Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Harde kritiek op belevingsvlucht Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1184 
|
 destentor.nl - 14-03-18 
hv_veiligheid_2942.jpeg

Door Paolo Laconi

Er is veel kritiek op de belevingsvlucht die het ministerie voor de laagvliegroutes van Lelystad Airport wil organiseren. ,,Een week lang tien vluchten per uur geeft pas een goed beeld.”

Ruim honderd inwoners bestookten ambtenaren van het ministerie van infrastructuur en waterstaat woensdagavond in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle met een spervuur aan kritische vragen over de belevingsvlucht voor Lelystad Airport. Op aandringen van actiegroepen en de Tweede Kamer wil minister Cora van Nieuwenhuizen die vlucht voor de zomer laten uitvoeren. ,,Doel is inwoners in de buurt van de vliegroutes te laten ervaren wat ze te wachten staat als Lelystad Airport straks open is”, hield directeur-generaal luchtvaart Jan Hendrik Dronkers de ongeduldige zaal voor. ,,Geeft dit een totaalbeeld? Nee, maar het geeft wel een betere indruk dan bijvoorbeeld een virtuele simulatie.”

Boeing 737
Het idee is om met een Boeing 737 van Transavia de exacte laagvliegroutes van ‘Lelystad’ te vliegen, op circa 1.800 meter hoogte. Op zich een goed idee, vonden de vele aanwezigen uit vooral Overijssel, Gelderland en Flevoland. Maar dan moet die belevingsvlucht wél representatief zijn. ,,Slechts één vlucht is flauwekul. Het geeft pas een beetje een beeld als je een week lang tien vluchten per uur uitvoert”, zei een inwoner van Wezep. Hij oogstte luid applaus.

Verkeersvlieger Hadriaan van Nes uit Dalfsen gebruikte een metafoor: ,,Zo’n belevingsvlucht moet je zien als een druppelende kraan. Als je slechts één druppel laat horen, dan heeft niemand daar last van. Maar als je de kraan een uur lang laat druppelen wordt het bloedirritant. Een representatieve belevingsvlucht vraagt om meerdere vluchten op meerdere dagen.”

Besluit staat vast
Hoewel het ministerie de belevingsvlucht mogelijk wil maken, benadrukt het in één adem dat er aan het besluit van de minister niets verandert: het vakantievliegveld gaat uiterlijk in 2020 open. Oók als de ervaringen met de belevingsvlucht ronduit negatief zijn.

Die opstelling kon rekenen op fikse kritiek. ,,Als er aan een belevingsvlucht geen consequenties verbonden kunnen worden is het een wassen neus. Dan is het een trucje voor de bühne en zouden we het als inwoners helemaal niet moeten willen”, aldus een geagiteerde dame in het publiek.

Dronkers kon niet anders dan haar deels gelijk geven: ,,Ik wil vanavond geen valse verwachtingen wekken. De minister heeft al een besluit genomen. Zo’n belevingsvlucht is er puur om u als inwoner een indruk te geven van wat u mag verwachten.”

Stemming
Aan het eind van de avond volgde een stemming of de belevingsvlucht, gezien de vele kritiek, er überhaupt wel moet komen. Een meerderheid stemde alsnog voor. Ook werd er een regiegroep samengesteld met veertien inwoners, leden van actiegroepen en geluidsexperts. Deze regiegroep gaat de komende weken met het ministerie bepalen onder welke voorwaarden de belevingsvlucht wordt uitgevoerd. De beoogde datum voor de vlucht is woensdag 30 mei.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 14-03-18"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem uit Gouda Oost

STOP dit onzinnige plan!

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Wordt het een week lang 'model' vliegen, of wordt het vliegen zoals het werkelijk zal gaan?
Vliegen met het landingsgestel uitklappen tijdens gierende bochten maken boven de bebouwing?
Kris kras boven de bebouwing en niet de voorgeschreven route vliegen omdat er een 'tolerantie' in de afgelegde route is? (er is een spreiding van een paar kilometer breed).

Laat je niet besodemieteren !


Geplaatst door M uit U

Wat heeft dit voor zin als dat vliegveld tóch open gaat? De mensen alvast laten wennen aan het idee dat ze voortaan in een permanent onweer komen te wonen? Sadistisch.

Goede analogie met de druppende kraan trouwens: ik vind een enkel vliegtuig ook niet erg, maar wel de meer dan 10 vliegtuigen per uur die elke dag hier urenlang over denderen.