Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Johan Vollenbroek, de activist die met succes het Programma Aanpak Stikstof (PAS) aanvocht bij de Raad van State, snapt de kritiek van de boeren op het stikstofbeleid van het kabinet wel. “Waarom moet de agrarische sector 50 procent stikstof inleveren en hoeft de luchtvaart dat niet?”, vraagt hij.
Met verbazing kijkt Vollenbroek naar de paniek bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het is onvermijdelijk dat ook de luchtvaart wordt aangepakt om de stikstofuitstoot terug te brengen, maar minister Mark Harbers (VVD) wil daar nog niet aan.
Vrijdag stuurde de minister een plan naar de Kamer om tientallen juristen aan te nemen die zich met hand en tand moeten verzetten tegen de krimp van Schiphol. In totaal trekt Harbers maar liefst 60 miljoen euro uit om te proberen om het juridische kaartenhuis overeind te houden. “Het ministerie van I&W is kennelijk een lobbymachine van de luchtvaart geworden”, constateert Vollenbroek
De stikstofexpert wijst er fijntjes op dat de reizigers die nu elke dag in een lange rij voor de luchthaven staan te wachten, vertrekken van “een illegaal opererend Schiphol”. Het vliegveld beschikt immers niet over de benodigde natuurvergunning.
Mobilisation for the environment (MOB), de milieuorganisatie van Vollenbroek, heeft het ministerie gevraagd om op te treden tegen de illegale vluchten. Maar aan dat verzoek heeft Harbers, ondanks het verstrijken van de wettelijke termijn, nog altijd geen gehoor gegeven. Vollenbroek is dan ook van plan om naar de rechter te stappen om ervoor te zorgen dat de regels alsnog worden gehandhaafd.
Harbers kan nieuwe juridische procedures voorkomen door zelf maatregelen te nemen om de stikstofuitstoot door de luchtvaart te beperken. Vollenbroek is bereid om af te zien van rechtszaken als de minister de stikstofuitstoot van de luchtvaart halveert. Dat kan door het aantal vluchten op Schiphol terug te brengen tot 300.000, de luchthavens van Rotterdam en Maastricht te sluiten en de uitbreidingen van Eindhoven en Lelystad af te blazen.
Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest
Deze constatering is juist met dien verstande, dat dit eigenlijk altijd al zo is geweest, ook decennia geleden. De uitstekende doctoraalscriptie ‘Building Castles in the (Dutch) Air’ van Dr. Menno Huijs uit 2011 laat dit duidelijk zien.
Politiek rechts heeft onlangs massaal op twee moties gestemd om Lelystad Airport toch later te openen en om de rammelende geluidsnormering en handhaving over te nemen in de nieuwe Omgevingswet en gaat dus door met het verzieken van het (leef)klimaat en de gezondheid van honderdduizenden Nederlanders. Intussen staat het vliegvee weer in grote getale op de luchthavens, men heeft niets geleerd.
Daarbij komt: de 320000 verloren gezonde jaren door zorgachterstand zijn voor een groot deel te wijten aan de luchtvaart die corona mondiaal zeer snel heeft verspreid.
Beste Johan, ga a.u.b. door met de rechtszaken! Niet alleen de boeren moeten ervoor opdraaien.