Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hoeveel bomen moet je planten om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren?

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1533 
|
 businessinsider.nl 21-12-2022 
environmental-protection-nature-conservation-ecology-eco.jpg
Kwetsbaar milieu

Door Jelmer Luimstra

- Luchtvaartmaatschappijen klimmen uit het dal van de coronajaren. De vraag naar vliegtickets neemt toe.
- Voor het klimaat is dat minder goed nieuws. Vliegtuigen stoten aardig wat CO2 uit.
- Om de CO2-uitstoot van een retourvlucht naar Tokio te compenseren, zou je eigenlijk liefst vijfhonderd bomen moeten planten, rekent schrijver Babette Porcelijn voor aan Business Insider.

Tijdens de coronacrisis werd er amper gevlogen, maar luchtvaartmaatschappijen klimmen wat betreft de passagiersaantalen en in financiële zin weer uit het dal, zo constateerde de koepel van vliegtuigmaatschappijen IATA deze zomer. Ook zakelijke reizigers keren maken weer volop gebruik van het vliegtuig, ondanks de opkomst van Zoom, Hangouts en Teams tijdens de coronapandemie, signaleerde KLM in augustus.

Met de feestdagen voor de deur zullen naar verwachting vele Nederlanders het vliegtuig pakken voor een korte vakantie.

Maar wat voor CO2-uitstoot levert dat op? Immers, duurzaam elektrisch vliegen voor passagiersvluchten is voorlopig nog toekomstmuziek.

Vliegmaatschappijen vervoeren hun passagiers nog altijd door miljarden liters kerosine te verbranden. Wie weinig wil uitstoten voor een vakantiereis doet er dan ook goed aan de trein te pakken, zo liet Business Insider in november zien.

Klein bos planten als CO2-compensatie
Vliegmaatschappijen bieden klanten betaalde opties aan voor het compenseren van een deel van hun CO2-uitstoot. Zij kunnen hiermee bijvoorbeeld 10 euro investeren in projecten voor herbebossing.

Schrijver Babette Porcelijn, afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de TU Delft, is kritisch over dit soort initiatieven. Je moet nogal veel bomen planten om je CO2-uitstoot te compenseren, stelt Porcelijn. In haar boek De verborgen impact gaat ze in op het fenomeen van CO2-uitstoot die we over het hoofd zien.

Dat dit fenomeen speelt in de vliegbranche, vertelde ze in in 2017 in een interview met het Algemeen Dagblad. Om alle CO2-uitstoot voor een retourtje Barcelona te compenseren, zou je per persoon liefst 114 bomen moeten planten: een minibos.

Business Insider wilde wel eens weten hoeveel bomen je moet planten om de CO2-uitstoot van vijf verschillende vluchten te compenseren. We vroegen Porcelijn een berekening te maken voor retourvluchten vanaf Schiphol naar Parijs, Rome, Ankara, New York City en Tokio.

Lees en zie verder via onderstaande link.........

Bekijk bericht op "businessinsider.nl 21-12-2022"

Reacties op dit bericht