Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Grote zorgen over gevolgen fijnstof voor volksgezondheid

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 653 
|
 omroepgelderland.nl 
me_vliegtuig_IMG_0706.jpg

WEZEP - Fijnstof en ultrafijnstof hebben mogelijk een groot risico voor de volksgezondheid en dat moet worden meegewogen in de onderzoeken naar de lage vliegroutes van Lelystad Airport.

Die oproep werd dinsdagavond gedaan door microbioloog Sara Botschuijver tijdens een voorlichtingsavond georganiseerd door actiegroep Hoog Overijssel in Zwolle. 'Je weet gewoon niet wat de gevolgen zijn van dat lage vliegen. Dat moet eerst gemeten worden', zei ze na afloop van de avond.

Ruim 300 mensen uit Overijssel en Gelderland waren afgereisd om informatie te krijgen over de lage vliegroutes. Lelystad Airport wil volgend jaar uitbreiden en daar is veel verzet tegen in de provincies. Om de vliegtuigen vanaf Lelystad te laten vertrekken en landen moet er lang laag gevlogen worden. Onder andere op de Veluwe is er verzet. Mensen zijn bang voor geluidsoverlast.

Tijdens de avond krijgen Sara Botschuijver en huisarts Leon Beijderwellen het podium om het publiek meer uitleg te geven over de gevolgen voor de gezondheid. Beijderwellen werkte 35 jaar in Rossum en Heerewaarden als huisarts. Botschuijver woont zelf in 'het Schiphol-gebied' Amstelveen en raakte door alle berichtgeving geïnteresseerd in de effecten voor de gezondheid.

'Ik ben van huis uit immunoloog en geen deskundige op het gebied van fijnstof', legt Botschuijver uit. 'Maar ik snap wel wat de gevolgen zijn en wat het doet met het lichaam.' Samen met Beijderwellen verrichte ze een literatuurstudie naar fijnstof en ultra fijnstof. Ze is geschrokken van de rapporten en studies die ze erop nasloeg. 'Het is vrij nieuw en het is vrij nieuw dat het schadelijk is. Maar het is heel duidelijk dat vliegtuigen die hele kleine deeltjes uitstoten en juist dat kan voor de volksgezondheid schadelijk zijn.'

Schadelijkheid
De zaal luistert aandachtig naar haar verhaal als ze de werking uitlegt. Volgens Botschuijver is het lichaam gebouwd om virussen en schadelijke bacteriën buiten de deur te houden, maar lukt dat met fijnstof en ultra fijnstof niet. 'Het is zo klein dat het eigenlijk door je lichaam heen gaat', legt ze uit. 'Het is bewezen dat je hart- en vaatzieken erdoor kunt krijgen en bepaalde soorten kanker.'

Ze vindt niet dat ze mensen bang maakt met haar verhaal. 'Ik vind het bewijs dat ultra fijnstof schadelijk is voor de gezondheid zo groot, dat ik mensen wil waarschuwen en wil mobiliseren dat er eerst metingen plaatsvinden. Het lijkt er namelijk op dat ook lage concentraties schadelijk kunnen zijn', zegt ze na afloop van de avond.

'Toen de milieueffecten in kaart werden gebracht bestond er geen norm voor. Maar het kan heel makkelijk gemeten worden in Noord-Holland, want daar wordt op die hoogtes gevlogen. Het is heel makkelijk om dat te inventariseren, voordat je mensen eraan bloot stelt.'

Bekijk bericht op "omroepgelderland.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Thijs uit Heiloo

Aha, dus nu kunnen we hier in heiloo als proefkonijn spelen voor de fijnstofmetingen?
Wat mij betreft verdwijnt Schiphol helemaal, ze hebben er jarenlang een bende van gemaakt met hun cijfers, wat mij betreft nu geen coulance meer. Schiphol is zogenaamd belangrijk voor de economie... Gelul, het helpt dit land juist alleen maar naar de klote!
Waarschijnlijk moet het eerst een keer flink mis gaan, net als in Groningen. Daar kan sinds de meest recente aardbeving nu toch opeens de gaskraan verder dicht.
Ben ik nu de enige die de leugens van onze overheid spuugzat is en van mening is dat er een grootschalige actie moet komen tegen al dit wanbeleid?

Geplaatst door gerard uit Castricum

Thijs, je bent niet de enige! Kantelpunt is wellicht dat inmiddels zelfs een meerderheid van nota bene de telegraaflezers zich tegen Schiphol keert. Nu nog mobiliseren...

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Schiphol heeft schijt aan de omwonenden. Schiphol kan doen wat zij wil, want het is een vrijstaat.
Schiphol geniet politieke bescherming. Schiphol is de kip met de gouden eieren voor de Nederlandse staat. Schiphol heft geen btw op tickets. Schiphol heft geen btw op kerosine.
Schiphol heft geen btw op biofuel.

Terwijl de grootste groep mensen in dit politiek achterlijk landje zich blauw betalen aan exorbitante vormen van belastingen, ingevoerd door een eveneens achterlijke politieke partij, genaamd de VVD.
Van met name deze achterlijke politieke partij, is de Schipholgroep het lieverdje.

En dan hopen de omwonenden iets van medeleven te verwachten?

Stem dan vooral op partijen die de Schipholgroep een gespreid bedje aanbieden.
U bent dan gegarandeerd van enorm veel geluidshinder, dag en nacht, van enorm veel fijnstof over uw omgeving en niet te vergeten, een extra portie onveiligheid.

Geplaatst door anoniem1

Heilo is wel een geschikte plaats om zo,n fijnstof onderzoek te doen. Er zijn geen andere grote uitstoters van fijnstof in de omgeving en het verschil tussen noordelijk en zuidelijk baangebruik is enorm.
In zelfde maand en met niet al te veel wind 1 dag meten nadat er 3 dagen achter elkaar noordelijk baangebruik is geweest en 1 dag meten nadat er 3 dagen achter elkaar zuidelijk baangebruik is geweest.

Dat we zulke vuile lucht hebben in Nederland is wel verdacht. Vaak veel wind vanuit zee maar vanuit die richting komt geen vervuiling binnen. In china worden vluchten gehalveerd bij ernstige smog,net zoals het autoverkeer. De vervuiling door de luchtvaart in Nederland wordt enorm gebagateliseerd.

Nog beter dan meten is misschien wel het berekenen,schiphol doet dat graag.
Motoren laten draaien en exact de uitstoot meten, en die vervolgens koppelen aan alle vlucht gegevens.