Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hoe het staat met vliegherrie.nl

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1106 
|
 vliegherrie.nl - 23-08-2021 
me_vliegtuig_IMG_0708.jpg

Meld vliegherrie!

De site vliegherrie.nl is vandaag precies zes weken in de lucht. In deze periode hebben 2.600 mensen ruim 16.000 keer melding gemaakt van vliegtuigoverlast. Dat levert een schokkend beeld op. Onder meer SchipholWatch schreef kortgeleden een artikel over de enorme spreiding van al die meldingen.

De berekende geluidscontouren kunnen daarom direct in de vuilnisbak: vliegvelden bezorgen veel meer mensen overlast dan tot nu toe werd aangenomen door onze overheid. Veel melders blijken ook tot tientallen kilometers van de vliegvelden af te wonen en vallen daarom volledig buiten de 'officiële statistieken'.

De meldingen liegen er niet om. Het zijn er niet alleen verschrikkelijk veel in zo'n korte periode, maar veel meldingen zijn ook ronduit schokkend om te lezen. Slachtoffers van het vliegverkeer vertellen persoonlijke verhalen over chronisch slaapgebrek, over het letterlijk ziek worden van het steeds maar weer repeterende lawaai en van de angstgevoelens die worden ervaren. Over de woede en de machteloosheid die mensen voelen. Mensen zoals u en wij.

Tweede Kamer
Omdat de verhalen zo schrijnend en sprekend zijn, hebben we de eerste 10.000 meldingen zo'n twee weken geleden al aan de Tweede Kamer verstuurd, aan de leden van de vaste kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Die commissie gaat over het vliegverkeer en moest daarom als eerste op de hoogte worden gesteld van de situatie rond vliegvelden.

Wij gaan dergelijke rapportages regelmatig toesturen, ook aan de minister en aan de Inspectie Leefomgeving & Transport.
Wij, het kleine team van vrijwilligers dat vliegherrie.nl in de lucht houdt, danken alle deelnemers hartelijk voor hun meldingen. De meldingen helpen om de vliegtuigoverlast onder de aandacht van de politiek te brengen en te houden. Ga daarom vooral door met melden en het schrijven van persoonlijke verhalen. Het helpt om de keerzijde van de luchtvaartindustrie aan te tonen.

Schiphol-directie
Uit de wandelgangen begrepen we eerder dat ook de directie van de Schiphol Groep - eigenaar van de meeste vliegvelden in ons land - nogal in zijn maag zit met uw meldingen. Wij zien het als goed nieuws dat deze mensen niet meer om de slachtoffers van hun bedrijfsmodel heen kunnen. Stap één is gezet: het besef is er. Nu de vervolgstappen: niet meer liegen, niet meer bedriegen en echte vermindering van de overlast. Bij voorbeeld door minder te vliegen.

Sinds de start van de site hebben veel bezoekers contact met ons opgenomen met ideeën voor verbetering of uitbreiding van de site. Dat heeft onder meer geleid tot het koppelen van het postcodegebied aan de plaatsnaam, zodat bezoekers een beter beeld krijgen waar alle meldingen vandaag komen. Ook bestaat er nu de mogelijkheid om een 'duim' te geven als een melding u aanspreekt. Daarmee geeft u niet alleen aan dat u sympathie heeft voor de betreffende melder, maar u helpt daarmee ook om de meest aangrijpende meldingen te selecteren, bij voorbeeld voor publicaties. Neem aub maar eens een kijkje op de nieuwe webpagina met meest gewaardeerde meldingen.

Sinds de oprichting hebben zich steeds meer bewoners- en milieuorganisaties aangesloten bij vliegherrie.nl. Inmiddels gaat het om 22 organisaties, waaronder bewonersorganisaties rond de vliegvelden bij Eindhoven, Rotterdam en Lelystad. Er zijn zelfs bewonersorganisaties in het buitenland die contact hebben opgenomen om hun eigen website op te zetten. Het team van vliegherrie.nl ondersteunt hen hierbij graag.

Tot slot
Tot slot hebben wij nog één belangrijke vraag voor u: help ons de site bekend te maken bij nog meer mensen, zodat meer burgers zich kunnen laten horen en het aantal melders nog verder groeit. Hoe meer mensen, des te luider onze stem klinkt. En des te moeilijker het wordt voor de politiek om weg te blijven kijken. Deel daarom het webadres vliegherrie.nl via uw eigen sociale media, bij voorbeeld Twitter, Facebook, Nextdoor of Linkedin. Denk aub ook aan de Whatsapp-buurtchat, de Facebookpagina van uw buurt of gemeente of speciale interest-groepen op Linkedin of Facebook. Alvast hartelijk dank!

Dank voor uw meldingen en interesse,
HET TEAM VAN VLIEGHERRIE.NL

Bekijk bericht op "vliegherrie.nl - 23-08-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

De "heat map" die vliegherrie.nl heeft gepubliceerd toont grote overeenkomsten met de kaart die BAS in het recente verleden, op de oude website, publiceerde. De conclusie dat de overlast veel groter is dan wat de geluidscontouren aangeven is correct maar m.i. niet nieuw. Met deze informatie is in het verleden nooit wat gedaan; de werkelijkheid werd simpelweg genegeerd. Het gaat immers niet over de inhoudelijke argumenten, en objectieve data, maar over dogma's. Waarom zou dat nu anders zijn?

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Pagina's lang uitgemeten slachtofferschap op die site.
Grinnikend lezen ze het allemaal op Schiphol en begrijpen dat er niets te vrezen valt. Het enige wat hun slachtoffers kunnen is machteloos zeuren.

Geplaatst door Marc B uit Almere

Ik lees toch echt op vliegherrie dat de teller vandaag op 21.000 meldingen staat.

Geplaatst door Marc B uit Almere

Bericht is van 23/8 lees ik. Excuses! Ik vond een verschil van 5000 voldoende om te melden. Dus in 3 dgn tijd ruim 5000 meldingen erbij betekent een toename van het aantal melders. Ik ben verheugd om te constateren dat steeds meer omwonenden de website vinden!

Geplaatst door Baard uit Heiloo

2700 mensen over heel Nederland die de moeite nemen om een klacht in te dienen tegen vliegtuigherrie !
Best teleurstellend eigenlijk. Dit zal niet veel indruk maken bij onze regering !.
Houden ze al geen rekening met ,, 10000 ernstig gehinderden ,, alleen onder Schiphol?.
We zitten nu al weer op 70 % van de herrie .
Verhuizen is de enigste optie , alleen even uitzoeken waarheen!.

Geplaatst door Marc uit Almere

Beste meneer Baard. De site is amper 6 weken in de lucht, dus even in een ander perspectief plaatsen svp.