Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groningen Airport Eelde wil eerder en langer open (+video)

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1048 
|
 dvhn.nl 
hvs-Ballon

Door Arnoud Bodde en Johan de Veer

Groningen Airport Eelde wil elke dag een half uur eerder en soms iets langer later open. Dat moet betere aansluitingen op internationale verbindingen en meer vluchten opleveren.
De regionale luchthaven hoopt dat het Rijk bij de aanvraag van een nieuw luchthavenbesluit voor ‘Eelde’ akkoord gaat met verruiming van de openingstijden.

Daarmee kan het vliegveld de concurrentiestrijd beter aan. Net als Maastricht en Lelystad, dat met extra vluchten als overloop van Schiphol gaat fungeren, wil het vliegveld toestemming om ‘s ochtends 6.00 uur de landingsbaan vrij te geven. Nu gebeurt dat om 6.30 uur.

‘Hoe eerder in de lucht...’

,,Het is slechts een half uur, maar voor luchtvaartmaatschappijen is dat echt van belang’’, zegt GAE-directeur Marco van de Kreeke. ,,Hoe eerder een toestel de lucht in kan, hoe meer er die dag mee kan worden gevlogen. Vliegmaatschappijen zijn daar gevoelig voor. In ons geval kan een vliegtuig ook eens eerder vanaf Eelde vertrekken.’’

De luchthavendirectie wil ook de mogelijkheid krijgen om maximaal tien keer per jaar een vliegtuig tussen 23.00 en 24.00 uur te laten opstijgen of landen.

Hierdoor kunnen bijvoorbeeld sporters en supporters na een een Europese wedstrijd tegen clubs uit de regio weer terug naar huis. Nu moeten ze eerst naar Schiphol (of vanaf Schiphol nog naar het Noorden) omdat Eelde om 23.00 uur sluit.

Zonder te douchen het vliegtuig in

,,We hebben met zowel Heerenveen als FC Groningen hierover gesproken’’, zegt Van de Kreeke. ,,Als de tegenstander voor 23:00 uur moet vliegen, moeten spelers bijna zonder te douchen de bus en dan het toestel in.’’

Een ander punt is dat vliegtuigen, door slechte weersomstandigheden uitgeweken naar Eelde, laat op de avond niet meer mogen vertrekken naar de plaats van bestemming. GAE wil die mogelijkheid toch bieden.

De luchthaven vraagt ook toestemming om met drones te vliegen. De overheid is om veiligheidsredenen zeer beducht voor de combinatie van vliegverkeer en drones. ,,We willen heel graag een proeftuin zijn om te laten zien dat het toch kan’’, zegt havenmeester Onno de Jong. Bedrijven die overwegen vanuit Eelde pakketten per drone te vervoeren hebben zich al gemeld.

Nog even het toekomstscenario van Eelde

De aandeelhouders van de regionale luchthaven (de provincies Groningen, Drenthe en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo) willen de komende tien jaar 46 miljoen euro investeren in betere voorzieningen op de luchthaven.

Daarvan zou 2,5 miljoen euro moeten komen van de Regiovisie Groningen Assen. Dat is een samenwerking van elf gemeenten en twee provincies in dit stedelijke gebied.

GroenLinks sputtert tegen

De Regiovisie hakt hierover binnenkort een knoop door. Afgelopen week sputterde GroenLinks in de aangesloten gemeente Leek. Niet geheel onverwacht omdat die partij ook in andere gemeenteraden en Staten haar afschuw over uitbreiding van de luchthaven en het vliegverkeer niet onder stoelen of banken steekt.

In Provinciale Staten is een deal gemaakt om een bestuurscrisis te voorkomen. GroenLinks ligt niet dwars in ruil voor miljoenen die moeten worden besteed aan duurzame energiemaatregelen.

In de gemeente Groningen wordt het debat tussen voor- en tegenstanders nog gevoerd.

Mogen omwonenden er ook nog iets van vinden?

GAE houdt een informatieavond over het nieuwe luchthavenbesluit voor omwonenden op maandag 18 september. De bijeenkomst is in het luchthavenrestaurant Bites & Flights. Bezoekers kunnen daar tussen 19.00 en 22.00 uur binnenlopen.

GAE maakt duidelijk wat er op het vliegveld verandert. De aanvraag staat op de website van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Reacties kunnen tot 5 oktober worden ingediend.

Groningen Airport Eelde wil gelijk speelveld

Luchthavendirecteur Marco van de Kreeke van Groningen Airport Eelde wil een ‘gelijk speelveld’ in de concurrentiestrijd met andere luchthavens.
,,Met de uitbreiding van Lelystad in het vooruitzicht willen we met Groningen Airport Eelde niet onnodig op achterstand worden gezet’’, zegt hij. GAE mikt voor 2026 op 327.000 tot 407.000 reizigers per jaar.

Donderdag wordt in Den Haag gesproken over de uitbreiding van Schipbol en dochtervliegveld Lelystad. In een brief aan de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu schrijft Van de Kreeke dat er ‘meer mogelijkheden zijn om het capaciteitsprobleem van Schiphol op te lossen. Kijk naar het potentieel van alle regio’s en werk binnen Nederland samen.’

‘Eelde en Maastricht moeten aan tafel, niet alleen de Schiphol Groep’

Hij vindt dat Maastricht Aachen Airport en Eelde ook ‘aan tafel’ moeten bij discussies over de verdeling van de luchthavencapaciteit en de herindeling van het luchtruim. ‘Niet uitsluitend (...) luchthavens van de Schiphol Groep.’

In het nieuw aangevraagde luchthavenbesluit wil GAE ook de mogelijkheid hebben om het lesverkeer te verruimen. Op dit moment mogen alleen kleine propellervliegtuigen worden getest. Oefenen en proefvluchten maken met zakelijke straalvliegtuigen mag onder de huidige regels niet op Eelde.

De luchthaven hoeft niet ‘meer geluid’ aan te vragen, omdat de huidige toegestane grens nog niet wordt bereikt. De kleine landingsbaan wordt gesloten, wat zorgt voor minder onderhoudskosten en afname van eventuele overlast.

Hoe zit het met de traumaheli?

Een aparte aanvraag geldt voor de traumaheli van het UMCG, sinds oktober gestationeerd op Eelde. Die vliegt dag en nacht. ,,De heli is van groot maatschappelijk belang en een vaste waarde op de luchthaven’’, zegt Van de Kreeke.

Bekijk bericht op "dvhn.nl"

Reacties op dit bericht