Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groningen Airport Eelde loopt blauwtje: Schiphol is niet geïnteresseerd

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 689 
|
 dvhn.nl - 26-02-2019 
tb_leefomgeving_castricum_Kerkedijk.jpg

Door Hilbrand Polman

De Royal Schiphol Group gaat geen aandelen nemen in Groningen Airport Eelde (GAE). Dit stelt woordvoerster Willemeike Koster in reactie op het nieuws dat Eelde toenadering zoekt tot Schiphol.

Maandag maakten de aandeelhouders van GAE de benoeming van Leendert Klaassen en Wilma Mansveld bekend als nieuwe leden van de raad van commissarissen. Een belangrijk deel van hun opdracht is het onderzoeken van nauwere samenwerking met Schiphol.

Onderling samenhangend systeem
Daar staat Schiphol zeker voor open, stelt Koster. ,,Wij vinden het belangrijk om alle Nederlandse luchthavens als een onderling samenhangend systeem te zien, want Nederland is een klein land met beperkte capaciteit op de grond en in de lucht.’’

Ook wijst zij, net de Drentse gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) maandag deed, op de nieuwe Luchtvaartnota, die het kabinet in voorbereiding heeft. ,,Dit is het moment voor alle luchthavens tegelijkertijd consistent beleid uit te stippelen’’, stelt Koster.

Groningen wil van aandelen af
Klaassen en Mansveld hebben echter ook de opdracht onderzoek te doen naar vermindering van het aantal aandeelhouders, zonder dat dit leidt tot kostenstijging voor de blijvende aandeelhouders. De aandeelhouders zijn nu de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Groningen, Tynaarlo en Assen. De gemeente Groningen wil wel van de aandelen af.

Schiphol bezit een belang in Eindhoven Airport en is de nationale luchthaven eigenaar van de regionale luchthavens bij Lelystad en bij Den Haag/Rotterdam. Koster gaat niet in op de vraag waarom Schiphol de boot bij ‘Eelde’ zo stellig afhoudt. ,,Er zijn meerdere manieren om van alle Nederlandse luchthavens een onderling samenhangend systeem te maken. Wij zien de luchtvaartnota als het moment om voor alle luchthavens tegelijkertijd consistent beleid uit te stippelen.’’

Bekijk bericht op "dvhn.nl - 26-02-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Wees blij omwonenden, laat dat zo maar blijven!!!