Hoe slapen omwonenden van Eindhoven Airport? Onderzoek TU/e moet dat uitwijzen, nu er weer gevlogen
Door Vanda van der Kooi
EINDHOVEN - Voor onderzoekers van de TU/e kunnen de corona-versoepelingen niet snel genoeg komen. Want ja, een slaaponderzoek doen bij omwonenden van Eindhoven Airport is natuurlijk interessant, maar dan moet er wel gevlogen worden.
Maandenlang kon je een kanon afschieten op het vliegveld. Nu het aantal vluchten weer aantrekt, haalt de universiteit het uitgestelde onderzoek uit de mottenballen. Het moet aantonen of omwonenden wel of niet slechter slapen door die vluchten.
Slaaponderzoek
,,We hopen dat er veel mensen mee doen, we gaan nu beginnen met werven. Volwassen die binnen een straal van dertig kilometer rondom Eindhoven Airpot wonen kunnen zich aanmelden via onze website”, zegt TU/e-hoogleraar en slaaparts Sebastiaan Overeem. ,,Ook militaire vluchten betrekken we bij het onderzoek, en ook bijvoorbeeld oefeningen met helikopters boven de heide bij Oirschot.”
Ik hoop dat deze app de komende jaren gebruikt blijft worden, dat het een vaste monitor wordt voor de regiogemeentes.”
Sebastiaan Overeem, Hoogleraar TU/e en slaaparts
Wie mee wil doen, kan een app downloaden op telefoon of tablet. Vervolgens vullen deelnemers elke ochtend in de app in hoe hun nacht eruit zag. Die gegevens worden (anoniem) geanalyseerd door Overeem en zijn medewerkers.
Analyse
,,We zetten die data straks af tegen alle vluchtgegevens van de nacht ervoor, zowel commercieel als militair. Die data kunnen we zo van OpenSky Network afhalen, een openbare database met luchtverkeersleidingsgegevens. Dan krijgen we een goed beeld of klachten over slaapverstoring ook daadwerkelijk aan vliegverkeer zijn te wijten of niet.”
Nulmeting
Eind 2019 werd bekend dat de universiteit dit onderzoek wilde doen. Corona gooide roet in het eten. Maar het biedt nu ook een voordeel. ,,Ik zie het als een soort nulmeting. Zo kunnen we goed volgen of de nachtrust van mensen minder goed wordt, naarmate het aantal vluchten weer stijgt.”
Uit eerder GGD-onderzoek bleek al dat omwonenden minder goed slapen door vliegverkeer. ,,Bij dat type onderzoek wordt mensen gevraagd hoe ze iets beleven. Sommigen vullen dan misschien wel in dat ze slecht slapen door die vliegtuigen, alleen omdat ze er een hekel aan hebben. Wij denken dat ons onderzoek een getrouwer beeld geeft”, zegt Overeem.
Ons onderzoek biedt straks ook inzicht in het effect van nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld meer of juist minder vroege en late vluchten.
Sebastiaan Overeem, Hoogleraar TU/e en slaaponderzoeker
,,Als iemand élke nacht slecht slaapt en er geen verband te vinden is met het aantal vluchten van de avond en ochtend, dan kan je concluderen dat de oorzaak ergens anders ligt. Ons onderzoek biedt straks ook inzicht in het effect van nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld meer of juist minder vroege en late vluchten.”
Vaste monitor
Overeem heeft geen einddatum gepland voor het onderzoek. ,,Ik hoop dat deze app de komende jaren gebruikt blijft worden, dat het een vaste monitor wordt voor de regiogemeentes.”
Overeem werkt als slaaparts op Kempenhaeghe, een expertisecentrum voor de diagnose en behandeling van epilepsie en slaapstoornissen. Hij wil weg blijven van politiek, van stellingname voor of tegen vliegen. ,,Als arts ben ik vooral geïnteresseerd in slaap. Uiteraard spelen omgevingsfactoren daarbij een rol. Het is mooi dat voor dit onderzoek nu geld is vanuit het leefbaarheidsfonds voor omwonenden van de luchthaven.” Bekijk bericht op "ed.nl"
Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest
Als je mensen ernaar vraagt merk je dat men vaak zegt geen last ervan te hebben, maar vaak ook dat men zegt slecht te slapen. Zelf ondervind ik het duidelijk, dat mijn nachtrust wordt verstoord sinds de Polderbaan weer open is, maar vaak hoor ik de vliegtuigen niet bewust of word ik er wakker van. Enkele 747's met over de 70 dB(A) LAmax zijn al voldoende om de nachtrust volledig te verstoren, en die komen regelmatig over.
Ik constateer regelmatig heftiger dromen (REM slaap) en word dan wakker met een lichte hoofdpijn. Dit was geheel afwezig toen de baan gesloten was.