Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kamer steunt regio in strijd tegen vliegtuiglawaai

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1175 
|
 gelderlander.nl - 21-09-2017 
Kamer steunt regio in strijd tegen vliegtuiglawaai

ARNHEM - De Tweede Kamer schiet Overijssel en Gelderland te hulp in de strijd tegen het dreigende vliegtuigoverlast van Airport Lelystad. Een ruime Kamermeerderheid wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma versneld het luchtruim boven Nederland herindeelt, waardoor de periode van geluidsoverlast door vliegtuigen van en naar Lelystad beperkt wordt.

Het plan van Dijksma is om de herindeling van het luchtruim medio 2023 af te ronden; daardoor zit deze regio zo'n vier jaar met vliegtuigen die relatief laag overkomen. Bij het debat van de Vaste Kamercommissie voor luchtvaart over de vliegroutes van en naar Lelystad, woensdagmiddag, bleek het merendeel van de volksvertegenwoordigers kritisch op Dijksma.

Hoger vliegen
,,Die herindeling had al lang en breed klaar moeten zijn”, zei D66’er Rob Jetten. ,,Het is duidelijk dat de staatssecretaris op dit punt hopeloos achterloopt, maar ik ben ervan overtuigd dat het sneller kan. Mij bereiken vanuit Schiphol en de luchtverkeersleiders ook andere signalen dan wat Dijksma hier zegt”. Volgens Jetten kan in ieder geval een deel van de herindeling eerder plaatsvinden; daardoor zouden de vliegtuigen van Lelystad Airport aanzienlijk hoger kunnen vliegen.

Jetten zei ‘een stapeltje moties’ klaar te hebben, voor het geval Dijksma volgende week niet over de brug komt. Jetten kreeg steun van vrijwel alle partijen. Allemaal probeerden zij Dijksma te bewegen om de cruciale herindeling van het luchtruim sneller uit te voeren.

Gebrekkig
CDA’er Martijn van Helvert sprak van ‘zeer gebrekkige beantwoording’ en ‘nepantwoorden’. ,,Ze was niet eerlijk over het verleden, en zo creëer je argwaan”, meent Van Helvert. Volgens hem is er de afgelopen maanden ‘niets gebeurd’ voor de herindeling van het luchtruim. ,,Er is sinds 2014 door Dijksma niet aan doorgewerkt.”

Maar ondanks de harde kritiek was de PvdA-bewindsvrouw onvermurwbaar. ,,Een snelle herindeling van het luchtruim is niet realistisch. Het is een megaklus, een hele complexe puzzel. Dat doe je niet even snel, dat kost veel tijd. Dit versneld uitvoeren is onverantwoord. Het moet wel veilig zijn.” De Kamercommissie praat volgende week verder over de vliegroutes van Airport Lelystad.

Bekijk bericht op "gelderlander.nl - 21-09-2017"

Reacties op dit bericht