Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kan een brandstoftaks de oneerlijke concurrentie tussen vliegtuig en trein wegwerken?

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1271 
|
 bondbeterleefmilieu.be 
hs.png

Door Erik Grieten

Een groep parlementsleden brengt binnenkort een studiebezoek aan Bordeaux, om er de ingrepen rond duurzame mobiliteit te bekijken. Daarvoor willen ze het vliegtuig nemen. Het minst duurzame transportmiddel, maar veel goedkoper dan de HST. Logisch: vliegmaatschappijen betalen 0% BTW en 0% brandstoftaks. Anderen betalen de volle pot. Onderzoek van Transport & Environment toont aan dat een brandstoftaks voor vluchten in de EU meer dan 9 miljard euro kan opleveren.

Vliegen kunstmatig goedkoop

Opschudding in het Vlaams parlement. Een groep parlementsleden wil naar Bordeaux met het vliegtuig, en nog wel om er de ingrepen rond duurzame mobiliteit te bespreken. Ze zijn niet de eersten. In 2016 namen werknemers van de Vlaamse overheid liefst 1245 keer het vliegtuig, ook voor Europese bestemmingen als Parijs, Londen of Rotterdam. Steden die perfect bereikbaar zijn met de hogesnelheidstrein, en met veel minder uitstoot van broeikasgassen en fijn stof. De oppositie pleitte er daarom voor om duurzaamheid als criterium op te nemen voor buitenlandse dienstreizen. De meerderheidspartijen stemden dit vervolgens weg, omdat het voor te veel bijkomende administratieve last zou zorgen.

Oneerlijke concurrentie

Vliegmaatschappijen betalen nu geen BTW op tickets en geen taksen op brandstof. Omdat voor trein, bus en auto wél BTW en brandstoftaks betaald moet worden, zorgt dat voor oneerlijke concurrentie. Zo vlieg je al voor minder dan 70 euro heen en terug naar Bordeaux, terwijl een treinticket snel 150 euro kost.

Uit een nieuwe onderzoekspaper van Transport & Environment blijkt nochtans dat een minimale brandstoftaks van 33 eurocent/liter kerosine voor vluchten binnen de EU al 9,5 miljard euro zou opleveren. Indien op vliegtickets binnen Europa ook 15% BTW zou betaald worden, lopen de opbrengsten voor de EU-lidstaten op tot 17 miljard. Zo wordt de scheeftrekking tussen trein en vliegtuig rechtgezet. De inkomsten kunnen onder meer gebruikt worden voor investeringen in betere treininfrastructuur. Zo kan de hogesnelheidstrein ook financieel een aantrekkelijk alternatief worden voor het vliegtuig. Wat nu niet het geval is.

Bereken zelf je CO2-uitstoot

Op internet vind je verschillende tools om eenvoudig de voetafdruk te vergelijken van vliegen, treinreizen of met de auto(bus) rijden. Een voorbeeld: voor een reis Brussel - Londen ben je als passagier op de hogesnelheidstrein verantwoordelijk voor 8 kg CO2, met de auto is dat 45 kg CO2, als vliegtuigpassagier loopt dat op tot 118 kg CO2. Ook voor de uitstoot van fijn stof en stikstof scoort de trein merkelijk beter.

Met de CO2-calculator Treecological van Bos+ kan je nog een stapje verder gaan. De tool berekent de CO2-uitstoot van je traject en je krijgt meteen de kans om die uitstoot te laten compenseren door aanleg van nieuw bos. Bos+ plant vervolgens de boompjes voor jou aan.

Bekijk bericht op "bondbeterleefmilieu.be"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Thijs HHW uit Heerhugowaard

"De inkomsten kunnen onder meer gebruikt worden voor investeringen in betere treininfrastructuur."

Dat vind ik dan weer niet zo slim. Een investering moet op zichzelf merites hebben en niet alleen afhangen van het gegeven dat er mogelijk geld beschikbaar voor komt. Dat laatste levert altijd ellende op. Geef de opbrengsten dan gewoon terug aan de burger. Als treininfrastructuur een goede investering is, regel er dan nu maar direct geld voor (dat zou dan moeten lukken).

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Met een tax zouden om te beginnen eens de financiering van een gedegen woninggeluidsisolatie programma kunnen worden opgezet, want dat gebeurt nu volstrekt onvoldoende. Op de plots is te zien welke gebieden zwaar belast worden (veel meer dan binnen de 35 Ke-contour).

Geplaatst door anoniem uit Gouda Oost

Leuk al die isolatie maar daar heb ik mijn tuin niets aan en bovendien wil ik ook rustig in de natuur kunnen zijn zonder al die herrie steeds. Waar zijn we een godsnaam mee bezig.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Volledig eens met Thijs HHW.
Momenteel betalen wij ons blauw aan gesubsidieerd vliegverkeer en krijgen daar herrie en vervuiling voor terug.
Als dat gewoon belast wordt wil ik niet dat dat geld vervolgens in een ander energie slurpend project zoals HSL's wordt gestopt. Betaal zelf lekker je vakantie, ipv op kosten van de ander te willen reizen en verlaag de burger zijn belastingen zodat ie zelf kan bepalen wat ie er mee doet en daar ook een eerlijke prijs voor betaalt.

Geplaatst door Bernard Ottink uit Oldenzaal

Er is een Europese organisatie (gevestigd in Wenen) met de naam "Taming Aviation" (www,tamingaviation.eu) die zich inzet voor de opheffing van de fiscale voordelen die de luchtvaart tot op heden geniet. Men kan deze organisatie mailen via .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) maar zolang de luchtvaartlobby zo machtig blijft zal het een zware klus zijn om hier een "turn for the better" te bewerkstelligen.