Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Klacht bewoners bij Europa over Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 546 
|
 noordhollandsdagblad.nl - 30-01-2018 
hvs_logo_schiphol_9-4-2017_13-51-27.jpg

Door Frans van den Berg

Bewoners hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie omdat de minister weigert een invoerfout in de Milieu Effect Rapportage (MER) over Schiphol te repareren.

De klacht komt van de vereniging Behoud Woongenot Aalsmeerbaan (BWA). Het opstellen van de MER Schiphol heeft al meerdere keren vertraging opgelopen omdat er fouten in de berekeningen zaten. Dit voorjaar moet het rapport eindelijk af zijn en kan de discussie beginnen over eventuele extra vluchten na 2020.

De bewoners in Aalsmeer brengen in herinnering dat de nieuwe minister zelf heeft gesteld dat het rekenwerk dit keer wel moet kloppen. Maar dat zal volgens hen niet het geval. Sinds 1 december 2016 gebruikt de luchtverkeersleiding namelijk strengere weerlimieten. Banen die elkaar bij een doorstart van een vliegtuig kruisen, zijn een probleem. Die combinaties wil de luchtverkeersleiding alleen nog inzetten wanneer het zicht en de wolkenbasis goed is. Dan kan de luchtverkeersleider de toestellen ook daadwerkelijk zien en blijven volgen.

Aalsmeerbaan
Die nieuwe weerlimieten hebben tot gevolg dat de Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan en Oostbaan vaker worden gebruikt voor landingen (een verschuiving van een procent). Voor starts zal de Aalsmeer vaker worden ingezet: een verschuiving van twee procent van de starts. Bij elkaar zijn dat bij slecht weer dus veel extra starts en landingen op de Aalsmeerbaan. Dat moet volgens de bewoners dan ook worden verwerkt in de MER, maar Schiphol (de opsteller van de MER) en de minister weigeren omdat de effecten volgens hen gering zijn.

Voor de bewoners reden om een klacht in Brussel in te dienen. Tevens hebben ze een brief aan de Tweede Kamerleden gestuurd in de hoop dat die de minister op andere gedachten kunnen brengen.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl - 30-01-2018"

Reacties op dit bericht