Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kabinet wil vliegtax meer dan verdubbelen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 808 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
HvS_logo_Rijksoverheid.jpg

Door: Neal Luitwieler

DEN HAAG - Het kabinet laat doorrekenen of de nog in te voeren vliegtaks verhoogd kan worden van 7 naar 15 euro per passagier. Dat staat in een kabinetsreactie op het voorlopige Klimaatakkoord dat vrijdag wordt gepresenteerd, zo melden ingewijden aan het AD.

In dat Klimaatakkoord staat een plan om een innovatietoeslag van 2 euro per maand op autobezit in te voeren. Omdat er onder een deel van de coalitiepartijen veel weerstand is tegen dit plan, wil het kabinet in plaats daarvan een hogere vliegtaks.

Met de maatregelen in het Klimaatakkoord moet de Nederlandse CO2-uitstoot met 49 procent omlaag worden gebracht in 2030. Om dat te bereiken, moeten er bij het schrappen van maatregelen andere plannen voor in de plaats komen.

Kritiek
Er is vanuit de Nederlandse luchtvaartsector veel kritiek op de vliegtaks, die in 2021 ingevoerd moet worden. De belasting zou banen kosten, Nederlandse passagiers de grens over jagen en de concurrentiepositie verslechteren.

Bovendien wordt erop gewezen dat in andere landen de luchtvaart juist de ruimte krijgt om te groeien, zoals in China. Daar worden in de komende vijftien jaar 216 nieuwe luchthavens gebouwd. Volgens het kabinet moet Nederland echter het goede voorbeeld geven.

Update 17:15: Klimaatakkoord
In het vrijdagmiddag door Ed Nijpels gepresenteerde Klimaatakkoord staan zo'n 600 maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen, waaronder een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's in 2030 en een veel hogere belasting op gas.

De maatregelen zijn het resultaat van een jaar lang onderhandelen tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan de zogeheten Klimaattafels. Het akkoord wordt de komende maanden doorgerekend op het effect en daarna neemt het kabinet een definitief besluit over de implementatie.

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem1

2xniks blijft niks,ja hij is flauw.

Nijpels vandaag bij nieuwsuur om uitleg te geven over het klimaat akkoord waarbij de milieu clubs op laatste moment zijn weggelopen vooral vanwege verdeling kosten. Het akkoord een resultaat van onderhandelingen noemen vind ik dan ook wel wat ver gaan,
Als een belangrijk deel van de deelnemende partijen de onderhandelingen dermate slecht vond gaan dat men op laatste moment is weggelopen.

"politiek heeft er ook bijgezeten aan de klimaat tafels omdat we zeker willen zijn dat de voorstellen ook de politieke steun hebben"
Maar dan een stuk later in het verhaal,bij een vraag over de verdeling van de kosten "dat is een zaak voor de politiek,die moeten dat nu gaan uitzoeken en beslissen"

Maar wie de kosten gaat dragen blijkt in veel gevallen direct uit de maatregelen of het ontbreken daarvan zelf en er is al veel bekend over die verdeling.

Nu doorrekening en dan ergens komend jaar (na verkiezing provinciale staten) opnieuw politieke discussie,dan misschien jaar erop beginnen met wetgeving. Wetgevings proces kan lang duren en men zal pijnlijke maatregelen of maatregelen die men liever niet wil nemen (bijvoorbeeld omdat die slecht zijn voor het "vestigings klimaat") zo ver mogelijk vooruit schuiven.
Het groenste kabinet ooit gaat er mee weg komen om helemaal niks te doen en legt het grootste deel van de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van haar enorme groene ambitie bij de komende kabinetten.


Geplaatst door Henk Bartels uit Wintelre

Het doorschuiven van de hete aardappel werd vroeger, nu en in de toekomst gedaan. Nederland wil toch altijd het beste 'jongetje' van de klas zijn. Nou, nu hebben ze de kans, met Buma als schoolmeester en Rutte als klasse oudste!

Geplaatst door anoniem1

Kosten verdeling is heel erg simpel. Zei die verdienen aan de co2 uitstoot moeten alle kosten dragen en zei die geen geld verdienen aan de co2 uitstoot betalen niks. Dit betekend dat de kosten voor nagenoeg 100% bij het bedrijfsleven moeten gaan komen,zei zijn de enige die er geld aan verdienen en winst mee maken. Bedrijfsleven mag (niet moet) vervolgens de kosten gaan doorberekenen in haar producten,zoals men dat met alle andere kosten ook doet. En de consument kan dan haar keuze maken.
De burger verdient niks aan haar co2 uitstoot. Ze maakt geen grote winst op haar uitstoot zoals het bedrijfsleven en aandeelhouders dat doen. Als burger naar werk rijd met auto,dan is het zijn werkgever die daar uiteindelijk winst uit haalt. De burger krijgt haar inkomen maar zolang dat inkomen niet bijzonder hoog is kan je niet echt spreken van winst.

dus ja, bedrijfsleven 100% van kosten, dat mag verwerkt worden in prijs producten en dan gaat burger keuze maken. Als sommige bedrijven kiezen voor minder winst,om hun product goedkoop te houden,dan is dat hun keuze en dat is prima. Beste manier om dit te bereiken is co2 belasting voor bedrijfsleven. Een maatregel die in de voorstellen ontbreekt.

