Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kamer hekelt kritiek KLM-topman op vliegtaks

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1074 
|
 parool.nl 
wp_politiek_3697.JPG


De kritiek van KLM-topman Pieter Elbers op de invoering van een vliegtaks valt niet goed in de Tweede Kamer.

Het kabinet wil de vliegbelasting, die naar verwachting 7 euro zal bedragen (Lees hier), in 2021 invoeren. "Dit valt me enorm tegen. Elbers weet niet wat er speelt in de samenleving," zegt Jan Paternotte (D66).

Volgens Elbers zit de Nederlandse Staat 'zijn staatsdeelneming in Air France-KLM dwars met de vliegbelasting". Vorige week nam het kabinet voor 744 miljoen euro een belang in de luchtvaartmaatschappij. 'Straks zitten er meer belastingen op een vliegticket dan de werkelijke kosten", verklaarde de topman in de Telegraaf. Het kabinet maakte zich de afgelopen weken nog sterk voor de herbenoeming van Elbers.

"Ik verwacht van de KLM-topman dat hij niet wegloopt van zijn verantwoordelijkheid om ook een fundamentele bijdrage aan het verduurzamen van de luchtvaart te leveren," laat Paternotte weten.

Eppo Bruins van coalitiepartner ChristenUnie vindt dat Elbers niets te klagen heeft. "Er zit nog steeds geen btw op vliegtickets en geen belasting op kerosine. Eerlijker beprijzing van vliegen is echt nodig. En daar moeten ook internationale afspraken over worden gemaakt."

Arrogantie van sector
Suzanne Kröger (GroenLinks) spreekt van 'de arrogantie van een sector die al decennia gewend is het beleid naar zijn hand te zetten en nog niet door heeft dat die tijd voorbij is". Er is nu geen eerlijke beprijzing van vliegen, meent Cem Laçin van de SP. Hij wil accijns op kerosine en btw op vliegtickets. Een vliegtaks moet volgens hem vooral veelvliegers zwaarder treffen. Met het huidig kabinetsvoorstel is hij niet blij.

Het kabinet geeft de voorkeur aan een Europese vliegbelasting, maar voert een eigen vliegtaks in als er geen akkoord in Brussel over wordt bereikt. Een aantal lidstaten, waaronder Frankrijk en Duitsland, heeft al een vliegbelasting.

Bekijk bericht op "parool.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Dit is een marinier geweest.......nou never nooit meer QPO voor jou Elbers! Nooit niet meer!
Die eer krijg je niet meer van mij, vroeger heb je trouw gezworen aan Konining ,volk en vaderland weet je nog Elbers!

Nu help je volk en vaderland naar de klote met dat sloop het klimaat maar bedrijf van je!

Nee nooit meer QPO voor jou! Weg eer van een marinier, nooit meer het respect van het Korps in ieder geval niet meer van mij.

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Ik weet wel een goede locatie voor een nieuw KLM-kantoor: aan het eind/begin van de polderbaan! Ook de CEO's en verantwoordelijke politici zouden daar verplicht moeten gaan wonen.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Elbers is een van de grootste idioten uit de BV Nederland. Continue wil de man nog meer subsidie van de burger, voor hun vervuilende bio kerosine, voor hun eigen nieuwe zogenaamd stillere vliegtuigen, dan weer voordeeltjes Klm op Schiphol etc. En Nederland loopt weg met deze charlatan want volgens de Nederlandse politici en burger is Klm een uitstekend bedrijf dat alleen door de Fransen wordt benadeeld.
Wake up mensen, Klm bestaat alleen nog maar omdat het al vele malen is gered, door de burger, door de staat en door air france. Gewoon de V&D van de luchtvaart, die met onze subsidie o.a. Reizigers uit Belgie wegtrekt om tegen speciale spotprijzen vanuit Brussel op Schiphol over te stappen. Oneerlijke concurrentie ten top, als een ander land dit deed bij ons was Nederland te klein geweest.