Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Herindeling luchtruim Schiphol vertraagd: omwonenden mogelijk maanden langer met vliegherrie

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 803 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
hvs_lvnl_DSC_2527.jpg

Door Yteke de Jong en Koen Nederhof

De chaos op Schiphol heeft tot gevolg dat omwonenden mogelijk maanden langer met vliegherrie zitten. De herindeling van het luchtruim loopt vertraging op, doordat de problemen op de luchthaven veel extra aandacht eisen van de mensen in de verkeerstoren.
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) schreef Schiphol begin juni dat er door de ellenlange rijen ook problemen in de verkeerstoren ontstonden. Dat blijkt uit documenten die De Telegraaf heeft verkregen op basis van de Wet open overheid.

De directie van de LVNL, dat het verkeer regelt op de vijf luchthavens en 1.100 personeelsleden heeft, schrijft dat de operatie ’in grote mate’ ontregeld is.

Onvoorspelbaar
De woordvoerder van LVNL bevestigt de problemen. „De problemen die zich bij Schiphol voordoen, leggen extra druk op het werk van de luchtverkeersleiders. De dienstregeling werd onvoorspelbaar en veel vluchten vertrokken later dan gepland.”

De problemen begonnen afgelopen voorjaar, toen bleek dat de luchthaven honderden beveiligers tekort kwam. Lange wachtrijen, veel vluchten die met vertraging vertrokken en vliegtuigen die langer op de opstelplaatsen stonden, waren het gevolg.

Dat Schiphol tegen de afspraken in ook nog onderhoud had gepland voor een aantal landingsbanen, verergerde de situatie.

„Door gelijktijdig onderhoud aan een van de banen ontstond op meerdere momenten filevorming in de lucht en op de grond. Binnenkomende vluchten waren wel vaak op tijd, maar de gates bleven langer bezet dan verwacht. Met het oog op veiligheid zijn extra luchtverkeersleiders ingeroosterd om deze complexe situatie in goede banen te leiden”, zegt de woordvoerder.

Deze mensen konden niet worden ingezet op belangrijke andere projecten, blijkt uit de brief. Onder meer de invoering van een nieuw verkeersleidingssysteem, de fusie met de militaire verkeersleiding, maar ook de volledige herziening van het luchtruim kwamen in het geding. LVNL is een van de betrokken partijen. Met name de herziening moet ervoor zorgen dat de geluidsoverlast voor omwonenden van luchthavens fors afneemt. Nu ervaren veel mensen last.

Rechter
Deze zomer werd bekend dat een stichting van omwonenden van de luchthaven, Schiphol en de overheid voor de rechter sleept vanwege de geluidsoverlast. LVNL kon niet aangeven of de projecten weken of zelfs maanden vertraging hebben opgelopen. Een schadeclaim is niet ingediend.

Al ruim 15 procent van de zakelijke reizigers wil niet meer via Schiphol reizen, zo blijkt uit data van Schiphol Travel International. Vrijdag werd bekend dat Ruud Sondag, voorheen topman bij afvalverwerker Van Gansewinkel en energiebedrijf Eneco, tijdelijk de baas wordt van de nationale luchthaven.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Langs de lijn uit Uitgeest

Hier vliegt het NHD volledig uit de bocht:

Een project gericht op vergroting van de capaciteit en extra Zuidelijke route wordt gepresenteerd als "hinderbeperkend" voor omwonenden. Veel gekker moet het niet worden met deze krant.