Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hoe Alders met Lelystad Airport de kluit belazerde

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1353 
|
 ravage-webzine.nl 
hv_overig_2692.jpeg

Dat omwonenden van Lelystad Airport vanaf 2019 ernstige hinder zullen ondervinden van een sterke groei van vakantievluchten, komt met name door de geniepige werkwijze van Hans Alders (PvdA).

Inwoners van Flevoland, Gelderland en Friesland krijgen vanaf 2019 te maken met laagvliegende vakantiecharters waardoor er sprake zal zijn van een enorme geluidsoverlast en neerdalende wolken fijnstof. Althans, als het aan de overheid en Schiphol NV ligt. De nationale luchthaven wenst weer eens uit te breiden maar kan qua capaciteit inmiddels zelf de expansiedrift niet langer aan. Verplaatsing van de lucratieve extra chartervluchten naar de provincie ligt dan voor de hand.

Het lokale verzet tegen uitbreiding van Lelystad Airport is groeiende. Vandaag protesteerden zo’n 500 omwonenden bij de luchthaven in Flevoland. Ze droegen spandoeken en sandwichborden met teksten als ‘Pretvlucht uit de lucht’, ‘Luchtvaart die zorgen baart’ en ‘Stilte & frisse lucht’. Met luid getoeter lieten de manifestanten aan de rand van het vliegveld van zich horen. Vier actiegroepen hebben vorige maand 80.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer van omwonenden die tegen uitbreiding zijn.

Het regionale dagblad De Stentor plaatst vandaag een reconstructie van de wijze waarop Schiphol/overheid de uitbreiding er doorheen heeft gejast. Volgens Wim Liesker uit Ossenzijl is het duidelijk: „Het ministerie doet alsof we hier in het Oosten zelf hebben bedongen dat vliegtuigen extreem laag overvliegen en dat hierover aan de Alderstafel afspraken zijn gemaakt waar iedereen achter staat. Dat is grote onzin.”

Diverse poldergemeenten, provincies Flevoland en Gelderland (dat Overijssel vertegenwoordigt), de Luchtverkeersleiding Nederland, Schiphol Group, Lelystad Airport, milieuorganisaties, ondernemers, bewoners en zo nog wat partijen vormen vanaf 2009 de zogenoemde Alderstafel Lelystad. Het meest heikele punt waarover zij zich het hoofd moeten pijnigen zijn de vertrek- en naderingsroutes in de directe omgeving van het vliegveld in Lelystad.

Hoe de Alderstafel opereert, blijft schimmig, net als de rol van PvdA’er Hans Alders zelf. Er zijn geen presentielijsten of notulen. Het is oncontroleerbaar hoe afspraken tot stand komen. Burgemeester Aat de Jonge van Dronten zei daar onlangs over: „Het waren geheime overleggen. Je kreeg een uur van tevoren een agenda. Eigenlijk was de stijl daarvan niet ons ding, zo willen wij niet besturen.”

Aan de Alderstafel zijn keiharde eisen op papier gezet; de routes mogen het Schipholverkeer en het militaire luchtruim op de Veluwe niet hinderen, woonkernen moeten worden vermeden en boven natuurgebieden mag niet lager dan op 900 meter worden gevlogen. Gelderland bedingt nog een vijfde voorwaarde: vliegtuigen moeten op 1.800 meter zitten als ze aankomen boven het ‘oude land’. Het kabinet neemt de adviezen over en stelt in 2015 het Luchthavenbesluit Lelystad vast.

Maar er komt een kink in de kabel. Al in 2009 schrijft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) in een rapport – onder de pet gehouden tot afgelopen september – dat het niét kan: het luchtruim zit overvol, voor Lelystad Airport is geen plaats. Om het poldervliegveld tóch mogelijk te maken, is herindeling van het Nederlandse luchtruim een keiharde voorwaarde. Die is pas in 2023 te verwachten. En dus moet er tot 2023 wel laag worden gevlogen, anders zit het Lelystadverkeer het Schipholverkeer in de weg en dat is gevaarlijk.

