Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Herriecijfers kloppen niet

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 659 
|
 De Telegraaf - 09-11-2017 
hv_overig_2692.jpeg


Door Paul Eldering en Yteke de Jong

Rumoer rond Lelystad Airport

Lelystad - De opening van de nieuwe polderluchthaven Lelystad in april 2019 voor vakantievluchten om Schiphol te ontlasten, moet jaren uitgesteld worden, omdat de herriecijfers niet deugen.

Dat is vanmiddag de insteek van een hoorzitting in de Tweede Kamer. De milieueffectrapportage (mer) van Lelystad Airport ligt onder vuur bij bewoners in Overijssel en Gelderland. Zij kraken met dertig bezwaren de laagvliegroutes. „Die zijn technisch onmogelijk", aldus zegsman ir. Leon Adegeest. Het luchthavenbesluit is gebaseerd op die mer.

„We hebben bewijzen voor ernstige tekortkomingen. We worden belazerd met foute berekeningen, waar-door de overlast veel groter is dan is voorgespiegeld. Die hele mer moet over. Dat vragen we aan de minister van Infrastructuur en de politieke partijen. Anders stappen we naar de rechter", aldus Adegeest.

Volgens Schiphol is het luchthavenbesluit Lelystad echter definitief, ondanks alle maatschappelijke weer-stand. „Wij hebben er alle vertrouwen in dat nu zorgvuldig naar alle cijfers wordt gekeken. De bouw van Lelystad Airport ligt op schema voor de opening in april 2019", aldus een woordvoerder van Schiphol. Ook het ministerie van I&W houdt nog vast aan deze planning, die steeds krapper wordt.

Gisteren lekte een gesprek uit van voormalig staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) in Twentse media, waarin zij stelde dat het aan deskundigheid ontbreekt bij het ministerie. Een woordvoerder stelt dat Dijksma dit al eerder aangegeven heeft in september in een Kamerbrief.

„Schiphol rekent zich rijk. Ook de minister wil de cijfers nog eens extra toetsen. Er is door dat gegoochel al vertraging van een jaar. We kunnen nu pas in februari 2018 adviseren, mits er geen enkele twijfel meer is aan de Schiphol-inbreng", meent delegatieleider Kees van Ojik in de Omgevingsraad (ORS).

Secretaris Johan Weggeman van de ORS geeft aan dat zorgvuldigheid essentieel is. „Als dat vertraging oplevert, is dat jammer. We kunnen niet verder met een verdeeld adviesorgaan. We wachten op groen licht uit Den Haag dat de cijfers 100 procent kloppen."


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Griese JH uit amstelveen

Goed zo, Sharon Dijksma!

Geplaatst door anoniem

En de herrie cijfers van Schiphol dan?
Daar klopt net zomin iets van maar daar horen we vrijwel niks over en dat gaat ook over een groot aantal mensen met een groot aantal vluchten.

Geplaatst door Griese JH uit amstelveen