Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

In gevaar door lage vliegroutes Geluidsoverlast bedreigt concertzaal

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 417 
|
 De Edese Post - 03-01-2018 
tb_leefomgeving_castricum_Dorpsstraat.jpg

Voor 2018 staat er een reeks klassieke concerten gepland bij de Edesche Concertzaal. Maar of daar in 2019 ook concerten zullen zijn, is nog maar de vraag. Want de voorgestelde lage vliegroutes bedreigen het voorbestaan van de concertzaal.

Ede - De eigenaar van de Edesche Concertzaal, Nando Eskes, maakt zich grote zorgen om de plannen voor de nieuwe vliegroutes vanaf Lelystad Airport. "We zitten hier in een monumentaal pand met houten dak en een leien dakbedekking. Hierdoor hebben we een heel mooie akoestiek, maar het dak kan het geluid van de lage vliegtuigen niet tegenhouden." Toen Eskes de Edesche Concertzaal begon, vlogen er amper vliegtuigen over in Ede. Tegenwoordig doen ze dat wel. En er liggen plannen om vanaf april 2019 veel lager over te vliegen, op 1800 tot 2700 meter. Pal over de concertzaal.

Stilte draagt de muziek
"Straks valt het vliegtuiggeluid als een deken over alles heen, niet te vermijden en allesomvattend." Volgens Eskes verdwijnt straks de stilte in Ede, terwijl de stilte juist belangrijk is voor de klassieke kamermuziek die in de Edesche Concertzaal ten gehore gebracht wordt. "De stilte draagt de muziek," omschrijft hij poÎtisch. Het verdwijnen van de stilte betekent daarmee het einde van de concertzaal.

Politici benaderd
De initiatiefnemer van de concertzaal heeft politici op alle niveaus benaderd om de laagvliegroutes af te wenden. "De landelijke beleidsmakers zijn bezig met de grote lijnen, maar zien daardoor de details niet. Ze denken in aantallen vluchten en zijn niet bezig met details op lokaal niveau, zoals de effecten voor een con-certzaal. Maar juist de details van het leven, maken het leven de moeite waard." Hij is oprecht verontwaar-digd: "De gemeente en de provincie hebben slecht voor hun burgers gezorgd. Ze hebben niets aan pub-lieksvoorlichting gedaan. De mensen in Ede zijn zich amper bewust van wat er straks over hen heen komt. Raadsleden hadden de overheidsplannen in de gaten moeten houden. Er er actie tegen moeten voeren."

Monumentale Noorderkerk
Als ondernemer startte Eskes 2013 de Edesche Concertzaal, gehuisvest in het monumentale pand van de Noorderkerk. In 2019 dreigt hij de concertzaal, na 6 jaar, te moeten sluiten. Een verlies voor de citymarketing van Ede. Bij sluiting van de concertzaal overweegt hij zijn bedrijf, dat ook in de Noorderkerk zit, te verhuizen.
In het voorjaar staan de Lelystadplannen op de agenda van de Tweede Kamer. Er is een kleine kans dat de laagvliegroutes verworpen worden en dat het luchtruim eerst opnieuw ingedeeld moet worden. De stille hoop van Eskes.


Reacties op dit bericht