Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kan reus Schiphol een kopje kleiner? Een poging tot duiding in vijf hoofdstukken

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1569 
|
 volkskrant.nl - 22-07-2019 
hvs_schiphol_DSC_2513.JPG

Door Peter van Ammelrooy

Zomerdrukte op Schiphol, met lange rijen voor de incheckbalies. Geen beter bewijs voor het grote belang van de luchthaven voor de economie, toch? Zeker. Maar hoe groot is die bijdrage precies? En valt die wel zo exact uit te rekenen?

Hoe belangrijk is Schiphol voor de Nederlandse economie? Iemand die vandaag de luchthaven bezoekt zal dat een vreemde vraag vinden. Meer dan 220 duizend reizigers banen zich een weg door aankomst- en vertrekhallen, langs de douane en de security check en langs de belastingvrije winkels. Het is zomerdrukte op Schiphol: tot begin september krijgt de luchthaven 12,8 miljoen klanten over de vloer. Wéér een record dat aan diggelen gaat.

De zomerdrukte is koren op de molen van Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. ‘Activisten beweren dat er vliegschaamte heerst, maar de meesten weten niet eens wat het is’, zegt ze in Elsevier Weekblad. ‘De mensen werken het hele jaar hard. Mogen ze dan alsjeblieft een keer naar Antalya?’

Lees verder via onderstaande link naar dit Volkskrant artikel...................


Bekijk bericht op "volkskrant.nl - 22-07-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Wat een vreselijke start van het artikel 'Zomerdrukte op Schiphol, met lange rijen voor de incheckbalies. Geen beter bewijs voor het grote belang van de luchthaven voor de economie, toch? Zeker.'
Hoe kortzichtig (en dom) kan je redeneren. De rest van het artikel zet deze uitglijder enigszins recht, maar een journalist moet niet de illusie hebben dat hij/zij met wat oppervlakkig veldwerk echt een conclusie kan trekken. Want zelfs voor specialisten die hier heel veel tijd insteken, is het een moeilijke klus om de werkelijke/complete baten en werkelijke complete kosten in kaart te brengen.

Geplaatst door Arnold

Het had inderdaad netter geweest als hij ook de cijfers over vliegen had gegeven. 40% van de nederlanders vliegt nooit, 20 procent 1 keer per jaar en 8% vliegt 40% van de vluchten.

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Helaas een VK onwaardig artikel. Komkommertijd!

Geplaatst door Top dag uit Heemskerk

Ik heb een top dag vandaag, mensen zitten al uren in een stil staand vliegtuig en er kan veel minder gevlogen worden. Hoop dat het de hele vakantie duurt.

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

In Oegstgeest ook heerlijk rustig. En wat een enorm verschil! Zo was het vroeger dus altijd. Onbetaalbaar.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Ha ha ha de kerosine is foetsie! Ha ha ha de beste oplossing so far! Geen kerosine meer, gieren hier..........van het lachen dat wel.
Enne ik hoop dat dit nog dagen gaat duren. Heerlijk wat een rust. Eindelijk eens fatsoenlijk in de tuin kunnen zitten en wie weet eindelijk eens een fatsoenlijke nachtrust en wie weet niet om 06:10 uur net voordat je wekker gaar zo,n herriebak over je woning.

Nu zeg ik lekker sarcastisch, ‘doei, doei shithol’! Lang Le e d megaclaim straks, ha ha ha!

Geplaatst door Frans uit Assendelft

Weet iemand het e-mailadres van Aircraft Fuel Supply BV? Ik wil ze namelijk graag een bedankmailtje sturen voor een heerlijk rustige namiddag, avond en (hopelijk) nacht. Misschien zouden we dat met z’n allen moeten doen.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Gisteren zat ik in de schaduw van ons huis en ik zei tegen mijn vrouw, "Wat is het toch lekker rustig, we horen helemaal geen vliegtuigen." Later hoorden waardoor dat kwam. We ervoeren die middag hoe heerlijk het is als je niet om de haverklap een vliegtuig hoort.

Geplaatst door Sara

Wat grappig! Het was zo heerlijk gister avond! Geen een verstoring. Aja dit was ons thuis...En hoe erg.. ik had nul medeleven voor de gestrande reizigers.

Geplaatst door Marc uit Almere

Ongelofelijk om te ervaren hoe het is zonder vliegtuigen boven je hoofd. Deze rust zorgt voor zoveel meer ontspanning waardoor je werkelijk kan genieten van de omgeving. En des te meer kracht ik krijg om te strijden tegen de huidige terroristen die de luchtvaart besturen, met Cora in de hoofdrol!