Doordat het kabinet de vijf eisen van de Alderstafel op eigen houtje óók toepast op de aansluitroutes naar het hoge luchtruim, lijkt het alsof er draagvlak voor bestaat. En dat is niet zo. Door de Alderstafel is nooit gesproken over aansluitroutes. Dat vliegtuigen straks over een traject van tientallen kilometers laag vliegen, komt voor iedereen als een donderslag bij heldere hemel. Behalve op het ministerie. Deze gang van zaken heeft veel weg van de Alderstafel die voor een eerdere uitbreiding van Schiphol werd ingesteld.

Bekijk bericht op "ravage-webzine.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

De bovengenoemde gang van zaken is een 1 op 1 kopie van het Schipholdossier.
Het motto van de Schipholgroup / Lvnl is dan ook: bedrieg en heers.

De politiek heeft zich jaren lang op de zijlijn gehouden, geroepen dat het een dossier is dat alleen experts begrijpen, waardoor de sector zich onaantastbaar voelt.
De politiek heeft zich nooit echt hard gemaakt om de moloch Schiphol, in het gareel te houden.
Natuurlijk: er is al decennia lang, sprake van een huwelijk tussen de Staat der Nederlanden en de Schipholgroup.
Belangenverstrengeling pur sang.

Dat hierdoor duizenden mensen worden benadeelt, dat maakt de, met name de VVD, helemaal niets uit.
Immers, de VVD is een partij dat voor geld gaat en niet voor de kwaliteit van leven.
Verwacht dan ook nauwelijks beteugeling van de moloch Schiphol, onder Rutte 3.


Geplaatst door Michiel uit Voorschoten

Het begon ooit bij de paarse kabinetten van de oud vakbondsman Wim Kok. De huisarts en pychotherapeut (!) Gerlach Cerfontaine mocht uitbreiden zonder belasting van de omgeving. De Polderbaan kwam er, want dat zou de omgeving sparen. Inmiddels weten we beter en zien hoe we keer op keer "geschiphold" werden door de psychopaten in Den Haag en Schiphol. Gisteren wederom een lading kerosinebommen weer laag over het dak tijdens storm en regen.
Kok, Balkenende, Rutte I, II en III zijn er helemaal nooit geweest voor het welzijn en geluk van de "normale Nederlander". Zij waren een dienstbare lakeien voor "verborgen staat" die al decennia een hard neoliberaal beleid voor haar elite doordrukt. Zij fêteert de multi's, faciliteert de Nederlandse versie van Panama en Paradise Papers en regelt haar eigen carriere baantjes in Den Haag en Brussel. Zij plundert en rooft de natuurlijke omgeving en de grondstof bronnen leeg totdat er alleen nog bankbiljetten overblijven die niet te eten zijn. Tenslotte sterft "verborgen staat" zelf. Intussen laat zij haar eigen bevolking verrotten, stikken, creperen en verarmen.
De PvdA coryfee Alders, voormalige CdK in Groningen, een soort moderne zakkenvuller a la de voormalige miljonairssocialist Marcel van Dam, is een verlengstuk van de luchtvaartlobby en "verborgen staat". Soms klapt zo'n andere lakei, Sharon Dijksma, uit de school nadat zij uit de slangenkuil aan de Hofvijver gekropen is. Gewetensproblemen?
Gelukkig worden steeds meer mensen wakker en komen op voor hun leefomgeving. De demonstratie bij Lelystad spreekt boekdelen. Verwacht een hyperreactie van "verborgen staat" in de vorm van (non) verbale repressie, politieke achterkamertjes, ondermijnen van de actiegroepen en aftappen van het web. Lelystad moet en zal er komen, als het moet over lijken.
Maar de aanhouders winnen, "verborgen staat" moet uitgeput worden en haar kop uiteindelijk met het zwaard der democratie afgehakt en gespiest worden. Zodat wij in rust en vrede verder kunnen leven.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Inderdaad, dat is ongeveer de gang van zaken. En de modale Nederlander trapt er met open ogen in. Zolang zijn vliegvakantie een beetje gesubsidieerd wordt en hij in de illusie verkeert dat zijn veel te duur geleende huis zogenaamd echt meer waard is blijft hij braaf en trouw de rechtse elite partijen zoals vvd en cda zijn stem toevertrouwen.