Platform Vlieghinder Kennemerland
 

IMF: Subsidie fossiele energie €540 per Nederlander

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1201 
|
 energieoverheid.nl 
hs+vt.png

Door Tessel Renzenbrink

De Staat legt jaarlijks honderden miljarden toe op fossiel energieverbruik doordat de kosten niet volledig in de consumentenprijs worden doorberekend, aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In 2013 is fossiele energie met €775 miljard gesubsidieerd, dat is 1.16% van het BNP. In 2015 zal het bedrag waarschijnlijk verder stijgen naar €810 miljard; €540 per hoofd van de bevolking. Dat hebben onderzoekers berekend in een rapport opgesteld voor het IMF.

Post-tax energiesubsidie
Het gaat om post-tax subsidies, dat wil zeggen dat de prijs die de consument betaald voor de energie lager is dan de kosten voor het leveren van energie plus de vergoeding voor schade aan het milieu en de leefomgeving. Overigens hanteren overheden vaak een andere definitie van energiesubsidie.

Zouden deze externe kosten van energieverbruik worden meegerekend dan zou elke Nederlander bijvoorbeeld jaarlijks €300 meer betalen voor energie om te compenseren voor klimaatverandering en €127 voor lokale luchtvervuiling (2015).

Uitgesplitst per product gaat er in Nederland €1.9 miljard subsidie naar bezine, €2,4 miljard naar kolen en €4.8 miljard naar gas.

4700 miljard euro
De cijfers zijn onderdeel van het rapport How Large Are Global Energy Subsidies? dat het IMF al in mei uitbracht. De uitsplitsing van energiesubsidies per land werd deze week gepubliceerd. Wereldwijd worden de kosten voor energiesubsidies geschat op 4700 miljard euro ofwel 6.5% van het mondiale BNP in 2015. In 2013 bedroegen de subsidies 4.38 biljoen euro. Dat bedrag ligt beduidend hoger dan schattingen in eerdere studies.

Bekijk bericht op "energieoverheid.nl"

Reacties op dit bericht