Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hoekstra: redden KLM gaat voor politieke wensenlijstjes

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 755 
|
 ad.nl - 06-05-2020 
HvS_logo_Rijksoverheid.jpg

Door Laurens Kok

Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat KLM geen lange lijst met gedetailleerde voorwaarden opleggen in ruil voor miljardensteun aan het bedrijf. De redding van het
Een aantal Tweede Kamerfracties wil dat het kabinet alleen financieel bijspringt als KLM belooft groener te worden en zich aan specifieke, afrekenbare doelen committeert. Daarnaast zouden ook oliehandelaren en leasemaatschappijen verplicht moeten bijdragen aan de redding van KLM en hun verlies moeten nemen. Verder zouden piloten en andere hoge functionarissen salaris moeten inleveren.

Hoekstra stelde eerder al dat steun van de overheid niet gratis is en dat hij voorwaarden stelt aan bijvoorbeeld het beloningsbeleid (geen bonussen of dividend). Maar hij deinst ervoor terug om tot achter de komma precies voor te schrijven wat KLM wel en niet mag. Hij is niet van plan een lange lijst met bindende voorwaarden op te stellen aan de 2 tot 4 miljard euro steun die hij bereid is te geven. ,,Politieke wensen kunnen op gespannen voet komen te staan met het floreren van de onderneming”, zei hij vanmiddag in het Kamerdebat over de voorgenomen steunoperatie voor KLM.

Extra voorwaarden kosten bovendien meer tijd, terwijl volgens de minister rond half juni de kas van het luchtvaartbedrijf leeg is. ,,De continuïteit staat voorop”, meent hij.

Realistisch
Volgens Hoekstra is het aan het bedrijf zelf om met het personeel en leveranciers te onderhandelen over de bijdrage die zij kunnen leveren. Hij juicht toe dat belanghebbenden hun verlies nemen (bail-in), maar de manier waarop dat gebeurt is aan het bedrijf. ,,Ik ga niet zelf aan tafel zitten om contracten te heronderhandelen”, aldus Hoekstra. Hij is het ermee eens dat de rekening ‘niet alleen bij de staat’ neergelegd kan worden, maar zegt wel ‘realistisch’ te willen blijven. ,,Ik deel de wens, en leg die met scherpte neer bij KLM, maar zij zijn aan zet.”

Ook op het gebied van duurzaamheid dringt het kabinet aan op maatregelen om hinder te beperken en de CO2-uitstoot terug te dringen. Maar tegelijkertijd deinst het ervoor terug om specifiek aan KLM allerlei voorwaarden te stellen. Luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen vindt dat eisen voor de gehele luchtvaartsector moeten gelden en niet alleen voor KLM. Daar komt ze in een aparte luchtvaartnota op terug.

Het kabinet krijgt bijval van regeringspartijen VVD en CDA. Volgens VVD-Kamerlid Roald van der Linde gaat het er in de eerste plaats om dat KLM financieel gezond en concurrerend kan blijven. ,,We moeten nu eerst proberen zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden”, stelt hij.

Wie rood staat kan niet groen zijn
Chris Stoffer, SGP


Ook oppositiepartijen PVV, SGP, FvD en Van Haga menen dat het overeind blijven van KLM nu het allerbelangrijkste is. ,,Wie rood staat kan niet groen zijn”, aldus SGP-Kamerlid Chris Stoffer.

Chagrijn
De opstelling van het kabinet en de rechtse partijen – die samen een meerderheid vormen – leidt tot chagrijn bij linkse oppositiepartijen. Volgens GroenLinks wordt de onderhandelingspositie van Nederland ondermijnd door geen harde voorwaarden aan de steun te formuleren. ,,Marktpartijen kunnen rustig achterover leunen”, vreest Kamerlid Bart Snels. ,,De zogenaamde ‘blauwe trots’ wordt toch wel gered en de belastingbetaler mag de portemonnee trekken.”

Bekijk via onderstaande link, naar het originele artikel, een fragment uit de persconferentie van Hoekstra over de steun aan KLM.
Bekijk bericht op "ad.nl - 06-05-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

Schande, driewerf schande dat een minister een bedrijf dat het leven van tienduizenden omwonenden vergalt, in een Kamerdebat 'de blauwe trots' noemt. Schande.

