Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kamer is perplex over dubbele pet

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1326 
|
 De Stentor - 13-02-2018 
hv_overig_2692.jpeg

Door Paolo Laconi

Een deskundige die fouten in het mer-rapport over Lelystad Airport herstelt, is getrouwd met de directeur van de commissie-mer: verbijsterend, vinden Kamerleden. Zij willen opheldering van de minister.

Lelystad airport
Vorig jaar oktober legde actiegroep HoogOverijssel cruciale fouten bloot in de milieueffectrapportage (mer) van Lelystad Airport. Overijssel en Gelderland krijgen te maken met veel meer geluidsoverlast van Lelystad-vliegverkeer dan altijd is aangenomen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen laat de fouten repareren en stuurt de mer binnenkort naar de onafhankelijke commissie ter beoordeling. Die heeft zes weken de tijd om een oordeel te vellen. Een cruciale taak waar politiek gezien veel van afhangt. Regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 hechten veel waarde aan dit oordeel. ,,Wij willen het advies van de onafhankelijke commissie-mer afwachten, pas daarna maken we onze afweging over de openstelling van Lelystad Airport", zei CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch afgelopen december tijdens een debat over het vakantievliegveld.

Mer-specialist Stefan Morel van het Amsterdamse adviesbureau Consens werd begin januari door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ingehuurd om de reparatie van de Lelystad-mer te begeleiden. Hij was bij twee bijeenkomsten met de bewonersdelegatie aanwezig, op 19 januari en op 26 januari. Beide meetings waren op het ministerie in Den Haag. Daar presenteerde hij zichzelf als onafhankelijke mer-consultant, ingehuurd door het ministerie. Morel schreef een plan van aanpak voor de mer-reparatie en presenteerde deze op 26 januari aan ambtenaren en leden van de bewonersdelegatie. Bij de derde bijeenkomst op 2 februari was hij er niet meer bij.

Uit onderzoek van de Stentor blijkt dat Morel getrouwd is en samenwoont met Veronica ten Holder, de directeur van de commissie-mer. Ook was Morel van 2002 tot en met 2006 zelf directeur van deze organisatie.

Teruggetrokken
Eind januari heeft Morel zich uit het project teruggetrokken nadat er vanuit de bewonersdelegatie vraagtekens waren gezet bij zijn onafhankelijkheid. ,,Dat was voor mij voldoende aanleiding om uit het project te stappen. Om iedere schijn te vermijden dat ik het advies van de commissie-mer kan beïnvloeden." Morel voerde naar eigen zeggen 'in opdracht van het ministerie werkzaamheden uit'.

Leon Adegeest van HoogOverijssel laat desgevraagd weten dat er binnen de bewonersdelegatie grote twijfels bestonden over de onafhankelijkheid van Morel. ,,Daar maakten wij ons zorgen over en we hebben het ook aangekaart", zegt Adegeest, die vorige week uit de bewonersdelegatie stapte. ,,Wij kregen het ge-voel dat Morel erbij was gehaald om de mer soepel af te laten vinken door de commissie. Hij heeft immers direct toegang tot de directeur van die club."

Sjoerd Harkema van de commissie-mer bestrijdt dat sprake is van belangenverstrengeling. ,,Wij stellen strik-te eisen aan de onafhankelijkheid van degenen die een bijdrage leveren aan het advies. Wij wisten dat Stefan Morel door het ministerie werd ingehuurd en hebben gepaste maatregelen genomen. Directeur Veronica ten Holder van de commissie-mer is vanwege haar persoonlijke relatie met Morel op geen enkele manier betrokken bij de inhoudelijke totstandkoming van het advies over Lelystad Airport."

De woordvoerder van minister Van Nieuwenhuizen laat weten dat Morel via het bureau To70 werkzaamheden verrichtte voor het team dat zich bezighoudt met de mer-reparatie. To70 wordt weer door het ministerie ingehuurd. ,,De heer Morel was vooral belast met het redigeren van teksten van het actualisatiedocument", zegt woordvoerster Marianne Wuite. ,,Daarnaast heeft hij een presentatie aan het bewonerscomité gegeven over de aanpak van de actualisatie. Wij vertrouwen erop dat de commissie-mer de onafhankelijkheid van de advisering goed borgt."

Lelystad Airport neemt in de toekomst Europese vakantievluchten over van Schiphol. Volgens planning gaat de vakantieluchthaven op 1 april 2019 open, maar die openingsdatum staat vanwege fouten in de mer op losse schroeven. Onder inwoners van Gelderland en Overijssel bestaat veel onrust over de laagvliegroutes van 'Lelystad'.

Wij kregen het gevoel dat Morel erbij was om de mer soepel af te laten vinken


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Het is dat het ontdekt is, anders was Morel gewoon doorgegaan. Die lui kloppen gewoon niet.

Geplaatst door Frans S. uit Heemstede

'Regeringspartijen hechten veel waarde aan dit ordeel'. Laat me niet lachen zeg , het besluit staat allang vast . Lelystad gaat gewoon open en in niet al te verre toekomst gaan ze gewoon uitbreiden en komen er nachtvluchten.
Het is gewoon een toneelstukje dat wordt opgevoerd waarin ons wordt wijsgemaakt dat ze rekening met ons houden.

Geplaatst door Bas van den Born uit Wijk aan Zee

Mogelijk moeten eerdere rapporten van TO-70 ook maar eens tegen het licht gehouden worden.

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Staat de Kamer perplex? Hebben ze de afgelopen 20 jaar onder een steen gezeten? Blijkbaar heeft de Kamer geen b-e-n-u-l wat er zich afspeelt in dit dossier!