Geplaatst door sara

Het was kort maar weldadig. ... En komt nu harder aan dan ooit 36 graden 83 decibel 400 meter. Het is geen hinder. Dit is geweld. Dit moeten we stoppen!

Geplaatst door Michiel uit Oegstgeest

Cynisch toch dat wanneer je zelfs je tuin ontvlucht door temperaturen boven 37 C die broeikast vliegjes in een kolonie over je dak blijven aanvliegen. Smogalarm in Nederland door o.a. fijnstof is geen reden om even te stoppen. Groeiverslaving en geldhonger krijgen voorrang. De weg van geen terugkeer is een feit. Schiphol, wegverkeer, de hele CO2 producerende industrie gelouterd door de neoliberale lobbies hebben een historische mijlpaal bereikt. De vernietiging van de fragiele atmosfeer. Er is geen weg terug meer.

Geplaatst door M. uit Heemskerk uit Heemskerk

Ik hoop zo van harte dat alle mensen op Schiphol net z’n slechte nacht hebben gehad als mijn slechtste nachten ooit door die luchtvaartterroristen. Wie vliegt komt aan mijn nachtrust en gezondheid. Ik heb sinds 2 jaar een hekel aan iedereen die vliegt.

Geplaatst door Sara

Vliegen is voor domme onverschillige mensen. Het is weer elke minuut. Smog boeie. Opwarming aarde. Boeie. Lekker weertje toch? Geweldig! Heel Nederland verschroeit maar ze zien het niet.

Geplaatst door Sara

Vannacht voor de storm... half drie. Wakker. Ik ben er echt zo klaar mee. Genoeg is genoeg!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Reus Schiphol is een kneus. Dat blijkt maar weer uit de berichten in de media............
De kerosineklep, het zoveelste ‘dingetje’.

Het is wel mooi geweest met leerlingetje schiphol het slechtste studentje vd klas.
Nee schiphol het zal niks met je worden jij walgelijk ding.

Geplaatst door Saskia uit Uithoorn

Verdorie die petitie is helemaal ingestort zijn wij verdomme dan met zo weinig mensen die er last van hebben!!!!

Geplaatst door Jaap uit Bussum

@Saskia. Ja, dat valt mij ook tegen.

Geplaatst door Sara

Ja ik denk dat de mensen die echt bewust zo'n last hebben van vliegtuigen niet echt zo groot is. Ik spreek regel matig mensen aan 1:20 ervaart de hinder die wij ervaren (stress onrust ed) de rest went en gelooft dat je er toch niets aan kan doen. En het is de motor van economie. Maar denk ook dat het een goed idee is om een folder te maken. Met de aankondiging van deze petitie en een aantal feiten...(nee niet motor economie en slecht voor de gezondheid ) en dan echt deur tot deur gaan in de getroffen gebieden. De mensen die strijden tegen de laagvlieg routes Lelystad hebben echt op deze manier mensen gemobiliseerd. Ik denk dat er wel zeker meer mensen last hebben van vliegtuigen maat nog niet weten van de petitie

Geplaatst door Sara

Ik sta er open voor om dit te doen. Dus als er mensen zijn die met me mee willen denken en doen?

Geplaatst door Saskia uit Uithoorn

Kunnen we Schiphol Watch niet benaderen dat er meer bekendheid moet worden gegeven aan die petitie, want dat het zo nooit 50000 handtekeningen gaan worden aan het eind van het jaar is wel duidelijk. Of de meeste mensen zijn nu ook op vakantie (hopelijk niet met het vliegtuig) Ik ga ook nadenken over hoe en wat want ben er ook helemaal klaar mee!

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Hoewel de vliegsector beroep zou kunnen doen op Artikel 19 – lid 1 van de Nederlandse grondwet (zie hieronder), gaat de verdere groei van vliegbewegingen wat betreft geluidsoverlast en broeikasgasemissies m.i. in tegen wat in Artikel 21 en Artikel 22 – lid 1 en lid 2 wordt gesteld.

Artikel 19
1. Bevordering van voldoende werkgelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.
2. De wet stelt regels omtrent de rechtspositie van hen die arbeid verrichten en omtrent hun bescherming daarbij, alsmede omtrent medezeggenschap.
3. Het recht van iedere Nederlander op vrije keuze van arbeid wordt erkend, behoudens de beperkingen bij of krachtens de wet gesteld.

Artikel 21
De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu.

Artikel 22
1. De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.
2. Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.
3. Zij schept voorwaarden voor maatschappelijke en culturele ontplooiing en voor vrijetijdsbesteding.

Geplaatst door Sara

@saskia goed idee. Ik ga contact met ze opnemen.

Geplaatst door Saskia uit Uithoorn

@sara top!!! hoop dat ze er meer bekendheid aan gaan geven!