Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Historische nachtslots Schiphol weer beschikbaar

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 834 
|
 Up in the Sky 
tb_verkeerstoren_schiphol_.jpg

Voor het eerst sinds jaren komen historische nachtslots op Schiphol die door de airlines worden teruggegeven, beschikbaar voor andere maatschappijen. Dat bevestigt Schiphol desgevraagd aan Up in the Sky. Historische nachtslots -de naam zegt het al- zijn in principe voorbehouden aan maatschappijen die al geruime tijd op Schiphol vliegen.

Hinder


Eind 2012 werd aan de Alderstafel afgesproken dat het aantal nachtbewegingen op Schiphol op termijn omlaag zou moeten naar maximaal 29.000. Als de sector niet in staat was om de hinder op een andere manier te beperken. Omdat dit wel gelukt is, is het maximaal aantal nachtbewegingen nu vastgesteld op 32.000.

Rechten


Nadat aan de Alderstafel was afgesproken het aantal nachtbewegingen te beperken richting die 29.000, was de gedachte dat dit onder andere bereikt kon worden door historische nachtslots die niet gevlogen werden, niet terug te laten vloeien naar de zogenoemde pool. Waardoor ze opnieuw beschikbaar komen. Maatschappijen vragen op gereguleerde luchthavens zoals Schiphol slots aan en krijgen die naar gelang beschikbaarheid en rechten toegekend.

Gebruikt


Maatschappijen die al lang op Schiphol actief zijn, hebben hierbij een voordeel. Zij kunnen historische rechten opbouwen. Slots die zij van oudsher hebben, mogen ze houden. Mits ze 80 procent daarvan daadwerkelijk gebruiken. Dit heten dan historische slots. Deze zijn er zowel op de dag als in de nacht. Airlines geven slots die zij hebben aangevraagd en gekregen, maar niet gebruikt hebben, terug. Deze komen dan in een pool, waarna ze opnieuw kunnen worden uitgegeven, op basis van een wachtlijst.

Aanspraak


Sinds 2013 gold, als gevolg van de afspraken aan de Alderstafel, dit niet meer voor historische nachtslots die niet werden gevlogen. Deze kwamen niet in de pool, andere airlines konden er dus geen aanspraak op maken. Het idee erachter was dat het aantal nachtslots -en in samenhang daarmee het aantal nachtbewegingen- dan vanzelf zou teruglopen. Maar die maatregel sorteerde weinig effect, aldus Schiphol. Nachtslots zijn een felbegeerd goed, ze worden doorgaans gewoon gevlogen.

Teruggegeven


Inmiddels is afgesproken dat het aantal nachtbewegingen niet hoger mag uitkomen dan 32.000. Hiermee wordt vooruit gelopen op een ministeriële regeling die in november van dit jaar in werking moet treden. Dit leidt ertoe dat er 34.000 nachtslots beschikbaar zijn; een nachtslot leidt immers niet altijd tot een nachtbeweging. In het verleden werden in algemene zin meer slots uitgegeven dan er beschikbaar waren. De gedachte daarachter was dat er toch altijd slots werden teruggegeven.

Overboekt


Maar dat gebeurt sinds dit jaar niet meer. Dit om te voorkomen dat de grenzen toch overschreden worden, nu Schiphol tegen het maximum aantal toegestane bewegingen aanzit. In het overleg met de sector is nu de conclusie getrokken, doordat er niet ‘overboekt’ kan worden, dat de uitgifte van 34.000 nachtslots niet zal leiden tot meer dan 32.000 nachtbewegingen. Als gevolg daarvan komen de historische slots die niet gebruikt worden, nu weer beschikbaar voor andere airlines.

Bekijk bericht op "Up in the Sky"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Het zal wel aan mij liggen, het max aantal slots is toch 29.000. Ik snap niks van dit artikel, zal wel de bedoeling zijn. ORS, waneer gaan we naar 29.000? Nu toch, nu er slots beschikbaar zijn? Nee die worden weer uitgegeven aan de liefhebbers.....