Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hoekstra: vliegtaks kan later

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 414 
|
 zakenreis.nl - 10-09-2020 
flight_tickets_rechtenvije_afvelding_Afbeelding_van_mohamed_Hassana_via_pixabay.com.jpg

De regering overweegt invoering van de vliegtaks uit te stellen. Dit heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën gezegd tegen Zakenreis. “Met de huidige vormgeving is het mogelijk om de wet op de vliegbelasting per 1 januari 2021 te laten ingaan – later kan ook.”

In 2018 kondigde het kabinet de komst van de heffing aan, in navolging van een reeks andere Europese land. Het gaat om zeven euro per ticket, ongeacht de lengte van de vlucht, voor vertrekkende passagiers vanaf Nederlandse luchthavens.

Hoewel de luchtvaart een van de hardst door de coronacrisis getroffen sectoren is, wil Hoekstra vasthouden aan de vliegtaks, maar is flexibel wat betreft de datum van invoering. “Op deze manier kunnen we tot het laatste moment rekening houden met de gevolgen van de corona-crisis en de eventuele totstandkoming van een Europese belasting op luchtvaart.”

Hij vervolgt: “Het blijft logisch om de maatschappelijke kosten van vliegen meer tot uitdrukking te brengen in de prijs en dus belasting te heffen op vliegen, omdat we dat ook doen bij andere vervoermiddelen, met accijns en btw. Ik zie dat sommige Europese landen hier op gelijke wijze naar kijken. Zo heeft Duitsland per 1 april 2020 de tarieven van de vliegbelasting bijna verdubbeld en haalde Oostenrijk een geplande verhoging ervan naar voren.”

Algemene middelen
De luchtvaartbranche was in het verleden fel gekant tegen de vliegtaks. Invoering zou eventueel gerechtvaardigd zijn als de opbrengst ervan ook naar ‘vergroening’ van de branche zou gaan, in plaats van naar de algemene middelen.

Door de corona-crisis is dit beeld gekanteld, want juist de airlines profiteren nu het meeste van subsidies op de loonsom, geld dat afkomstig is uit die algemene middelen. Paradoxaal heeft de luchtvaart nu baat bij heffingen, die de staatskas weer enigszins kunnen vullen.

Bekijk bericht op "zakenreis.nl - 10-09-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Als Hoekstra consequent is schort–ie de belasting voor het overige openbaar vervoer ook tot nader order op.

Geplaatst door Uden uit Veghel

Laat het duidelijk zijn, wij Nederlanders wijzen graag met het vingertje naar anderen. Maar juist wij zijn hypocriet: faciliteren belastingontwijking, milieu verontreiniging, etc, etc. Het zou eerlijker zijn als we eens stoppen met de kantjes ervan aflopen. Gelukkig hebben we de EU die ons wijst op onze verantwoordelijkheid.

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

De maatschappelijke kosten van een vliegreis(je) zijn 10 tot 20 keer zo hoog als dit flut-bedragje van zeven (7) euro. Het is dus volstrekt niet relevant. Praten over wel of niet uitstellen is voor iedereen ( zelfs politici) zonde van de bestede tijd.

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Correctie: Met deze actie spaart de minister de prijsvechters die tegenwoordig pretreisjes naar steden als Barcelona verkopen voor 5 euro. Dan is het flut-bedrag van 7 euro wel een belasting van maar liefst 140 procent. Zo zouden ze geen klant overhouden, waardoor Schiphol een business van wel 80.000 vluchten (niveau 2019) zou mislopen en meteen zijn koppositie onder de hubs zou kwjjtraken