Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kabinet beslist in oktober over groei Eindhoven Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1312 
|
 ed.nl 
tb_vliegtuig_Transavia_PH_HZI_7-6-2014_13.36_uur.jpg

DEN HAAG - Of en hoeveel vliegveld Eindhoven Airport mag groeien, wordt pas in de loop van oktober bekend. Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft hierover nog geen besluit genomen.
Dat liet zij woensdagmiddag weten aan de Tweede Kamer. In de vaste commissie die over luchtverkeer gaat, praatten politieke partijen lange tijd over Eindhoven Airport. Omliggende gemeenten als Bergeijk, Eersel, Veldhoven en Oirschot zijn fel tegen uitbreiding van het vliegverkeer. De provincie en de stad Eindhoven zijn onder voorwaarden voor uitbreiding. Tot nu toe heeft onderhandelaar Hans Alders de partijen niet weten samen te brengen. Onlangs ondernam hij een nieuwe poging. Wat daar uit is gekomen, wil Mansveld nog niet prijsgeven.

Draagvlak
De staatssecretaris liet wel doorschemeren dat zij het belangrijk vindt dat de gemeenten akkoord gaan met de uitbreiding. "Ik wil heel ver gaan om het draagvlak in de regio te borgen zodat het een plek en waarde krijgt in de toekomst. Ik vraag u nog even geduld. Ik hoop medio oktober een besluit te kunnen nemen."

Groei
Een meerderheid van de Kamer wil groei van Eindhoven Airport alleen maar toestaan als de omliggende gemeenten er in grote mate mee kunnen leven. Alleen de VVD wil de groei toelaten, ongeacht de huidige weerstand. De PvdA, CDA, D66 en GroenLinks willen dat er eerst voldoende draagvlak in de regio ontstaat.

Overloopgebied
De groei van het vliegveld is volgens de VVD belangrijk voor de economische ontwikkeling van de regio en heel Nederland. Bovendien heeft landelijke luchthaven Schiphol een 'overloopgebied' voor het groeiend aantal vluchten nodig.

Bekijk bericht op "ed.nl"

Reacties op dit bericht