Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Klachten vlieghinder Eindhoven Airport stijgen naar recordhoogte

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 891 
|
 ed.nl - 05-02-2019 
Protest_2.JPG

Door Rob Burg

EINDHOVEN - Nooit eerder werd rondom Eindhoven Airport zo veel geklaagd over vlieghinder als in 2018. Vooral uit het gebied ten noorden van het vliegveld kwamen veel meldingen.

Het aantal klachten over geluidsoverlast dat vorig jaar werd ingediend steeg naar recordhoogte. De teller liep op naar een kleine 45.000 meldingen; 16.000 meer dan in het jaar ervoor. Niet alleen het aantal klachten nam toe, maar ook het aantal melders. Datzelfde geldt voor het aantal mensen dat in drie maanden tijd meer dan vijfhonderd klachten indiende. Zes klagers waren goed voor 3500 online meldingen. Dit blijkt uit de kwartaalrapportages van Defensie, eigenaar van het vliegveld in Eindhoven.

Lees ook hier: Brief Son en Breugel: ‘hinder Eindhoven Airport mag niet toenemen’

Verreweg de meeste hinder werd, zo blijkt uit de cijfers, ervaren in Acht en de Achtse Barrier in Eindhoven. Van de kleine negenduizend klachten in het laatste kwartaal van vorig jaar kwam meer dan de helft uit Eindhoven. Het aantal meldingen uit Son en Breugel explodeerde. Werden in de laatste drie maanden van 2017 nog maar 66 klachten ingediend, in dezelfde periode vorig jaar was dat opgelopen naar ruim 1500. Andere dorpen met een fors stijgend aantal meldingen zijn Waalre, Riethoven en Veldhoven.

Boos
Willem van den Brink, van het Bewonersplatform Woensel-Noord, is boos op de luchtverkeersleiding van de vliegbasis. Tegen de afspraken in werd volgens hem veel vaker in de richting van het dichtbevolkte noorden opgestegen, dan naar het zuiden. In de Milieu Effect Rapportage (MER) voor het vliegveld is vastgelegd dat zeven van de tien vliegtuigen moeten opstijgen naar het zuiden en de rest naar het noorden. Uit de kwartaalrapportages blijkt dat die norm ruimschoots wordt overschreden. In plaats van de afgesproken dertig procent steeg vorig jaar 38 procent op naar het noorden.

Actie
Vorig jaar al trokken de bewoners van Eindhoven-noord hierover aan de bel, nadat juist in de zomermaanden veel vaker naar het noorden was opgestegen. Voor de klagende omwonenden is het onacceptabel dat -tegen de toezeggingen van de vliegbasis in- de nagestreefde verdeling van 30/70 dit jaar niet gehaald wordt. Van den Brink beraadt zich op actie. ,,De MER moet serieus genomen worden”, zegt hij. Het Bewonersplatform Woensel-Noord overweegt een brief op poten naar staatssecretaris Visser van Defensie.

Bekijk bericht op "ed.nl - 05-02-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Henk Bartels uit Wintelre

45.000 meldingen! Dat is voor elk startende en landende vliegtuig een melding. Wordt helaas helemaal NIETS mee gedaan. Wacht.... er wordt een heel mooi kleurrijke rapportage gemaakt, gepresenteerd tijdens een COVM overleg en komt vervolgens bij de andere rapportages in de lade. Toch verbaasd het me meest dat burgers van direct omliggende gemeenten minder melden dat burgers die verder van het vliegveld wonen. Zijn de direct omwonenden inmiddels doof of weten zij we dat er met de meldingen helemaal niets wordt gedaan. Er is jammer genoeg geen oplossing zolang de mens het gevaar van deze vervuilende vliegtuigen niet wil zien.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

En ik maar denken: De Directeur VV Eindhoven , wilde toch ook geen groei meer ?? Oja Dat zei hij begin 2019.. we zullen zien .

Mensen /burgers zo treiteren kan in deze tijd niet meer !