen, onder meer over de gemeente Land van Cuijk. Sinds de komst van de F-35 is het aantal klachten meer dan verdrievoudigd, ook in augustus was dat het geval.

De tot dusver bekende cijfers over de eerste twee maanden Volkel mét F-35 beloven weinig goeds voor de toekomst. Sinds 30 juni is de nieuwe straaljager op de vliegbasis gestationeerd.

In juli kwamen 318 klachten binnen (tegenover 102 in dezelfde maand vorig jaar), in augustus steeg het aantal klachten door naar 364 klachten (in augustus 2021: 114 klachten).

Niet eerder zo meegemaakt
Naast de notoire (veel)klagers zijn er opvallend veel felle opmerkingen van omwonenden die zich geen raad weten met het ‘harde en zware lawaai’ van vooral de F-35.

,,Zojuist vlogen er in Zeeland met hels kabaal vliegtuigen/straaljagers of whatever over. Ik heb nooit eerder melding hiervan gemaakt, maar deze keer was het zo luid en het leek zo laag over te vliegen. Toen ik buiten stond om te kijken ontstond er zelfs druk op mijn oren. Niet eerder meegemaakt. Wel een klacht waard”, zo meldt een inwoner uit Zeeland.

Klachtenoverzichten, nu met F-35 erbij
De klachtenoverzichten staan op de agenda van de COVM-vergadering die op 12 oktober in Cuijk wordt gehouden. Luchtmacht, leiding van de vliegbasis en bestuurders en omwonenden van Volkel bespreken in dit overleg (Commissie Overleg & Voorlichting Milieu) twee keer per jaar het reilen en zeilen van de vliegbasis.

Steevast staan op de agenda de overzichten van alle klachten over de afgelopen periode. Dit keer bestrijkt die ook de maanden juli en augustus van dit jaar, de eerste periode waarin de F-35 boven deze regio vloog.

Opvallend veel klachten komen uit Mill, Veghel, Uden en Odiliapeel. In het laatste geval is dat volgens defensie voor een deel verklaarbaar omdat er een tijdlang vanaf de parallelbaan werd gevlogen en die ligt dichter tegen het dorp aan.

Ook slecht slapen
Uit een ouder onderzoek van de GGD – ook op de agenda van COVM – blijkt dat omwonenden van de vliegbasis Volkel de afgelopen jaren steeds meer geluidsklachten ervaren en ook slechter slapen.

Nog voor de komst van de F-35 – het onderzoek is van 2020 – ervaart 41 procent van de inwoners van Odiliapeel ernstige geluidshinder, in Mill en Wilbertoord (gemeente Land van Cuijk) liggen die percentages op respectievelijk 31 en 30 procent. In die plaatsen hebben relatief ook de meeste inwoners slaapproblemen. Overigens speelt dit probleem in meer of mindere mate bij alle onderzochte vliegvelden in Nederland.

De COVM-vergadering op van volgende week woensdag (12 oktober) is openbaar en begint om 20.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis in Cuijk.

Bekijk bericht op "gelderlander.nl 06-10-2022"

Reacties op dit bericht