De uitkomst van dit akkoord is dan ok bijzonder teleurstellend,hoe positief nijpels het ook allemaal op tv probeert uit te leggen. Dit is een waardeloos akkoord.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Helemaal eens met bovenstaande post.

Helaas blijft CDA VVD beleid, geld afpakken van de burger en uitstrooien onder BV Nederland.

VVD doet alleen ook om enkel die reden mee met een zgn groene agenda.

Zelf heb ik 3 auto's, 2 rijden nooit/nauwelijks, de familie auto ook zo min mogelijk.
Straks moet ik 3x innovatiebelasting betalen. Waarom?
Tegelijk scheren de vervuilende zuipende Boeings belastingvrij steeds meer boven je hoofd.

Geplaatst door anoniem1

12 miljard is er vorig jaar uitgegeven aan subsidies voor duurzaamheids projecten van het bedrijfsleven lees ik net, Komend jaar wordt het iets minder,10 miljard.
22 miljard in 2 jaar,daarvoor kan je meer dan 1 miljoen huizen van gas afhalen.

Van gas af is een enorme scam die de burger heel veel geld gaat kosten. Niet alleen de ombouw,ook daarna.
Dat ligt aan de warmte wet,waarvan het principe is "niet meer dan anders" De wet maakt maximale uitnutting mogelijk.
Energie bedrijf mag voor warmte niet meer rekenen dan voor een vergelijkbaar huis op gas. Dat is op zich al onzin want huis op warmte is beter geisoleerd en de verwarming is ook nog eens efficienter,toch betaal je net zoveel als voor gas.
En gas gaat enorm omhoog de komende jaren door allerlei belastingen. Dan mag energie bedrijf de prijs van warmte evenredig mee verhogen terwijl ze daar geen enkele extra kosten voor hoeven te maken.
Dat is waarom het grootste bedrijf in warmte in Nederland,met nu bijna 500k aansuiltingen heel agressief alle warmte aansluiting aan het opkopen is. Het bedrijf bestaat pas 3 jaar,gefinancierd vanuit een engels private equity bedrijf,maar heeft in die 3 jaar vrijwel alle aansluitingen overgenomen van meer traditionele leveranciers als bijvoorveeld nuon.

Mensen die van het gas afwillen,zorg voor een alternatief in Eigen beheer,waar je alleen de electriciteits kosten hebt (bijvoorbeeld warmte pomp in Eigen beheer). Anders ga je niet profiteren van de besparingen die je zelf doet en ga je de komende jaren ondanks je co2 vriendelijke systeem toch steeds meer betalen.
Hoop oprecht dat de overheid hier een stokje voor gaat steken en de warmte wet gaat aanpassen om dit onmogelijk te maken. Of misschien zullen de energie bedrijven zo vriendelijk zijn om de prijs niet zoveel te verhogen als wettelijk mogelijk is.

Het uitnutten van de burgers in Nederland is extreem. Iemand anders (die daarna helaas niet meer gepost heeft) zei het al eerder op deze site,en ik begin het langzaam ook in te zien.
Ellende is begonnen met de gas deal uit de jaren 70 (onder de pvda). Een deal die zo schandalig is dat de meeste details nu nog geheim moeten blijven. Als gas genationaliseerd was ipv geprivatiseerd (zoals in noorwegen en de meeste zich zelf respecterende landen) dan zou het er nu heel anders uitzien voor Nederland mbt energie. Na het ecb opkoop programma is de gasdeal de 2e crime of the century in Nederland.

Maar goed,genoeg gezeurd en geklaag (al is het niet echt een klacht)
Kerstmis morgen dus alle ellende even vergeten.

Prettig kerstmis en gelukkig nieuwjaar aan beheerder forum en alle posters!

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

Ben benieuwd wie van de mensen op deze website met kerst in de vliegtuigterreur zit, aan een ieder fijne dagen en probeer een beetje te genieten, en weet...wij leven met u mee! (momenteel zit ik in het buitenland...absoluut niet met het vliegtuig)