Platform Vlieghinder Kennemerland
 

JSF geeft hard visitekaartje af: het regent klachten over geluidsoverlast

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1618 
|
 gelderlander.nl - 02-08-2022 
1280px-Aankomst_F-35_Leeuwarden-8.jpg
F35 boven Friesland
Credit: Defensie

Door Niek Opten en Suzanne de Winter

Omwonenden van de militaire vliegbasis Volkel kampen met meer geluidsoverlast nu daar de nieuwe F-35-jachtvliegtuigen zijn gestationeerd. De vliegtuigen komen vaak aanvliegen via de regio Arnhem-Nijmegen. In de eerste maand dat de straaljagers vanaf Volkel vliegen is het aantal klachten verdrievoudigd.

Sinds begin juli zijn er vier F-35-jachtvliegtuigen – beter bekend als Joint Strike Fighters (JSF) –gestationeerd op Volkel. Het aantal meldingen van geluidsoverlast is sindsdien ‘duidelijk toegenomen’, bevestigt woordvoerder André Bongers van de vliegbasis. Vorig jaar juli noteerde defensie 102 klachten over geluidsoverlast. Afgelopen maand juli kwamen er 318 klachten binnen. Waarbij Bongers wel aangeeft dat twee mensen samen goed waren voor 89 van de ruim 300 klachten. ,,Maar de F-35 maakt meer geluid. Dat is een feit”, zegt hij.

Grote kans op overlast: straaljagers gaan luchtgevechten oefenen boven Brabant. Lees hier.

De F-35 maakt een zwaarder geluid en laat meer decibels achter zich dan de oude F-16. In Noord-Brabant werd daarom al gevreesd voor meer geluidsoverlast. Omwonenden van vliegbasis Leeuwarden, waar de nieuwe vliegtuigen sinds 2019 zijn gestationeerd, hebben daar al langer mee te maken, bleek vorig jaar uit een enquête van Omrop Fryslân. Het geluid veroorzaakt stress en slapeloosheid.

‘Ja, gevechtsvliegtuigen maken geluid’
Defensie heeft alle begrip voor klachten, zegt woordvoerder Bongers. ,,Die worden serieus bekeken. We proberen de geluidshinder zoveel mogelijk te beperken. De F-35’s die op vliegbasis Volkel zijn gestationeerd houden zich aan dezelfde procedures als onze F-16’s.”

In Leeuwarden loopt nu onderzoek hoe de geluidsbelasting zo klein mogelijk kan worden gehouden. ,,De uitkomsten of delen van dit onderzoek kunnen wellicht ook worden toegepast op vliegbasis Volkel. Maar heel eerlijk: ja, gevechtsvliegtuigen maken geluid.”

In november 2020 vlogen F-35’s twee weken lang van en naar Volkel. Ook toen nam het aantal klachten flink toe. Sinds de coronaperiode klagen omwonenden van Volkel vaker over geluidsoverlast. Vorig jaar kwamen er 1687 meldingen binnen, in 2019 waren dat er ‘slechts’ 315.

Als ze overvlie­gen dan kun je even helemaal niks meer
Paul Vogels, Voorzitter Dorpsraad Langenboom


,,Daarentegen is na de inval van Rusland in Oekraïne het aantal meldingen weer fors gedaald”, zegt Bongers. ,,Mensen kregen toen weer wat meer begrip, denk ik. Iemand die heel vaak een melding van overlast doet, zei toen dat hij uit coulance een tijdje niet zou klagen.” Meldingen komen vooral binnen van inwoners van omliggende gemeenten, zoals Land van Cuijk.

Of de stijging van het aantal meldingen afgelopen maand geheel toe te schrijven is aan de komst van de vier F-35’s kan Bongers nog niet zeggen. ,,We zijn bezig een analyse te maken van alle meldingen, waarbij we ook kijken naar welk vliegtuigtype de melding betreft. Dit is echter niet altijd met zekerheid vast te stellen, aangezien F-16’s en F-35’s momenteel gezamenlijk vanaf vliegbasis Volkel opereren.”

,,Als ze overvliegen dan kun je even helemaal niks meer”, zegt Paul Vogels, voorzitter van Dorpsraad Langenboom. Elk gesprek stokt noodgedwongen, legt hij uit, en dat meerdere keren per dag. Langenboom heeft meer last van lawaai sinds de komst van de F-35’s. Overlast door ‘Volkel’ zijn ze in Langenboom al vele jaren gewend, legt hij uit, maar deze nieuwe situatie is andere koek. Het is lang geleden dat de dorpsraad iets met het onderwerp Volkel heeft gedaan. ,,We gaan het toch weer oppakken nu, na de vakantie. We zullen hierin ook optrekken met de raden van Mill, Sint Hubert en Wilbertoord.”

Irritant, fluitend geluid
Ook de landing, meestal vanuit het Land van Cuijk, zorgt voor veel meer lawaai dan bij de F-16’s. ,,Zeker als de vliegers met hulp van de computer landen in plaats van handmatig”, weet Marius Wijdeven uit Volkel die in het COVM-overleg met de vliegbasis de belangen van de bewoners uit de regio behartigt. ,,Je hoort dan een heel irritant, fluitend geluid. Daar moeten ze echt heel snel wat aan gaan doen.”

,,De afgelopen veertien dagen was er meer overlast, maar daar zijn we voor gewaarschuwd”, zegt Carel van Genugten uit Mill. Hij vindt het geluid van overvliegende straaljagers nog wel van een ‘acceptabel niveau’. ,,Het zijn steeds enkele momenten, maar dan is het ook weer voorbij.” Als oud-wethouder Ruimtelijke Ordening heeft hij de ervaring dat Volkel er alles aan doet om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

Als alles volgens planning verloopt is Volkel eind dit jaar de thuisbasis voor tien F-35’s.

Bekijk bericht op "gelderlander.nl - 02-08-2022"

Reacties op dit bericht