Geplaatst door Anton uit Castricum

"We moeten nu eerst proberen zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden”, stelt hij"

4 miljard euro, 30.000 werknemers, dat is ruim 133.000 euro per werknemer .... Een bedrijf dat op de beurs 2 miljard waard is ........ Uiteraard zonder enige voorwaarde. En dit is nog maar het begin. Vóór het einde van het jaar staan ze weer met de hand omhoog, voor de volgende steunronde.
Wel een schril contrast met de miezerige steun aan het MKB, cultuur en horeca.
Volkomen weggegooid geld. Dat had bij de echte banenmotor (het MKB) 100 x beter besteed kunnen worden. Zo worden onze belastingmiddelen door de plee getrokken. en over één of twee jaar worden de bezuinigingen in de zorg (waar men nu voor staat klappen) afgekondigd. Dan mag die de rekening van de klm betalen.
het is om van te kotsen .......

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Hij is het ermee eens dat de rekening ‘niet alleen bij de staat’ neergelegd kan worden, maar zegt wel ‘realistisch’ te willen blijven. ,,Ik deel de wens, en leg die met scherpte neer bij KLM, maar zij zijn aan zet.”

Vervolgens zullen ze “uit concurrentieoverwegingen” er niets mee doen om de aandeelhouders te spekken (inclusief de staat natuurlijk)!

“Cora van Nieuwenhuizen vindt dat eisen voor de gehele luchtvaartsector moeten gelden en niet alleen voor KLM.” Een gemiste kans op een echte omwenteling. Aangezien ieder internationaal naar de ander zal wijzen om iets te doen gebeurt er niets en worden noodzakelijke maatregelen op de lange baan geschoven. Als men er dan achterkomt dan is het echt mis, maar hebben de aandeel¬houders en politici allang hun zaakjes voor elkaar! De rekening komt dus voor de toekomstige gene¬raties.

,,Wie rood staat kan niet groen zijn”, aldus SGP-Kamerlid Chris Stoffer. Op goed rentmeesterschap t.o.v. de schepping zijn ze dus niet te betrappen.

,,De zogenaamde ‘blauwe trots’ wordt toch wel gered en de belastingbetaler mag de portemonnee trekken.” Dit klopt volledig, en hoe trots zullen straks de omwonenden zijn als de herrie weer terug is?

Ik had deze uitkomst al voorspeld, alles wat in mijn cursus Schiphollen (Liegen en bedriegen) staat geldt nog steeds en zal blijven gelden.

Daarbij komt dat de luchtvaart straks weer de tweede coronagolf over de wereld uitsmeert, want de mondkapjes en de temperatuurmetingen zullen geen voldoende bescherming bieden.

Economie gaat voor gezondheid, als u dat maar weet!

Geplaatst door Geldwegsmijterij uit Purmerend

Ach, inmiddels schrapt het kabinet de randvoorwaarde voor steun dat de werkgelegenheid behouden moet blijven voor alle bedrijven. De voorwaarde om geen bonussen uit te keren zal in de volgende ronde ook nog wel aangepast worden. Het is allemaal weer net als met de bankencrisis: die banken hadden toen ook niet gered moeten worden. En dat geldt nu ook voor de meeste van die multinationals. Ik ben geen fan van de doorgeslagen corona-maatregelen, maar als ze dan toch genomen zijn, zie het dan als kans om de economie te vernieuwen. Oude bedrijven gaan kapot, jammer, maar dat biedt weer ruimte voor nieuwe.

We zijn nu miljoenen per voorkomen corona-dode (of uitgestelde corona-dode) aan het uitgeven, en het gevolg zijn veel werklozen en gespekte bankrekeningen van aandeelhouders van multinationals. De beurzen gaan niet voor niets de laatste twee weken weer als een trein. Dat had toch echt anders gekund. Maar de complete Tweede Kamer volgt als makke schapen. Zal achter de schermen wel weer een EU-dealtje meespelen.

Geplaatst door am uit Velserbroek

Uit. " de Kampioen" van 5-5-2020.:
" Multiculti Neuköln is de nieuwe hipste wijk van Berlijn. Een fijn stadsdeel vol terrasjes, boetieks én een verlaten vliegveld waar alles mag: van fietsen tot picknicken tot tuinieren".
3 Miljard Euro ( 3000 miljoen Euro) voor een lawaaibakkerig rotbedrijf. Dat is 17 miljoen Euro per dom gehouden inwoner van Nederland.
U kunt beter bladzijde 57 van de kampioen van 5-5-2020 eens lezen. Daar wordt je blijer van dan van die stinkende, brullende en donderende machines over je hoofd. Omdat we zo nodig steeds maar weer moeten consumeerderen. En liefst zo goedkoop mogelijk.
Laten we hopen dat het coranavirus ook iets goeds brengt. Wie weet.