Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kamer stemt tegen uitstel Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 623 
|
 ad.nl - 21-12-2017 
wp_politiek_3697.JPG

Door Paolo Laconi

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vanavond tegen een motie gestemd die pleit voor uitstel van Lelystad Airport totdat het luchtruim in 2023 is herzien. De motie was dinsdag na het Kamerdebat over de fouten in dossier-Lelystad ingediend door SP’er Cem Lacin. De motie haalde 70 stemmen voor, terwijl 79 Kamerleden tegen de motie stemden.

Hoewel vrijwel de gehele oppositie de motie steunde – alleen DENK stemde tegen - was geen van de regeringspartijen bereid dat ook te doen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen. Dat was overigens geen verrassing. Tijdens het debat eerder deze week bleek dat de coalitiepartijen verder willen op de ingeslagen weg. Zij willen dat het gebrekkige besluitvormingsproces vanaf nu transparant en zorgvuldig verloopt, dat de minister de fouten in de milieueffectrapportage (mer) herstelt en dat de onafhankelijke commissie-mer in maart beoordeelt of alles nu wél aan de regels voldoet. Daarna bepalen zij hun definitieve standpunt. Voorlopig houden ze vast aan opening van het vakantievliegveld per 1 april 2019. Al is die datum ook voor hen niet meer ‘heilig’.

Teleurstelling
SP’er Lacin is teleurgesteld dat zijn motie geen meerderheid heeft gehaald. ,,Inwoners, actiegroepen en D66-congres staan in de kou! Kabinet blijft ‘schiphollen’ en D66 stemt tegen eigen, aangenomen congresmotie!”, schreef Lacin direct na de stemming op Twitter.

Daarmee doelt hij op een een motie met exact dezelfde tekst die vorige maand door de leden van D66 tijdens een congres in Leeuwarden bij meerderheid werd aangenomen. Daarmee gaven de leden van D66 hun Kamerfractie in Den Haag opdracht voor uitstel van het vakantievliegveld te kiezen. Maar daar had de fractie gisteravond geen boodschap aan, want het stemde tegen.

Laagvliegroutes

Volgens planning opent Lelystad Airport per 1 april 2019 als vakantieluchthaven en gaat het vluchten overnemen van Schiphol. Omdat het Nederlandse luchtruim vol is met vooral Schipholverkeer, zijn voor ‘Lelystad’ laagvliegroutes ontworpen. Die gaan over grote delen van Overijssel en Gelderland. Onder inwoners van deze regio’s is daarover de afgelopen maanden veel beroering ontstaan. De vrees voor geluidsoverlast is groot.

Bekijk bericht op "ad.nl - 21-12-2017"

Reacties op dit bericht