Platform Vlieghinder Kennemerland
 

IATA: minder winst voor luchtvaart door stijgende kosten

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 844 
|
 Luchtvaartnieuws, 4 juni 2018 
hv_vliegtuig_1905.jpeg

Luchtvaartmaatschappijen moeten in 2018 wereldwijd rekening houden met een lagere winst dan verwacht. Volgens wereldluchtvaartorganisatie IATA zorgen de stijgende kosten voor brandstof, personeel en rente voor een lager resultaat.

Vorig jaar noteerde de sector een gezamenlijke winst van 38 miljard dollar, dit jaar ligt dat bedrag naar verwachting rond de 33,8 miljard dollar. “Sinds 2010 heeft de wereldluchtvaart steeds zwarte cijfers geschreven. De winst blijft ook in 2018 hoog, maar de kosten groeien sneller dan de opbrengsten”, zei IATA-topman Alexandre de Juniac bij de jaarvergadering in Sydney.

De prijs van ruwe olie komt in 2018 gemiddeld uit op 70 dollar, tegen 53,9 dollar in 2017. Eerder voorspelde IATA dat de olie richting de 60 dollar zou gaan. Daardoor moeten luchtvaartmaatschappijen nu rekening houden met grotere uitgaven aan kerosine.

Binnen Europa hebben de meeste airlines de groeiende kosten voor brandstof volgens De Juniac ondervangen door op tijd tegen gunstige prijzen kerosine te reserveren, het zogeheten hedging.

Volgens IATA stijgt het aantal passagiers in 2018 naar 4,36 miljard. Ook de omzet per reiziger gaat omhoog.

Bekijk bericht op "Luchtvaartnieuws, 4 juni 2018"

Reacties op dit bericht