Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Het vliegveld is wakker gekust uit de winterslaap, met groeiende klachten

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 923 
|
 limburger.nl 
tb_leefomgeving_castricum_Breedeweg.jpg

Het vliegveld is wakker gekust uit de winterslaap, met groeiende klachten'

COMMENTAAR - Een medaille heeft altijd twee kanten. Jarenlang waren er amper klachten over geluidsoverlast door het vliegverkeer op Maastricht Aachen Airport (MAA). De stilte op en rond het vliegveld was een logisch gevolg van de malaise waarin de luchthaven al die tijd verkeerde.
Inmiddels is die situatie drastisch veranderd. MAA is door de provinciale politiek in 2013 wakker gekust uit de winterslaap. Om een bankroet te voorkomen en de werkgelegenheid op en rond de luchthaven te redden, worden er sindsdien miljoenen aan Limburgs gemeenschapsgeld in het vliegveld gepompt om MAA weer op de kaart te zetten.

Met succes. Er wordt weer meer gevlogen, of het nu door vrachtvliegtuigen is of passagiersvliegtuigen (Corendon). MAA schrijft daardoor eindelijk weer zwarte cijfers, maar een veel minder prettig bijeffect is wel dat daardoor de geluidsoverlast voor de omgeving weer toeneemt. Omwonenden klagen steen en been, getuige de flinke groei van het aantal klachten.

Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst, omdat MAA de komende jaren nog flinke groeiambities heeft. Het gemor over geluidshinder zal dus nog flink toenemen. Een reactie daarop kan niet uitblijven. De eerste tekenen van een bundeling van het verzet zijn al zichtbaar. Een lokale alliantie die zich verzet tegen de uitbreiding van de luchthaven probeert inmiddels ook voet aan de grond te krijgen in Maastricht.

Zowel het vliegveld als de provinciale politiek doen er verstandig aan dit groeiend verzet serieus te nemen. Voorkomen moet worden dat oude tijden herleven, waarbij voor- en tegenstanders van de luchthaven in een koude oorlog terechtkomen.

Het vliegveld heeft al benadrukt graag te willen groeien in harmonie met de omgeving. Dat zijn mooie woorden, maar die klinken wel hol als ze geen invulling krijgen. Als MAA in vrede met de omgeving wil opereren, moet de luchthaven alles, maar dan ook alles doen om onnodige hinder tegen te gaan. Er is in dat opzicht een wereld te winnen, als de wil er maar is.

Ook de Limburgse politiek moet ondubbelzinnig kleur bekennen. Een luchthaven redden ter wille van de economie valt te billijken, maar niet als dat betekent dat de omgeving eenzijdig moet opdraaien voor de prijs.

Het commentaar vertolkt de mening van de krant over belangrijke nieuwsfeiten in Limburg en de wereld.

Bekijk bericht op "limburger.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Henk Bartels uit Wintelre

Van je eigen afgedragen belastinggelden krijg je overlast terug. Het enige wat je dan het best kunt doen is gebruik maken van goedkope vliegtickets (gesubsidieerd door je eigen belastinggeld).

Samen met andere gezinnen lekker naar een resort (afgesloten terrein).

Waar zijn we toch mee bezig!

Geplaatst door sara uit amstelveen

Groeien kan niet in harmonie met de omgeving. Ik weet niet waar we mee bezig zijn! Door heel Nederland is dit. Je kunt nergens heen vluchten zonder deze F*8876%%k vluchten. Vandaag is het weer de hele dag.

Geplaatst door M uit U

"Het vliegveld heeft al benadrukt graag te willen groeien in harmonie met de omgeving."

Dat kan niet. Vliegtuigen maken een tyfusherrie. Klaar.

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

‘in harmonie’ betekent in de luchtvaart ‘niet zeiken en oren en ramen dicht de hele zomer
en, o ja, ook even een jaartje of twee korter leven met vanaf je 50ste een verschrikkelijke hersenaandoening, cardiologisch deffect of kankergezwel’

Geplaatst door anoniem1

Luchtvaart is vreselijk ongezond. Niet alleen voor de omwonenden,ook voor het personeel van de maatschappijen. Precies de aandoeningen die annelie hierboven schrijft.
Onderzoek naar de uitstoot en wat er allemaal in kerosie zit word niet gedaan,nog deugdelijk onderzoek naar de schadelijkheid voor omwonenen. Men wil het niet weten,want dat is slecht voor de economie.
Word allemaal onder de pet gehouden,net zoals bij tabak in verleden. Is echt een doos van Pandora de uitsoot,kan zomaar miljarden aan medische kosten en verlies aan productiviteit per jaar zijn,om nog maar niet te zwijgen van de persoonlijke ellende.