Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Hete zomer op komst voor de luchtvaart

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 808 
|
 schipholwatch.nl - 20-01-2020 
Schiphol_klimaatactie_191214_WP_7620.JPG

Actiegroepen en milieuorganisaties plannen een hele reeks activiteiten om te protesteren tegen de luchtvaartindustrie. Het belooft een hete zomer te worden voor de sector.

Het Protestival van eind vorig jaar was nog maar het begin van acties tegen de luchtvaart. 2020 belooft een hete zomer te krijgen (foto: Marten van Dijl, Greenpeace).
Dit bleek onder meer tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor van Greenpeace afgelopen weekeinde. Daar werd het Protestival van 14 en 15 december jongstleden geëvalueerd, maar ook vooruitgekeken naar het lopende jaar.

Greenpeace staat in nauw contact met andere milieu-organisaties en met actiegroepen tegen groei van de luchtvaart, onder meer van omwonenden. Gezamenlijk wordt bekeken welke acties het meeste succes kunnen hebben om de maatschappelijke discussie over de overlast en vervuiling van de luchtvaart aan te wakkeren.

Feestje IATA opluisteren
Eén van de speerpunten het komende jaar wordt de internationale IATA-bijeenkomst die KLM dit jaar op 22 en 23 juni in Amsterdam mag organiseren in het kader van het 100-jarig bestaan van dit vieze bedrijf. Op deze bijeenkomst komen directieleden af van vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen in de wereld.

De bijeenkomst wordt bovendien bezocht door honderden journalisten van alle belangrijke media, onder meer The Wall Street Journal, CNN en de New York Times.

De gecombineerde aanwezigheid van luchtvaartbobo’s en journalisten biedt een uitstekend platform om aandacht te vragen voor de boodschap van ‘minder vliegen’, ‘teveel overlast’ en ‘teveel vervuiling’.

Aandeelhoudersvergadering KLM
Op kleinere schaal vindt op 20 februari aanstaande de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM plaats, met ook een presentatie in Amsterdam. Opnieuw een uitstekende gelegenheid de boodschap van milieubeschermers en omwonenden duidelijk over te brengen.

Bijzondere acties zijn in voorbereiding voor de besloten aandeelhoudersvergadering van de Schiphol Groep. Dit onderonsje tussen onder meer Schiphol-baas Dick Benschop, de minister van Financiën Wopke Hoekstra en de kersverse wethouder Victor Everhardt van Amsterdam vindt geheel achter gesloten deuren plaats.

De overheid, dat zijn wij
Omdat de overheid vrijwel geheel eigenaar is van Schiphol en dus de Nederlandse burger, eisen de verschillende actiegroepen openheid rond deze vergadering, zodat die kan worden bijgewoond door belangstellenden.

Los van de luchtvaart kan ook Shell als grootste toeleverancier van belastingvrij tankstation Schiphol zich alvast voorbereiden op publieksacties. Dat fossiele bedrijf is immers vrijwel de enige Nederlandse onderneming die volop profiteert van alle belastingvrijstellingen die gelden voor de luchtvaartsector.

De vrijstellingen werken oneerlijke concurrentie in de hand. Zo moeten weg- en spoorvervoerders in tegenstelling tot KLM wél belastingen betalen over de verbruikte energie (brandstofaccijnzen, belasting op stroom). Door een einde te maken aan de concurrentievervalsing wordt luchtvervoer duurder en worden andere, minder vervuilende en overlastgevende vormen van transport aantrekkelijker.

Wekelijks naar Schiphol Plaza
Na het succes van het Protestival en de demonstratie van Extinction Rebellion op Schiphol tussen kerst en oud & nieuw, streven meerdere groepen te komen tot een wekelijks terugkerende demonstratie op Schiphol Plaza.

Greenpeace draagt ook zijn steentje bij aan deze wekelijkse acties door in de loop van deze week bezwaar in te dienen tegen het door hulpburgemeester Jurgen Nobel (Haarlemmermeer) bij het Protestival uitgevaardigde noodbevel.

De organisatie is samen met onder meer SchipholWatch van mening dat de actievoerders ernstig in hun grondrechten zijn geschaad door dat bevel en hoopt via het bezwaar herhaling in de toekomst te voorkomen.

“Demonstreren is een grondrecht dat Nobel met zijn noodbevel met voeten heeft getreden”, aldus Max van Dam van SchipholWatch. “Als je niet uitkijkt, sta je de volgende keer totaal irrelevant bij het brugrestaurant over de A4 te demonstreren.”

Bekijk bericht op "schipholwatch.nl - 20-01-2020"

Reacties op dit bericht