Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Katwijkse raad bezoekt Schiphol: Economische groei VS. Belangen omgeving

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 852 
|
 dichtbij.nl Editie Duin en Bollenstreek 
gh_vliegtuig_030504_1902GNDSC02129.jpg

Door Adger van Helden, Dichtbijmeeschrijver

KATWIJK - Schiphol wil groeien. Meer vluchten, een nieuwe terminal maar krijgen omwonenden een stem in de ambitieuze plannen en wie garandeert dat het bij de 510.000 vliegbewegingen die nu tot 2020 zijn afgesproken? Redenen genoeg voor diverse Katwijkse raadsleden, onder wie CDA'ers Adger van Helden en Irene van der Plas, om in te gaan op een uitnodiging voor een werkbezoek aan Schiphol Group, de KLM en de Luchtverkeersleiding Nederland.

Bustour over 'airside'
Na een ruin anderhalf uur durende bustour over 'airside' van de Luchthaven Schiphol, volgden presentaties van Jos Nijhuis (President/CEO Schiphol Group), Pieter Cornelisse (Vice-President Mainport Strategy KLM) en Jasper Daams (General Manager Strategy & Performance LVNL). Veel informatie kwam langs over de luchtvaart, het mainportbeleid en de grootschalige verbouwing en vernieuwing. Een paar kerncijfers uit 2013: 52,6 miljoen passagiers, 1,531.089 ton vracht, 425,565 vliegtuigbewegingen, 500 bedrijven op het luchthaventerrein, 65.000 werknemers.

Zicht op groei = meer overlast voor omwonenden
De pr-machine van Schiphol draaide de motors zo warm dat er jammer genoeg weinig tijd overbleef om in te gaan op de consequenties van luchtvaartactiviteiten voor de diverse gemeentes. De discussie werd bewust met de wielen op de grond gehouden en dat terwijl er gespreksonderwerpen genoeg zijn. Zicht op groei = meer overlast voor omwonenden. Schiphol heeft intussen grond verworven voor een 2e Kaagbaan: wat zijn de plannen daar omtrent, hoe is de stand van zaken m.b.t. de op 1 januari 2015 op te richten Omgevingsraad Schiphol (ORS), wanneer gaan de vakantievluchten over naar Lelystad en Eindhoven en is het waar dat de uitklimprocedure NADP2 meer geluidsoverlast oplevert voor de mensen die het dichtst bij het vliegveld wonen?

Vitaal voor economie
De Mainport Schiphol is een vitale factor voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Maar het is ook van groot belang om in balans te komen en te blijven met de omgeving. Een duidelijke uitdaging en interessant genoeg om te blijven volgen.

Bekijk bericht op "dichtbij.nl Editie Duin en Bollenstreek"

Reacties op dit bericht