Platform Vlieghinder Kennemerland
 

IATA: Miljard passagiers op vluchten met biobrandstof

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1037 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
hv_overig_1502.jpeg

Door: Klaas-Jan van Woerkom

GENÈVE - In het jaar 2025 moeten in totaal een miljard passagiers aan boord zijn gestapt van een vliegtuig dat biobrandstof gebruikt. Dat stelt wereldluchtvaartorganisatie IATA tien jaar na de eerste dergelijke duurzame vlucht.

Een Boeing 747 van Virgin Atlantic had in 2008 de eer om als eerste passagiersvliegtuig op een mix van conventionele en biologische brandstof te vliegen, tussen Londen en Schiphol.

Volgens IATA kan de uitstoot van schadelijke stoffen door biobrandstof sterk worden teruggedrongen. Bovendien worden er minder fossiele brandstoffen verbruikt. Tussen 2008 en 2017 zijn inmiddels 100.000 vluchten op biobrandstof uitgevoerd, waaronder door KLM. In 2020 moeten dat al een miljoen vluchten zijn geworden.

“Dat is nog steeds een druppel op een gloeiende plaat”, stelt IATA-topman Alexandre de Juniac. Hij wil dat overheden zich actief met het gebruik van biobrandstof gaan bemoeien door het gebruik ervan financieel te stimuleren. Zo zou de productie van biobrandstof beter moeten worden gefaciliteerd en het gebruik ervan tegen dezelfde kosten moeten plaatsvinden.

Wereldwijd wordt nog volop onderzoek gedaan naar het gebruik van biobrandstof in de luchtvaart. Zo moet duidelijk worden welke soort brandstof het meest duurzaam is qua productie en gebruik en hoe het mengsel met conventionele brandstof eruit moet zien.

NASA-onderzoeker dr. Bruce Anderson stelde eerder in Luchtvaartnieuws Magazine dat het gebruik van biobrandstof tot minder vorming van condensstrepen leidt, waardoor de ontstane wolkvorming sneller oplost.

iata

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Plannen zat, nu nog even doen, want waar hebben we het over, wat er tot nu toe is gebeurd, een beetje bijmengen met kerosine.
Over het CO2 compenseren met giga bossen, hoor je ook niks meer, bovendien werkt dat ook onvoldoende.
Allemaal gebakken lucht, window dressing.

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Landbouwareaal en tropische regenwpouden moeten juist niet worden opgeofferd voor biobrandstof. Dit is de verkeerde weg, oplossing is krimp in aantal vluchten. Minder, minder minder!

Geplaatst door M uit U

En die bio-kerosine komt dan weer van grote plantages die ten koste gaan van bosgebieden. Kijk, zo schieten we er natuurlijk geen bal mee op. Dat zie je ook aan de auto: leuk dat er biobrandstof wordt toegevoegd, maar door de ontbossing is het middel erger dan de kwaal. Daarom is het ook beter om in te zetten op elektrisch rijden. En aangezien elektrisch vliegen geen oplossing is voor de luchtvaart, zal de oplossing daar vooral moeten liggen in het afbouwen van het aantal vliegbewegingen. Maar ja, dat voorstellen is een doodzonde.......

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Propaganda loopt op volle toeren blijkbaar. Beetje bio brandstof bijmixen maakt praktisch echt geen verschil, alsof je een literfles jenever wegkolt en een vingerhoedje water erbij. Zeker niet nog meer subsidie naar de luchtvaart!

Geplaatst door Ieb uit Almere

Bio brandstof genereert evenveel co2 uitstoot bij verbranding als kerosine dus waar gaat dit over? Wordt pas interessant als er op waterstof kan worden gevlogen!

Geplaatst door Wouter uit Gouda

Die biobrandstof is ook niet 'gratis': "Omdat biokerosine vooral geproduceerd wordt uit voedsel waar boskap voor nodig is, neemt de CO2-uitstoot bij de keuze voor biokerosine juist toe. Om deze voedselbrandstoffen te kunnen leveren, moeten namelijk megaplantages worden aangelegd op plekken waar eerst regenwoud stond. Hierdoor verliezen mensen hun geboortegrond en worden diersoorten met uitsterven bedreigd. En bij de boskap komt extra CO2 vrij uit de bosbodem." https://milieudefensie.nl/ontbossing/biobrandstoffen/het-probleem-bio-energie/biokerosine

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Laten we de hongerende mensen op deze planeet maar vergeten en gewassen voor bio fuel kweken......... De politici hebben geen plaat voor hun kop, maar een betonblok!
Wat een waanzin, mensen laten kreperen voor die troep!

Geplaatst door Frans S. uit Heemstede

Michel heeft gelijk ,biobrandstoffen op landbouwgrond zorgt ervoor dat de voedselprijzen omhoog gaan, in arme landen een groot probleem. En dat allemaal omdat wij onze levensstijl niet willen veranderen.