Kamer steunt idee om staatsaandelen AirFrance-KLM te kopen
Door Judith Laanen
Een meerderheid van de Tweede Kamer is er voor dat Nederland aandelen Air France-KLM koopt.
Vanochtend zei minister Dijsselbloem tegen BNR dat het "denkbaar" is dat Nederland tijdelijk instapt bij de luchtvaartmaatschappij als die in acute nood komt. Luister hier naar dit commentaar.
Politiek verslaggever Laurens Boven: "Dijsselbloem krijgt steun, maar alleen als er een verbeterplan ligt voor KLM waardoor er toekomstperspectief is."
PVV: koop aandelen met opbrengst verkoop ABN Amro
PVV-Kamerlid Dion Graus zei tegen Boven dat hij een motie al heeft klaarliggen: "Daarin verzoek ik de regering een deel van de opbrengst uit de verkoop van ABN Amro aan te wenden om een aandeel en belang van 20 procent in AirFrance-KLM te nemen, naar Frans voorbeeld. Dat kost, naar wat wij begrepen hebben, 400 miljoen euro."Dijsselbloem vindt het nu aankopen van aandelen in de vliegtuigmaatschappij geld verbranden, zegt Boven. Maar, zegt Graus, "Dijsselbloem heeft niet alle wijsheid in pacht."
CDA ziet beweging in voorstel
Het CDA is volgens Boven op opvallende wijze de strategie van Dijsselbloem wel kwijt in dit verhaal: "We hebben dit al in februari voorgesteld", zegt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Er zit in ieder geval beweging in het voorstel, ziet Van Helvert. "Wij zeggen: alles wat we kunnen doen om onze invloed te vergroten om ons netwerk van KLM te beschermen, moeten we zeker overwegen."
Boven polste ook bij D66 en de SP, beide partijen geven ook steun. "Al met al een meerderheid in de Tweede Kamer", zegt Boven.
VVD is tegen
Regeringspartij VVD vindt het geen goed idee om staatsaandelen te kopen. VVD-Kamerlid Aukje de Vries: "We denken niet dat dit de oplossing van het probleem bij AirFrance-KLM is. KLM en Schiphol zijn belangrijk voor de economie van Nederland en moeten de ruimte krijgen om te groeien." De VVD ziet liever aandacht voor beperkende maatregelen die groei tegenhouden.
Volgens Dijsselbloem zit er wel een hele belangrijke voorwaarde aan de koop van de aandelen: KLM moet een plan maken met wie ze de concurrentie aangaan. Daar kan Dijsselbloem niet bij helpen, zegt hij. "Als dát plan er is, en er is dan een probleem met de financiering, dan kunnen ze met steun van de Tweede Kamer bij het ministerie aankloppen", zegt Laurens Boven.
Geplaatst door Wim uit Castricum
Als het niet goed gaat (al het geïnvesteerde gemeenschapsgeld is dan al verdampt), kunnen we altijd nog een parlementaire enquête houden. De conclusie zal zijn dat het een goed leermoment is geweest en vervolgens gaan we over tot de orde van de dag. Op naar het volgende debacle.
Overigens ga ik ervan uit dat, als deze idioterie doorgaat, dat elk bedrijf in Nederland (dat ertoe doet) met concurrentie te maken krijgt en daardoor in de problemen komt, eenzelfde steun krijgt. Met terugwerkende kracht te beginnen met de aluminiumfabriek in Delfzijl. En zo zijn er nog vele bedrijven te bedenken uit het nabije verleden en zullen er zich ook nog velen in de toekomst melden.