Platform Vlieghinder Kennemerland
 

In beeld: Grootste Elektrische passagiersvliegtuig ooit maakt eerste vlucht

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 697 
|
 luchtvaartnieuws.nl - 27-09-2022 
hv_overig_1504.jpeg

Het elektrische vliegtuig Alice, van de Amerikaans-Israëlische start-up Eviation, heeft dinsdag een succesvolle eerste testvlucht gemaakt in Moses Lake in de VS. Nog niet eerder steeg er een nieuw ontworpen elektrisch vliegtuig van deze omvang op.


De 17 meter lange Alice biedt plaats aan maximaal negen passagiers. De kruissnelheid moet 407 kilometer per uur worden en het vliegbereik iets meer dan 800 kilometer, zo is althans de bedoeling. Daarvoor is er bijna 4.000 kilo aan batterijen aan boord.

Of die prestaties gehaald worden is nog niet bekend. Tijdens de eerste vlucht was het vliegtuig een kleine 9 minuten in de lucht en vloog het rondjes boven de luchthaven.

Tot nu toe was een omgebouwde Cessna 208B Grand Caravan het grootste elektrische passagiersvliegtuig. Die vloog in 2020 voor het eerst, en is een paar meter korter. In tegenstelling tot de Alice is dat ook geen nieuw ontworpen toestel.

Eviation hoopt binnen drie tot vijf jaar de eerste exemplaren te kunnen leveren, afhankelijk van hoe de verdere ontwikkeling en het certificeringsproces verlopen. De eerste klanten voor de Alice zijn Cape Air, GlobalX en DHL Express. DHL wil met de vrachtversie pakketjes gaan bezorgen.

Het grootste elektrische passagiersvliegtuig tot nu toe, de Eviation Alice, heeft vanmiddag een succesvolle eerste testvlucht gemaakt. Het toestel was een kleine 9 minuten in de lucht.
Bekijk hier de beelden van de eerste vlucht terug:

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl - 27-09-2022"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Een hele kleine energie verslindende trein met vleugels....