Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Inzameling voor nulmeting luchtvaart

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 551 
|
 schipholwatch.nl - 07-06-2020 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

Bewoners rond vliegveld Zestienhoven in Rotterdam zijn een geldinzameling (Lees hier) begonnen om een nulmeting te kunnen uitvoeren van vlieglawaai en ultrafijnstof. Het initiatief ontstond nadat achtereenvolgens de minister van infrastructuur, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam medewerking weigerden.

De vereniging BTV-Rotterdam (Zie hier) startte de fondsenwervingsactie eergisteren en heeft op het moment van schrijven al bijna 2.000 van de benodigde 13.000 euro binnen.

BTV (Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast) strijdt al sinds 1985 (!) tegen de steeds toenemende overlast en vervuiling door het vliegveld dat inmiddels is omgedoopt tot Rotterdam-The Hague Airport. Op 21 maart jongstleden vroeg de vereniging met duizenden betalende leden de minister al om een nulmeting uit te voeren, zodat het verschil tussen wel en geen vliegoverlast in de regio kon worden aangetoond.

Grote twijfels over berekeningen
Nu wordt geluidsoverlast slechts berekend door het ministerie en wordt het ultrafijnstof helemaal niet gemeten. Er bestaan onder grote delen van de bevolking enorme twijfels over de rekenmethodes waarmee het ministerie de overlast in kaart brengt.

Op 3 april antwoordde minister Cora van Nieuwenhuizen dat het uitvoeren van een nulmeting ‘niet mogelijk’ zou zijn. De gemeente Rotterdam vindt de metingen overbodig en in de provincie werd de meting weliswaar toegezegd, maar wordt geen actie ondernomen.

Samen met Urgenda en Sensornet
De onwil bij de overheid noopt de bewoners nu zelf actie te ondernemen, maar daarvoor is veel geld nodig – in totaal zo’n 13.000 euro. In samenwerking met Urgenda en Sensornet gaat de vereniging het geld inzamelen en vervolgens meten wat het ontbreken van luchtvaart betekent voor de woonomgeving en de volksgezondheid.

Initiatiefnemer Richard Abbenhuis: “Als je echt wilt weten welk effect het vliegverkeer heeft op jouw gezondheid, is deze nulmeting een unieke kans om dat in kaart te brengen”.

Via Gofundme.com (hier) kunt ook u doneren om de metingen mogelijk te maken.

Bekijk bericht op "schipholwatch.nl - 07-06-2020"

Reacties op dit bericht