Het lot van Schiphol hing in Den Haag even aan sluiting van Kooksfabriek 2 van Tata Steel

Door Annet van Aarsen en Bart Vuijk
Om Schiphol aan een natuurvergunning te helpen, lagen in Den Haag allerlei verstrekkende opties op tafel in de jacht naar ’stikstofruimte’. Zo is er serieus gekeken naar een plan om Tata Steel ertoe te bewegen op korte termijn Kooks- en Gasfabriek 2 te sluiten.
Dat blijkt uit dikke stapels vergaderverslagen, conceptnota’s en vertrouwelijke stukken die door Mobilisation for the Environment (MOB), de organisatie van Johan Vollenbroek, via een Woo-verzoek (wet open overheid) zijn opgevraagd.
Groot Risico
In de stukken is te lezen dat er flinke paniek was over het probleem van de ontbrekende natuurvergunning van Schiphol. ,,Eind november is door het ministerie van LNV aangegeven dat zij verwachten dat het afgeven van de natuurvergunning alleen mogelijk is op basis van 480.000 vliegbewegingen op vier banen’’, staat in een van de documenten, een vertrouwelijke nota. Vier in plaats van de huidige vijf banen, want het ministerie constateerde ,,een groot risico dat de Polderbaan na vaststelling van de natuurvergunning niet gebruikt kan worden’’.
Lees ook hier: Schiphol heeft weer vergunning om stikstof uit te stoten, gemengde gevoelens in Kamer
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vroeg aan de provincie Noord-Holland een lijst met industriële piekbelasters samen te stellen. Een ’geheime lijst’: het RIVM wilde niet meewerken vanwege privacyregels en de provincie drukte het ministerie op het hart om het document niet openbaar te maken. Het ministerie liet zijn oog vallen op Kooks- en Gasfabriek 2 van Tata. Volgens het elektronisch jaarverslag stoot deze fabriek jaarlijks zo’n 315.000 kilo stikstofoxiden uit.
Kansrijk?
In een mailwisseling van ambtenaren bij directoraat-generaal Milieu en Internationaal, half december 2021: ,,(Zwartgelakte naam) en ik hebben inmiddels contact met (zwartgelakte naam) en met de provincie Noord-Holland. We gaan in dat driehoekje begin januari het Tata Steel Nederland-alternatief verder uitwerken. (...) De vraag is daarna vooral wat dit voor Tata betekent, vooral financieel, en of het bedrijf bereid is mee te werken. Dat moeten we, als uit de ambtelijke verkenning blijkt dat deze variant kansrijk is, verder verkennen.’’
De cokesfabriek (bouwjaar 1972) is een van de meest vervuilende fabrieken van Nederland. In de fabriek wordt steenkool verhit tot meer dan duizend graden om er cokes van te maken. Bij dat proces komen veel schadelijke stoffen vrij, waaronder stikstof. De meeste zorgen van omwonenden gaan uit naar de uitstoot van kankerverwekkende paks.
Geen overleg
Tata Steel meldde eerder dat in de groenstaalplannen een sluiting van deze cokesfabriek is voorzien rond 2030. Maar het verzoek om dat sneller te doen om Schiphol aan stikstofruimte te helpen is bij de directie niet bekend. ,,Er is geen overleg geweest’’, zegt een Tata-woordvoerder.
Dit artikel is te lezen op de frontpagina van het NHD van 06-10-2023. Maar het verhaal is nog niet klaar, het gaat verder op pagina 2, met als titel "Den Haag was bang dat de Polderbaan dicht moest" Lees hier op onze site vlieghinder.nl.
Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest
De Polderbaan is natuurlijk gebaseerd op de trieste leugen dat groei kan met minder hinder. Hier is niets van terechtgekomen. Transparantie is nog steeds ver te zoeken in dit dossier, het is nog steeds de oude bestuurscultuur.
Tata kan ook niet nog veel langer Cokes 2 openhouden als men de kritiek en de effecten op de gezondheid serieus neemt. Zo niet dan is de gang naar de rechter onvermijdbaar!