Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Jan Paternotte (D66): ‘Onderzoek uitbreiding Schiphol op Noordzee’

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 783 
|
 Radio 1 
Schiphol_innovatie_hvs.JPG

"Lelystad moet zijn bestaansrecht nog bewijzen", zegt Jan Paternotte, D66-Kamerlid. Dinsdagmiddag is er in de Tweede Kamer een groot debat over de uitbreiding van Schiphol met minister Cora van Nieuwenhuizen. "Het vliegveld is ontzettend slecht voorbereid. Het heeft geen zin een luchthaven te openen, zonder dat je weet of het zijn doel wel haalt."

Level playing field


Het doel van Lelystad Airport is ruimte creëren op Schiphol. Vakantievluchten zullen dan vanaf Flevoland opstijgen en landen. Maar vliegtuigmaatschappijen kunnen niet zomaar gedwongen worden om vanaf een ander vliegveld te vertrekken. De Europese Commissie heeft zich daar eerder in Italië kritisch over uitgelaten. "Nederland moet nog een voorstel doen aan de Europese Commissie. Waarom dat nog niet is gedaan vraag ik vanmiddag aan de minister", zegt Paternotte.

Luchthaven in de Noordzee


Kamerlid Jan Paternotte wil tijdens het debat een serieus voorstel indienen om te kijken of een grote luchthaven in de Noordzee haalbaar en betaalbaar is. Eerdere onderzoeken tonen aan dat dit plan peperduur is, maar niet per se onhaalbaar. "Laten we de mogelijkheden onderzoeken. Buiten Hongkong is er, mede door Nederlandse baggeraars, ook een vliegveld in zee opgespoten. Het zou een mooie oplossing voor de toekomst zijn", zegt Paternotte.

Bekijk bericht op "Radio 1"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Tuurlijk D66 doet weer popi. Men gaat lekker akkoord met de VVD onder het mom van we gaan straks toch de zee op.
Laten we hopen dat het er nooit komt. Tegen de tjd dat het af is, zijn we 20 jaar en. miljarden belastinggeld verder en is de door subsidie gedreven luchtvaart echt al lang geïmplodeerd.

Geplaatst door anoniem

Beste Peter, geen twintig jaar verder, mogelijk 100 jaar verder. Ten voorbeeld. Het heeft 60 jaar geduurd (ik lieg niet!) alvorens er een besluit is genomen door de politiek over een (eenvoudige) afslag A9 naar de plaats Heiloo. We rijden nog steeds over hetzelfde zandpad - via Uitgeest - als in de jaren vijftig. Schiphol in zee, het komt er nooit.