Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hoogleraar: “Wantrouwen in overheid groeit door dossier Lelystad Airport”

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 829 
|
 rtvoost.nl 
Lelystad_wwijzer_hvs.jpg

Dossier Lelystad Aiport heeft het wantrouwen in de overheid vergroot, betoogt hoogleraar Pieter Leroy van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit komt omdat Den Haag burgers wél laat meepraten, maar de uitkomsten negeert: "Hierdoor voelen burgers zich bij de poot genomen.”

Begin deze maand legde minister Van Nieuwenhuizen het Luchthavenbesluit voor Lelystad Airport ter inzage. Hoewel de minister toezeggingen deed over het vermijden van overlast, onder meer door geen nacht- of vrachtvluchten toe te staan, zijn die toezeggingen niet of nauwelijks verwerkt in het uiteindelijke Luchthavenbesluit. "Hierdoor voelen burgers zich bij de poot genomen, dit versterkt het wantrouwen van de burgers."


Pieter Leroy, hoogleraar Milieu en Beleid, kent de manier waarop de overheid burgers wil laten meebeslissen in belangrijke en ingewikkelde dossiers. Hij deed er al in de jaren tachtig van de vorige eeuw onderzoek naar. "Het heeft helaas heel vaak tot frustratie geleid. Je zag het in de discussies over intensieve veehouderij, je ziet het bij de gaswinning in Groningen en ook bij de discussies rond Schiphol."

Fout op fout

In het dossier Lelystad Airport hebben we te maken met een opeenstapeling van fouten in milieurapporten en andere onderzoeken. Leroy: "Ik geloof er niet in dat die fouten met opzet zijn gemaakt. Ik ben niet van de complottheorieën. Eerder denk ik dat de overheid zeer onzorgvuldig is geweest, dat die fouten veroorzaakt zijn door gebrek aan kennis. Maar het draagt allemaal natuurlijk niet bij aan herstel van vertrouwen bij de burgers."

"Het is eigenlijk een opeenstapeling van achtereenvolgende akkoorden en convenanten, gemaakt via dit soort participatieve processen, die later niet volgehouden worden en die niet gehandhaafd worden. Die door een rechter ook niet afdwingbaar zijn en waardoor je eigenlijk frustratie op frustratie stapelt."

Vertrouwen

De overheid kan alleen op vertrouwen van de bevolking rekenen, als die burgers mogen meepraten en als duidelijk is dat er ook wat gebeurt met de ideeën die vanuit de bevolking worden aangedragen. Daar is volgens Leroy geen sprake van in het dossier Lelystad Airport. "Ik vind dat een hele slechte zaak."

Bekijk bericht op "rtvoost.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

"Eerder denk ik dat de overheid zeer onzorgvuldig is geweest, dat die fouten veroorzaakt zijn door gebrek aan kennis."

Bestudering van de casus Schiphol heeft bij mij geleid tot het inzicht dat de overheid en de sector stelselmatig de boel belazeren, niet door gebrek aan kennis maar omdat dat hen zo goed uitkomt!

Dus niet onzorgvuldig handelen, maar doelbewust misleiden, wat nu bij Lelystad weer wordt gedaan, met nieuwe wellicht nog argeloze mensen. Ik heb u al vele voorbeelden van deze trucs gegeven.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

@ Bob ZO S HET ! GEWOON WILLEN BLIJVEN GRAAIEN .. De Burgers hebben het eindelijk collectief door

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

De overheid wordt hier inderdaad als onschuldig klein kind neergezet die goedbedoelde fouten maakt. Het neerplempem van windmolenparken naast kleine boerendorpjes is ook zo’n goedbedoelde fout. Per ongeluk wordt niemand geïnformeerd, per ongeluk worden rapporten over schade door laagfrequent geluid en slagschaduwen de hele dag op je huis niet meegenomen. Per ongeluk wordt ook daar de bevolking geheel genegeerd. Weer géén visie maar het stoppen van het ene gat met het andere.
https://m.youtube.com/watch?v=XhFLCJRWNqQ
Als je bovenstaand filmpje en deze windmolenzaak bekijkt dan zie je het duidelijk: willens en wetens