Platform Vlieghinder Kennemerland
 

ICAO-rede Dijksma over milieu

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1091 
|
 zakenreis.nl (28-09-2016) 
hv_natuur_1926.jpeg

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur & Milieu) is tijdens haar rede tot de assemblee van ICAO, woensdag in Montreal, niet ingegaan op de jongste bevindingen over MH17. Dijksma sprak vooral over het milieu.

“De internationale luchtvaart kan een belangrijke bijdrage (aan het milieu, red.) leveren,” zei Dijksma. “We zijn een van de snelst groeiende sectoren. De uitstoot zal fors toenemen. De ambitie is fors: klimaatneutrale groei vanaf 2020. Met technologie, biofuel en verbeteringen in de infrastructuur alleen, realiseren we dit niet. We weten dat een mondiaal systeem van General Market Based Measures het meest effectief is.”

Als de lidstaten van ICAO, een onder-organisatie van de VN, op hun vergadering, die tot 7 oktober duurt, een akkoord sluiten over het milieu is dat ‘van historische betekenis’ zei Dijksma.

“Deze week kunnen wij nieuwe, essentiële stappen zetten om de mondiale luchtvaart nog duurzamer te maken. Nederland heeft veel waardering voor de stappen die ICAO al heeft gezet. Er is zeer hard gewerkt om tot een concept resolutie te komen.”

“Er ligt een voorstel voor de invoering van een mondiaal systeem. Er ligt een unieke kans om de luchtvaart schoner te maken. Nederland roept de Assemblee op om te komen tot een resolutie die leidt tot General Market Based Measures. Het doel is een substantiële teruggang van de CO2 uitstoot door de internationale luchtvaart. We hebben een grote verantwoordelijkheid. Laten we die nemen. De tijd is rijp,” aldus de bewindsvrouw.

MH17
Ze sprak daarna ook nog over de verkeersveiligheid en het neerschieten van Malaysia Airlines vlucht MH17, op 17 juli 2014, maar de bevindingen van het Joint Investigation Team (JIT), die ook woensdag zijn gepubliceerd (conclusie JIT: het toestel is neergeschoten met een Russische Buk-raket vanuit pro-Russisch gebied in Oekraïne), ging ze niet in.

Haar woordvoerder zegt hierover tegen Zakenreis in Montreal: “We verwijzen naar het statement van premier Rutte en naar de woordvoering van het Openbaar Ministerie.”

Dit zei Dijksma verder wel over MH17, de ramp waarbij alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven kwamen: “De wereld was geschokt. De internationale luchtvaart zette alles op alles om te voorkomen dat dit nog eens kan gebeuren. We zijn nu ruim twee jaar verder.”

“Wereldwijd zijn er tientallen conflictgebieden. Dagelijks reizen er honderdduizenden mensen per vliegtuig. Zij gaan er vanuit dat hun route veilig is en dat ze geen onnodig risico lopen. Mijn boodschap is: laten we onze verantwoordelijkheid nemen, de risk assessments voor het vliegen boven conflict zones verbeteren en informatie beter met elkaar delen,” aldus Sharon Dijksma.

Bekijk bericht op "zakenreis.nl (28-09-2016)"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

"Deze week kunnen wij nieuwe, essentiële stappen zetten om de mondiale luchtvaart nog duurzamer te maken," zei mevrouw Dijksma. Ik heb daar een beetje moeite mee. "Nog duurzamer?" Dat suggereert dat de luchtvaart al duurzaam is en dat het nog beter moet. De luchtvaart staat pas aan de vooravond om met duurzaamheid te beginnen. Of heb ik iets gemist, dan hoor ik dat graag.